Hágában tárgyalják a mali háborús bűnös ügyét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nemzetközi Büntetőbíróság megkezdte a mali háborús bűnös ügyének tárgyalását, akit kínzással, nemi erőszakkal és szexuális kizsákmányolással vádolnak.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon megkezdődött a mali dzsihadista Al Hassan Ag Abdoul-Aziz tárgyalása. A férfit háborús és emberiség elleni bűncselekményekkel vádolják Maliban.

Nyolc évvel ezelőtt ő vezette az iszlám rendőrséget Timbuktuban, amely az Ansar Eddine és az iszlám maghrebi Al-Kaida irányítása alatt állt.

A férfi még csak a második olyan személy, akinek a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kellett állnia a Mali polgárháborúban tíz évvel ezelőtt elkövetett tettei miatt.

Az iszlám rendőrség vezetőjeként kínzást, nemi erőszakot és szexuális kizsákmányolást követett el. Állítólag sok lányt és nőt kényszerítettek házasságra a Timbuktu várost ellenőrző milíciák tagjaival. A férfit azzal is vádolják, hogy elrendelte az iszlám történelmi emlékek és épületek megsemmisítését.

Abdoul-Azizt a mali hatóságok 2018-ban adták át a Nemzetközi Büntetőbíróságnak.

Rajta kívül eddig Ahmad al-Faqi al-Mahdit állították bíróság elé, aki bevallotta, hogy kilenc mauzóleumot és egy mecsetet rombolt le Timbuktuban. Őt 2016-ban kilenc évig börtönre ítélték.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek