Új Pertárgykereső került ki a Jogtárra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ismerje meg a mögötte álló fejlesztést és munkafolyamatot!

Az ügyfelek november óta új, többszintű pertárgykeresőt használhatnak a Jogtár Döntvénykeresőjében, valamint a találati listában is tovább szűkíthetik az adott listát a baloldalon található hierarchikus pertárgy filterrel.

A fejlesztés mögött komoly, a mesterséges intelligencián és a gépi tanuláson (ún. machine learning) alapuló kutató-fejlesztő munka áll, amit a Wolters Kluwer Hungary Kft. partnerével, a Montana Tudásmenedzsment Kft.-vel közösen alkotott meg.

pertárgykereső

A Pertárgykereső kinézete a Döntvénykeresőben a Jogtáron

Azért, hogy a téma iránt érdeklődő olvasók, illetve a felhasználók betekintést nyerjenek a munkafolyamatba, és bővíthessék a legalteches tudásukat, az alkotók cikksorozat keretében dolgozták fel az egyes lépéseket, melyek az alábbi cikkekben ismerhetők meg:

Az első a részben a főbb problémákat vázolták fel: Új fejlesztés a Jogtáron: mesterséges intelligencia segít a bírósági határozatok kategorizálásában

A második részben a kategorizáláshoz használt címkerendszer kialakításának fő lépéseit, módszereit mutatták be: Jogtár újdonság: gépi tanuláson alapuló hierarchikus kategóriarendszer a BHGY-k keresésében

A harmadik, befejező részben pedig a fejlesztéshez használt gépi tanulási modellek legfőbb eredményeit prezentálták részletes magyarázatokkal: Bírósági határozatok és mesterséges intelligencia a Jogtáron – A hierarchikus címkéző gépi tanulási modellek legfőbb eredményei

jogtár

A találati lista szűkítése pertárgyak alapján

A Jogtár oldalán a Döntvénykeresőben az anonimizált bírósági határozatok, azaz a BHGY-k keresését már a megújult, többszintű pertárgykeresővel végezhetik a felhasználók.

A pertárgyak listája szerkesztett, ebben a formában csak a Jogtáron érhető el.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Megjelenhet a mesterséges intelligencia által generált tartalom a jogi állásfoglalások között?

Formális szabályozás hiányában az ügyvédeknek és az eDiscovery (számítástechnikai kutatás peres eljárásokhoz szükséges digitális bizonyítékok esetén – a ford.) szakembereknek gondoskodniuk kell felkészültségükről, és hatékony stratégiákat kell kidolgozniuk a mesterséges intelligencia által generált tartalom azonosítására, érvényesítésére és a felülvizsgálati és eDiscovery folyamatba való integrálására.

2024. február 20.

Készül a jogszabály a platformviták alternatív vitarendezéséről

Az NMHH rendelettervezete az alternatív vitarendezési fórumra vonatkozó részletszabályokat tartalmazza, amelynek feladata a „platformviták”, azaz az online platformot üzemeltető szolgáltatók és a platformszolgáltatások igénybe vevői közötti jogviták bírósági eljáráson kívüli rendezése lesz.