Fűszerezett érvelési bajnokság – Rekordok a 9. Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Versenyen


Kozma Gábor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ötödéves joghallgatója nyerte a kilencedik alkalommal megrendezett, idén több rekorddal is szolgáló Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Versenyt, ami e nehéz jogászi műfaj kiváló művelőjének, a 2013-ban fiatalon elhunyt ügyvédnek állít emléket. A rangos megmérettetésre története során először nem csak az összes hazai jogi karról – ráadásul rekordszámban – jöttek nevezések, hanem a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemről is érkezett pályázat.

Múlt csütörtök este – a korábbiakhoz hasonlóan – a bronzmérkőzéssel és a döntővel ért véget az idei, immár kilencedik alkalommal megrendezett Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny. Az idei versengés szóbeli szakaszára március 20-án és 21-én került sor. A tíz éve, először 2014-ben meghirdetett eseményre egészen 2019-ig novemberben került sor, ám mint ahogy sok mást, úgy e verseny életét is bizonyos tekintetben újraformálta a rá következő évben Magyarországot is elérő koronavírus-járvány. Amint arról már tavaly is említést tettünk, a megmérettetés 2022 tavaszán indulhatott újra, ami a szervezőket némi változtatásra késztette, de a legfontosabb, a verseny barátságos és személyes jellege mindmáig megmaradt. A rendezvény a pandémia miatti több, mint kétéves kényszerszünet ellenére „élő műfajként” megőrizte szellemiségét, és nem került át az online térbe.

Ahogy arra a versenybizottság elnöke, dr. Siegler Konrád, a versenyt kiíró Dr. Nagy László Alapítvány kurátora, a verseny szakmai szervezését bonyolító Bird & Bird Ügyvédi Iroda egyik vezetője a múlt heti szóbeli döntő felvezetőjében emlékeztetett, a különleges megmérettetés a fiatalon elhunyt dr. Nagy László ügyvédnek állít emléket, akinek sok kiváló képessége mellett talán a legerősebb oldala a kitűnő szóbeli jogi érvelése volt. Ehhez rendelkezett minden lényeges szakmai erénnyel, kiváló jogérzéke, mély jogi tudása, széles körű tájékozottsága, kiváló taktikai érzéke, megalapozott önbizalma és kiemelkedően jó humora volt. Ráadásul dr. Nagy László, Laci, ahogy kollégái és barátai szólították, egyaránt otthonosan mozgott a társasági jogi tranzakciós területen és a peres, illetve vitarendezési eljárásokban, holott ezek a jogi területek egymástól igencsak eltérő természetűek és emiatt adott esetben jelentősen eltérő ügyvédi képességeket igényelnek. A szóbeli érvelés képessége a digitális korban is fontos érték marad, különösen a vitás helyzetek személyes megoldása során; a legfontosabb kérdések és jogi szituációk az élet minden területén személyes egyeztetéseken és vitákon keresztül fognak továbbra is megoldódni – hangsúlyozta dr. Siegler Konrád. Hozzátette, hogy ez a megmérettetés nem perbeszédverseny, hiszen más, szélesebb körű műfajról van szó, mert érvelésre, szóbeli vitákra, egyeztetésekre nem csak peres helyzetekben, hanem az élet és a jogászi működés sok más területén – szerződéses tárgyalások, jogszabály értelmezés – is rendszeresen sor kerül. A műfaj nehézsége miatt, illetve azért, mert a hallgatók az egyetemen ritkán találkoznak szóbeli vitás vagy érvelési helyzetekkel, az alapítvány részéről is bátorság kellett ahhoz, hogy joghallgatók számára ilyen típusú versenyt írjon ki, de az ugyancsak bátor jelentkezők és versenyzők sora az évek alatt visszaigazolta a döntés helyességét.

9. Dr. Nagy László Érvelési Verseny 2024, bronzmeccs, Pszota Eszter, Szegedi Tudományegyetem, Berki Tünde, Szegedi Tudományegyetem

Egymással szemben – A Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny bronzmeccse Berki Tünde (jobbra) és Pszota Eszter között (A szerző felvételei)

Bár egyre több „bajnokságot” szerveznek a különböző ügyvédi irodák és az egyetemek a joghallgatók számára, az érvelési verseny továbbra is népszerű a hallgatók körében, amit mi sem bizonyít jobban, mint az idei rekordszámú, negyvennél is több nevező. A 2024. évi versenyre a legtöbb jelentkezés a Miskolci Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi fakultásairól érkezett. A verseny tehát tartja országos rangját, amihez hozzájárult az is, hogy számos fórumon hirdették meg a rendezvényt, így a Dr. Nagy László Alapítvány honlapja mellett a Facebookon, az Instagramon, a LinkedIn-en, továbbá a verseny támogatóinak, így a Wolters Kluwer Hungary Kft., a Pro/Lawyer Consulting, valamint az Arsboni csatornáin. Emellett ezúttal is sokat segítettek a személyes egyetemi kapcsolatok, a jogi karok ebben szerepet vállaló oktatói, illetve az egyetemi szervezetek.

A versenyre március 8-áig lehetett jelentkezni egy beugró feladat írásbeli megoldásával. A pályázók közül az alapítvány kuratóriuma által felkért versenybizottság választotta ki azt a 16 hallgatót, aki bejutott a versenyen szóbeli szakaszába. Az idei, sorban immár 9. Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny története során harmadszor fordult elő, hogy az összes hazai jogi karról érkeztek nevezések. Ezúttal azonban – a verseny történetében először – a határon túlról, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem jogi szakáról is érkezett jelentkezés, melynek kiválóan teljesítő hallgatója közel állt ahhoz, hogy bejusson a legjobb 16 közé, ám ez végül nem sikerült neki.

Az idei verseny a nemek arányában rendkívül kiegyensúlyozott volt: közel azonos arányban jelentkeztek lányok és fiúk, akik közül nyolc lány és nyolc fiú jutott be a szóbeli szakaszba, majd közülük került ki az elődöntős négy lány és négy fiú. Érdekesség, hogy még a legjobb 16 között is képviseltetve volt az ország összes jogi kara. A versenybizottság által kiválasztott 16 versenyző a szóbeli szakasz két napján, március 20-án és 21-én mérhette össze tudását, első nap a Bird & Bird Ügyvédi Iroda Széchenyi téri központjában, majd a bronzmeccsen és a döntőben, a Bank Center konferenciatermében.

Az alábbi versenyzők jutottak a legjobb 16 közé:

 • Bácsi Balázs (Debreceni Egyetem),
 • Berki Tünde (Szegedi Tudományegyetem),
 • Czipa András (Miskolci Egyetem),
 • Firkala Krisztián (Miskolci Egyetem),
 • Firtl Martin Ákos (Széchenyi István Egyetem),
 • Gál Diána (Pázmány Péter Katolikus Egyetem),
 • Horváth Csaba (Szegedi Tudományegyetem),
 • Kiss Dániel (Pázmány Péter Katolikus Egyetem),
 • Kozma Gábor (Pázmány Péter Katolikus Egyetem),
 • Lengyel Bianka Panna (Miskolci Egyetem),
 • Megyeri Zsófia (Eötvös Loránd Tudományegyetem),
 • Pszota Eszter (Szegedi Tudományegyetem),
 • Szél Melitta (Debreceni Egyetem),
 • Tomasics Anna (Pázmány Péter Katolikus Egyetem),
 • Trenka Zsombor (Károli Gáspár Református Egyetem),
 • Varjas Eszter (Miskolci Egyetem).

9. Dr. Nagy László Érvelési Verseny 2024, döntő, Kozma Gábor, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Megyeri Zsófia, Eötvös Loránd Tudományegyetem

A megmérettetés döntősei: Kozma Gábor és Megyeri Zsófia

Ők tehát a szóbeli versenyszakasz két napján mérhették össze tudásukat, több fordulóban. Mivel Laci életében a sport is fontos szerepet töltött be, a kétnapos verseny többkörös, kieséses rendszerben zajlott, sorsolással kijelölve az egymással párbajozó versenypárokat és meghatározva ezek versenyzési sorrendjét. Az is sorsolással dőlt el, hogy melyik versenyző foglalhatta el az A és melyik a B érvelési pozíciót. Közülük az erre kijelölt zsűri döntötte el a továbbjutó személyét, elsősorban az érvelés minősége, továbbá a jogi megoldás helyessége és teljessége alapján. A korábbi évekhez hasonlóan a megmérettetés második napján, csütörtök este – alig másfél órás felkészülési idő után – kezdődött az utolsó két fordulót jelentő bronzmeccs Pszota Eszter és Berki Tünde, majd a döntő a két finalista, Kozma Gábor és Megyeri Zsófia között. Végül az eredményhirdetés és az ünnepélyes díjátadó zárta az eseményt. A sorrend az alábbiak szerint alakult: az aranyérmes az idén ötödéves Kozma Gábor lett, aki ezzel a verseny első győztese lett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről. A képzeletbeli dobogó második fokára ellenfele, az ugyancsak ötödéves Megyeri Zsófia állhatott fel, a bronzérmet pedig a negyedéves Pszota Eszter vihette haza ellenfelével, a szintén negyedéves Berki Tündével szemben.

A bronzmeccsen csatázók és a finalisták számára is 5-5, majd 3-3, illetve további 1-1 perc állt rendelkezésükre jogi érveik és álláspontjuk kifejtésére. A feladat ezúttal is egy-egy elképzelt, ám a valóságtól sem idegen magánjogi szituáció volt. A megjelenített élethelyzetek többféle jogi álláspontot és értelmezési lehetőséget tettek lehetővé, a versenyzőknek ezeket kellett megvédeniük, illetve ütköztetniük. Az egymással szemben érvelő, a jogi képviselők bőrébe bújó versenyzők nemcsak szakmai tudásukat, de a rendezvény nevéhez, szellemiségéhez illően az érvelési képességüket is meg kellett csillogtatniuk. A versenybizottság által felkért zsűriben ezúttal is elismert szakemberek kaptak meghívást, így Kovács Zoltán üzletember, befektetési bankár, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja, dr. Kara Pál, a MOL-csoport korábbi jogi igazgatója, jelenleg a társaság elnök-vezérigazgatói főtanácsadója, valamint dr. Kodela Viktor, a Bird & Bird budapesti irodája vitarendezési csoportjának szenior ügyvédje.

9. Dr. Nagy László Érvelési Verseny 2024, zsűri, Kovács Zoltán befektetési bankár, MNB Monetáris Tanácsának tagja, dr. Kara Pál, MOL-csoport elnök-vezérigazgatói főtanácsadó, dr. Kodela Viktor, Bird & Bird budapesti iroda vitarendezési csoport szenior ügyvédje

A verseny zsűrije (balról jobbra): Kovács Zoltán az MNB Monetáris Tanácsának tagja, dr. Kara Pál, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatói főtanácsadója, dr. Kodela Viktor, a Bird & Bird budapesti irodájának szenior ügyvédje, valamint dr. Siegler Konrád, a versenybizottság elnöke

A verseny sajátos, egyedülálló voltára a Dr. Nagy László Alapítvány és a Bird & Bird Ügyvédi Iroda kiírása is utal, hiszen a rendezvény lehetőséget biztosít a résztvevőknek arra, hogy a jogászi hivatás egyik legnagyobb kihívását jelentő területén, a jól felépített, tiszta, világos, bátor, szellemes és jogilag is helyes szakmai érvelésben megmutassák magukat, összemérve tehetségüket egy jelentős presztízst biztosító, ámde mégis játékos vetélkedésben. Az alapítvány támogatni szeretné a tehetséges joghallgatókat azzal, hogy színvonalas platformot biztosít képességeik bemutatására a magas szintű jogászi érvelésben, amit a verseny évente történő megrendezésével és vonzó díjazással szeretne elérni. (Az alapítványt 2014-ben dr. Nagy László két közeli barátja, Köbli Gyula és dr. Árendás Gergely, valamint kollégája, mentora, dr. Siegler Konrád hozták létre, elnöke pedig felesége, dr. Gál Enikő.)

A megmérettetés rangját mutatja, hogy annak védnöke dr. Sonnevend Pál, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja, valamint dr. Tóth M. Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) elnöke, míg a versenybizottság elnöke dr. Siegler Konrád volt. Érdekesség, hogy a versenybizottság két titkára idén dr. Szopkó Rebeka és dr. Szalay István, a verseny két korábbi sikeres résztvevője volt, közülük előbbi egyben a 2019-es bajnokság győztese. A március 21-ei esemény népes hallgatóságában ezúttal is a jogászvilág több ismert, rangos képviselője volt jelen, így idén is feltűnt dr. Vékás Lajos akadémikus, az új polgári törvénykönyv egyik „atyja”.

Dr. Tóth M. Gábor – dr. Nagy László egykori évfolyamtársa, barátja – a döntőt megelőző visszaemlékezésében úgy fogalmazott, „Laci már 39 éves korára olyat tudott alkotni, ami 11 évvel a halála után is képes utat mutatni.” Ez azért is nagy dolog, mert ez az életkor a jogászoknál más, mint a sportolóknál, előbbieknél ugyanis az ilyen teljesítmény igen ritka. Különleges képességű ügyvéd volt, rendkívüli szóbeli érvelési képességgel, amire ma egyre kevesebb példa akad a szakmában, a polgári és a büntetőügyekben egyaránt. A kollégák gyakran egyszerűen benyújtják a periratot, jó esetben elmondanak egy védőbeszédet vagy felszólalást – és ennyi. Igaz, a jó érveléshez logikus, jól felépített, alapos és gyors gondolkodás kell, jó fűszerezéssel (ahogy Laci az ételeket is szerette). Ha tovább vihette volna a hivatását, mára bizonyosan megszerezhetett volna sokféle jogászi elismerést és díjat. Dr. Tóth M. Gábor a versenyzőket méltatva azt hangsúlyozta, aki elindult vagy elindul a róla elnevezett versenyen, annak „mindenképp üdvözölni tudom a bátorságát”.

Az eseményt ezúttal is az ünnepélyes díjátadó zárta. Beszédében dr. Sonnevend Pál, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja immár intézménynek nevezte a versenyt és kiemelte a szervezők, a Bird & Bird Ügyvédi Iroda jogászainak áldozatkész munkáját, ahogy tíz év után is időt nem kímélve, önzetlenül állítják össze a feladatokat és bonyolítják a versenyt. Az egymással versenyzők számára esztendőről esztendőre ennyi jogesetet kitalálni komoly intellektuális teljesítmény. „Amit nem lehet kiszámlázni” – jegyezte meg mellékesen, ami nagy derültséget váltott ki a hallgatóság körében. Majd így folytatta: „mi jogászok is versenyzők vagyunk, különösen az ügyvédek, ami a cápák terepe”. Az érvelési verseny résztvevői igazán megérdemlik az elismerést, hiszen a nagyszámú hallgatóság soraiban elismert gyakorló jogászok ülnek, a megoldandó feladatok pedig ugyancsak nagy kihívást jelentenek, még a tapasztalt jogászok számára is. Ilyen helyzeteket a való életben is nehéz kezelni, még rutinos jogászoknak is.

Dr. Siegler Konrád a díjátadón újra kiemelte az idei rekordszámokat, külön megemlítve azt, hogy 20024-ben már első- és másodéves joghallgató is nevezett a versenyre, dicsérve a fiatalok bátorságát és bíztatva őket a további jelentkezésekre. A verseny indulásakor, tíz éve, az alapítvány kiemelt célja volt, hogy országos méretű és rangú rendezvénnyé nője ki magát az esemény, ami szerencsére már évek óta valóság. Sőt, idén már nemzetközivé vált azzal, hogy az erdélyi Sapientiáról is volt jelentkező.

Dr. Gál Enikő, az alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Nagy László felesége záróbeszédében emlékeztetett arra, bár a mostani a kilencedik verseny, de számára mégis jubileumi esemény. Tíz éve, 2014 május 19-én, férje 40. születésnapja alkalmából ugyancsak a Bank Centerben jelentették be az alapítvány létrehozását és hirdették meg először a versenyt, amit abban az évben és még sokáig ősszel rendeztek meg. Egy évtized távlatából elmondható, hogy komoly rangot jelent, ha egy fiatalnak szerepel a szakmai életrajzában a versenyen történő sikeres szereplés, ami már az induláskor is fontos cél volt. „Laci idén lenne 50 éves és reméljük, hogy még sok versenyt tudunk megszervezni. Óriási köszönet a Bird & Bird Ügyvédi Iroda egész csapatának, a lelkes fiataloknak, hogy ilyen odaadással vesznek részt az előkészítésben és a lebonyolításban.” Gál Enikő végül felidézte a tavalyi esemény ezüstérmesének mondatát, miszerint e verseny szellemiségére valóban jellemző az, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel, a tanulási folyamat a fontos.

9. Dr. Nagy László Érvelési Verseny 2024, győztesek, Kozma Gábor, Megyeri Zsófia, Pszota Eszter, Berki Tünde, Gál Enikő alapítványi elnök, Siegler Konrád, versenybizottsági elnök

A verseny győztesei, középen dr. Gál Enikővel, a Dr. Nagy László Alapítvány kuratóriumi elnökével és dr. Siegler Konráddal

A megmérettetésnek a verseny szakmai szervezője, a Bird & Bird Ügyvédi Iroda új, Széchenyi téri székhelye adott otthont, a döntőket és a díjátadót pedig a közeli Bank Centerben rendezték meg. A Wolters Kluwer Hungary Kft. immár nyolcadik, míg a Pro/Lawyer Consulting negyedik alkalommal, az Arsboni pedig harmadszor csatlakozott szakmai támogatóként az eseményhez. Mivel a névadó szerette a csípős ízeket, a verseny jellege pedig a „csípős nyelvezetre” is utal, az alapítvány kuratóriuma által felajánlott Dr. Nagy László Díj Flohr János grafikus művész erős paprikát – egyben Laci hiányát – ábrázoló alkotása. A díjat a verseny győztese, Kozma Gábor vehette át; számára emellett a Bird & Bird szakmai gyakorlati lehetőséget is biztosít, melyből egy hetet a Bird & Bird madridi irodájában tölthet el. Utazásának és szállásának költségeit az iroda állja. A három, dobogós versenyző továbbá az alapítvány által kifizetendő pénzjutalomban részesül, melynek összege az első helyezett esetében bruttó 250, a másodikéban 200, a harmadikéban pedig 150 ezer forint.

A rendezvény szakmai támogatói több értékes különdíjat, illetve szolgáltatást is felajánlottak az arra érdemesnek tartott versenyzők részére.

A Wolters Kluwer Hungary Kft. (https://wolterskluwer.com) a verseny szóbeli szakaszába bejutott 16 versenyző számára március 17-étől a 2023/2024-es tanév végéig exkluzív hozzáférést biztosít a Jogtár prémium online platformjához (http://uj.jogtar.hu/), amely több mint 30 éve tartozik a jogi professzionális adatbázisok élvonalához. Emellett felajánlotta a „Wolters Kluwer Future Ready Lawyer” elnevezésű különdíjat is, amit Megyeri Zsófiának (Eötvös Loránd Tudományegyetem) ítéltek oda, aki a verseny során kiemelkedő színvonalon képviselte a jogesetekben általa kapott pozíció szerinti ügyfelei érdekeit mind a jogi érvelését, mind a felkészüléshez általa felhasznált eszközöket illetően. A különdíj nyertese emellett térítésmentes részt vehet a 2024. május 8-án, a Portfolio és a Wolters Kluwer közös szervezésében megrendezendő LegalTech & Digital Compliance by Design konferencián. A Wolters Kluwer Hungary Kft. további különdíját, a Jogtár online platformján kiszolgált jogi szakkönyv-modult, a szervezők javaslata alapján, Tomasics Anna (Pázmány Péter Katolikus Egyetem) érdemelte ki, akit az első szóbeli összecsapás során éppen a verseny későbbi aranyérmese, Kozma Gábor ejtett ki szoros küzdelemben.

A Pro/Lawyer Consulting (https://prolawyer.hu) könyv- és konferenciacsomagját – értékelendő a kiemelkedő kommunikációs képességeit – szintén Megyeri Zsófia kapta.

Az Arsboni (https://karrier.arsboni.hu/) a szóbeli fordulókba jutott 16 versenyző számára különböző ingyenes karrierépítési lehetőségeket ajánlott fel, ezen belül a legjobb négy közé került hallgatóknak külön angol nyelvű felkészítő programot biztosítanak.

A cikk a Wolters Kluwer Hungary Kft., a Pro/Lawyer Consulting és az Arsboni termékeire/szolgáltatásaira vonatkozó reklámot tartalmaz. A Jogászvilág kiadója a Wolters Kluwer Hungary Kft.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A vállalati kommunikáció megfelelőségi kérdései

A „Jog és kommunikáció – A modern kommunikációs technológiák versenyképességi kihívásai” című konferencia – amelyet a Wolters Kluwer Hungary, a Szegedi Tudományegyetem Üzleti Jogi Intézete és az SZTE Európai Értékek Elemző Központja közösen szervezett májusban – arra kereste a választ, hogy felkészültek vagyunk-e mindazokra a kommunikációs jelenségekre, amelyekkel a technológiai fejlődés eredményeként a digitális környezetünkben nap mint nap szembesülünk. Olvassa el a konferencia délutáni szekciójáról készült beszámolóinkat, így betekintést kaphat az előadásokba.