Bejegyzések Kúria Bírósági Határozatok Gyűjteménye címkével

A jogi kivonatkészítő algoritmus – Eredmények III.
2023. május 17. Szakma

A jogi kivonatkészítő algoritmus – Eredmények III.

Mi köze a napozó szürke macskának a bírósági határozatokhoz, a nyelvi modellekhez és a gépi tanuláshoz? Mire jutott a fejlesztői csapat az extraktív jogi kivonatok kapcsán? A cikksorozat befejező része ismerteti az eredményeket.

A jogegységi panaszeljárás szabályozásának eddigi tanulsága
2023. május 2. Szakma

A jogegységi panaszeljárás szabályozásának eddigi tanulsága

A jogegységi panaszeljárás értelmében a 2020. július 1. napján vagy azt követően hozott kúriai határozattal szemben jogegységi panasz terjeszthető elő arra hivatkozva, hogy jogkérdésben a kúriai döntés eltér a Kúria 2012. január 1-je után hozott, a Bírósági Határozatok Gyűjteményében közzétett döntésétől.

Jogegységi panasz a felülvizsgálatot megtagadó végzés ellen
2023. április 28. Szakma

Jogegységi panasz a felülvizsgálatot megtagadó végzés ellen

A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény (a továbbiakban: Bszi.) egyértelművé teszi, hogy jogegységi panasz a felülvizsgálatot megtagadó végzés ellen is benyújtható. Azonban a Bszi. a 41/D. § (2) bekezdésben szereplő jogkövetkezményen kívül semmilyen különös rendelkezést sem tartalmaz az ilyen végzés elleni jogegységi panasz feltételeire. A jogegységi panasz eljárás szabályai az érdemi határozat ellen benyújtott jogegységi panaszra és annak elbírálására vannak modellezve, nem egyértelmű, hogy ezek a szabályok a felülvizsgálatot megtagadó végzés elleni panasz eljárásban milyen módon alkalmazhatók. Az alábbiakban bemutatjuk a szabályozás ellentmondásosságát és kísérletet teszünk arra, hogy megfejtsük, a jogegységi panaszra vonatkozó rendelkezések milyen módon alkalmazandók a felülvizsgálatot megtagadó végzés elleni panasz esetében.

Innovatív, automatizáltan készült kivonatok a Jogtáron
2023. április 18. Jogtár® Infó
Támogatott tartalom

Innovatív, automatizáltan készült kivonatok a Jogtáron

A Jogtáron az anonimizált bírósági határozatok (bhgy) keresését és áttekintését mostantól automatizáltan készült kivonatok segítik, amelyek egy jövőbe mutató, innovatív technológiával készültek: az NLP (természetes nyelvi feldolgozás) és ML (gépi tanulás) módszerével kinyert, 4 leginkább jellemző mondatot mutatják meg az ítéletből.