Hágában tárgyalják a mali háborús bűnös ügyét

A Nemzetközi Büntetőbíróság megkezdte a mali háborús bűnös ügyének tárgyalását, akit kínzással, nemi erőszakkal és szexuális kizsákmányolással vádolnak.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon megkezdődött a mali dzsihadista Al Hassan Ag Abdoul-Aziz tárgyalása. A férfit háborús és emberiség elleni bűncselekményekkel vádolják Maliban.

Nyolc évvel ezelőtt ő vezette az iszlám rendőrséget Timbuktuban, amely az Ansar Eddine és az iszlám maghrebi Al-Kaida irányítása alatt állt.

A férfi még csak a második olyan személy, akinek a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kellett állnia a Mali polgárháborúban tíz évvel ezelőtt elkövetett tettei miatt.

Az iszlám rendőrség vezetőjeként kínzást, nemi erőszakot és szexuális kizsákmányolást követett el. Állítólag sok lányt és nőt kényszerítettek házasságra a Timbuktu várost ellenőrző milíciák tagjaival. A férfit azzal is vádolják, hogy elrendelte az iszlám történelmi emlékek és épületek megsemmisítését.

Abdoul-Azizt a mali hatóságok 2018-ban adták át a Nemzetközi Büntetőbíróságnak.

Rajta kívül eddig Ahmad al-Faqi al-Mahdit állították bíróság elé, aki bevallotta, hogy kilenc mauzóleumot és egy mecsetet rombolt le Timbuktuban. Őt 2016-ban kilenc évig börtönre ítélték.

(jurist.org)

Kapcsolódó cikkek:


EP: a mesterséges intelligencia nem rendelkezhet szellemitulajdon-jogokkal
2020. október 21.

EP: a mesterséges intelligencia nem rendelkezhet szellemitulajdon-jogokkal

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén a mesterséges intelligencia fejlesztésének etikai és jogi vetületeiről elfogadott ajánlás szerint a mesterséges intelligenciára épülő technológiákkal szemben elvárásnak kell lennie, hogy maradjanak emberközpontúak és emberek alkossák meg őket.

Gárdos István tanulmányíró verseny
2020. október 5.

A Gárdos Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda pályázatot ír ki Gárdos István, az Iroda alapítójának és vezetőjének szellemi öröksége ápolására.

Az online oktatás és vizsgáztatás tapasztalatai a jogi karokon 3.
2020. július 28.

Az online oktatás és vizsgáztatás tapasztalatai a jogi karokon 3.

A debreceni jogi karon is át kellett állni az óráknak és a vizsgáknak az online formában történő megtartására a járványügyi helyzet miatt. Az ezzel kapcsolatos gyakorlatokat, az online vizsgáztatás módszereit és kihívásait osztotta meg velünk Prof. Dr. Szikora Veronika, a DE-ÁJK dékánja.