Kézi és gépi tanulás alapú kategorizálás összehasonlítása a jogi informatikában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kutatásban azt vizsgálták, hogy milyen előnyei vannak az anonimizált bírósági határozatok gépi tanulás alapú kategorizálásának.

Az utóbbi években számos különböző machine learning, azaz gépi tanulás alapú megoldás jelent meg a szakmai adatbázisok területén is. Ezek az alkalmazások képesek lehetnek a különböző adatbáziskezelési feladatok munkaintenzitását csökkenteni, és a vállalati adatállomány strukturáltságát és értékét növelni. A programok célja az is, hogy megszabadítsák a munkatársakat a monoton munkavégzést igénylő feladataiktól azért, hogy a sokkal kreatívabb, nagyobb hozzáadott értékkel rendelkező szakértői munkával tudjanak foglalkozni. A mesterséges intelligencia alapú megoldások bevezetése egy szervezet munkafolyamatai közé azonban sok esetben költséges és nagy időráfordítású lehet, ezért érdemes tisztában lenni azok pontos előnyeivel.

A Wolters Kluwer Hungary és a MONTANA Tudásmenedzsment Kft. ezért egy közös kutatásban azt vizsgálta, hogy milyen előnyei vannak a publikusan elérhető, anonimizált bírósági határozatok gépi tanulás alapú kategorizálásának. A kutatás során egy SVM (Support Vector Machine) alapú bináris klasszifikáló, valamint a Jogtár szerkesztőinek, más jogászoknak, illetve jogi végzettséggel nem rendelkező embereknek a dokumentumkategorizáló hatékonyságát hasonlítottuk össze. A feladat az volt, hogy a gép is és az emberek is minden olyan címkét rárakjanak a bírósági határozatokra, amelyek illenek rájuk. A kategorizálásokat a címkézés gyorsasága, pontossága és hatékonysága, valamint a különböző címkézők közötti egyetértés függvényében értékeltük ki.

A kutatásból készült tanulmány megállapításai magyarul holnap induló cikksorozatunkban lesznek olvashatók. Kövesse Ön is keddenként LegalTech témájú cikkeinket A jövő jogásza rovatban!


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A jövő jogásza podcast: az AI hatása a jogi szakmára

Podcastunkban a mesterséges intelligencia jogi szakmára gyakorolt hatásáról Dr. Megyeri Andrea a Wolters Kluwer Hungary innovációs és tartalomfejlesztési vezetője beszélget Dr. Tilesch György mesterséges intelligencia szakértővel, a PHI INSTITUTE for Augmented Intelligence elnökével.

2023. június 22.

MI eszközök használata az ügyvédi munkában – 4. rész: hivatásbeli kötelezettségeket érintő kockázatok

Cikksorozatunk negyedik részében kiemelünk néhány olyan kockázatot, amelyek akkor merülnek fel, ha az ügyvédek MI-eszközöket használnak. Kitérünk arra is, hogy ezek használata miként veszélyeztetheti a hivatásbeli kötelezettségeknek való megfelelést. A cikk az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa (CCBE) és az Európai Ügyvédek Alapítványa (ELF) által bemutatott, az Európai Bizottság által finanszírozott AI4Lawyers projekt keretében megalkotott útmutató alapján készült.

2023. június 7.

MI eszközök használata az ügyvédi munkában – 3. rész

Cikksorozatunk harmadik részében az szövegkeresésről, a szövegelemzésről a beszédet szöveggé alakító eszközökről, a chatbotokról és az adminisztrációs teher MI-vel való csökkentéséről olvashatnak. A cikk az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa (CCBE) és az Európai Ügyvédek Alapítványa (ELF) által bemutatott, az Európai Bizottság által finanszírozott AI4Lawyers projekt keretében megalkotott útmutató alapján készült.