Hágában tárgyalják a mali háborús bűnös ügyét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nemzetközi Büntetőbíróság megkezdte a mali háborús bűnös ügyének tárgyalását, akit kínzással, nemi erőszakkal és szexuális kizsákmányolással vádolnak.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon megkezdődött a mali dzsihadista Al Hassan Ag Abdoul-Aziz tárgyalása. A férfit háborús és emberiség elleni bűncselekményekkel vádolják Maliban.

Nyolc évvel ezelőtt ő vezette az iszlám rendőrséget Timbuktuban, amely az Ansar Eddine és az iszlám maghrebi Al-Kaida irányítása alatt állt.

A férfi még csak a második olyan személy, akinek a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kellett állnia a Mali polgárháborúban tíz évvel ezelőtt elkövetett tettei miatt.

Az iszlám rendőrség vezetőjeként kínzást, nemi erőszakot és szexuális kizsákmányolást követett el. Állítólag sok lányt és nőt kényszerítettek házasságra a Timbuktu várost ellenőrző milíciák tagjaival. A férfit azzal is vádolják, hogy elrendelte az iszlám történelmi emlékek és épületek megsemmisítését.

Abdoul-Azizt a mali hatóságok 2018-ban adták át a Nemzetközi Büntetőbíróságnak.

Rajta kívül eddig Ahmad al-Faqi al-Mahdit állították bíróság elé, aki bevallotta, hogy kilenc mauzóleumot és egy mecsetet rombolt le Timbuktuban. Őt 2016-ban kilenc évig börtönre ítélték.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Amikor a mesterséges intelligencia megmérgezi magát: a beazonosíthatatlan szintetikus adatok problémája

A generatív mesterséges intelligencia terjedése maga után vonta a nem ember által létrehozott képek, szövegek videók rohamos elszaporodását is. Egyes új kutatások arra utalnak, hogy az ilyen „szintetikus adatok felhasználása új GAI (Generative artificial intelligence, azaz generatív mesterséges intelligencia) modellek tanítása során katasztrofális következményekkel járhat. Ez még inkább sürgetővé teszi a mesterségesen generált tartalmak explicit jelölésének kötelezettségét, amennyiben a jövőben továbbra is profitálni szeretnénk az MI nyújtotta gazdasági és társadalmi előnyökből.

2024. július 12.

Augusztus 1-jén hatályba lép az EU AI Act

2024. július 12-én kihirdették az Európai Parlament Hivatalos Lapjában a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályt (AI Act), amely úgy ad lendületet az innovációnak, hogy közben garantálja biztonságunkat és alapvető jogainkat. A jogszabály 20 nap múlva, augusztus 1-jén lép hatályba, fokozatosan kell alkalmazni, de 24 hónap múlva már minden tagországban be kell tartani a rendelkezéseit.

2024. július 12.

Igazi vizsgán sem veszik észre a mesterséges intelligencia által írt válaszokat

Gyakorlott vizsgáztatók is nehezen veszik észre a mesterséges intelligencia által generált válaszokat – derült ki az angol Reading Egyetem friss tanulmányából. A kutatók az MI lehetőségeit és kockázatait vizsgálták a kutatás, a tanítás, a tanulás és az értékelés területén. Tanácsaikat el is küldték az érintetteknek.