Hágában tárgyalják a mali háborús bűnös ügyét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nemzetközi Büntetőbíróság megkezdte a mali háborús bűnös ügyének tárgyalását, akit kínzással, nemi erőszakkal és szexuális kizsákmányolással vádolnak.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon megkezdődött a mali dzsihadista Al Hassan Ag Abdoul-Aziz tárgyalása. A férfit háborús és emberiség elleni bűncselekményekkel vádolják Maliban.

Nyolc évvel ezelőtt ő vezette az iszlám rendőrséget Timbuktuban, amely az Ansar Eddine és az iszlám maghrebi Al-Kaida irányítása alatt állt.

A férfi még csak a második olyan személy, akinek a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kellett állnia a Mali polgárháborúban tíz évvel ezelőtt elkövetett tettei miatt.

Az iszlám rendőrség vezetőjeként kínzást, nemi erőszakot és szexuális kizsákmányolást követett el. Állítólag sok lányt és nőt kényszerítettek házasságra a Timbuktu várost ellenőrző milíciák tagjaival. A férfit azzal is vádolják, hogy elrendelte az iszlám történelmi emlékek és épületek megsemmisítését.

Abdoul-Azizt a mali hatóságok 2018-ban adták át a Nemzetközi Büntetőbíróságnak.

Rajta kívül eddig Ahmad al-Faqi al-Mahdit állították bíróság elé, aki bevallotta, hogy kilenc mauzóleumot és egy mecsetet rombolt le Timbuktuban. Őt 2016-ban kilenc évig börtönre ítélték.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2023. november 22.

A mesterséges és az emberi intelligencia hatása a jogi szakma jövőjére

A generatív mesterséges intelligencia térnyerése a jog világában számos kiemelkedően jelentős diskurzust eredményezett. Az AI leváltja az ügyvédeket? Növeli szakmaiságukat? Az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést akadályozza vagy szélesíti? Bár rengeteg megválaszolatlan kérdést találunk e területen, irodám betekintést nyújt egy olyan modell működésébe, amely tanulságos lehet a jogászi szakma, és valószínűleg más szolgáltató iparágak számára is.

2023. november 10.

A jövő jogásza kutatás 2023 – magabiztosan közelítünk a generatív mesterséges intelligenciához

A Wolters Kluwer nyilvánosságra hozta 2023-as, A jövő jogásza című nemzetközi kutatásának az eredményét. A jogi szektor jól fogadja a generatív mesterséges intelligenciát (AI), miközben továbbra is erőfeszítéseket kell tenniük azért, hogy mindennapi munkájuk hatékonyabbá tételére jogi technológiai szoftvereket vezessenek be. Az ügyvédi irodák és a vállalati jogi osztályok szembesülnek azokkal a változásokkal is, amelyekre szükség van a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) követelmények kiszolgálásához, valamint a jövőre kész munkaerő megszerzéséhez és megtartásához.

2023. november 6.

A jövő jogászait képzik a Wolters Kluwer Hungary szakemberei

Úttörő szerepet játszik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a jogi technológiai képzésben. A Jog- és Államtudományi Karon 2023. szeptemberében indult LegalTech tantárgy – amelyet a Wolters Kluwer szakemberei tartanak – lehetőséget nyújt a hallgatóknak arra, hogy olyan ismeretekre tegyenek szert, amellyel alkalmazkodhatnak a digitális kor követelményeihez. Az új kurzus sikerét mutatja, hogy pár perc alatt betelt a létszám.