Kötelező lesz az elektronikus aláírás


Nagyot fejlődött az elektronikus dokumentumkezelés és az ügyintézés, de egy kritikus ponton általában megbicsaklik a folyamat – ez pedig a hitelesítés. Legyen szó magánszemélyek hivatali vagy szolgáltatói ügyintézéséről, esetleg két vállalkozás közötti üzleti szerződésről, a legtöbb esetben a teljesen digitalizált folyamat egy pontján belép az analóg világ: amikor a dokumentumokat kézzel írják alá az érintett felek. Hamarosan azonban komoly változás várható – számol be az ITBusiness.hu.

Átalakuló e-ingatlannyilvántartás

Hogyan is néz ki ezért ma egy szerződési folyamat? A dokumentum elektronikusan születik meg – megírják egy számítógépen, a tervezeteket emailen küldözgetik, míg elő nem áll a végleges verzió. Akkor aztán kinyomtatják sok oldalon és sok-sok példányban, hogy minden érintett fél aláírhassa kézzel. Majd az aláírt példányokat beszkennelik, így újra elektronikus dokumentum születik belőlük, az eredetieket pedig elteszik az irattárba, hogy jó esetben soha elő ne vegyék őket. „Nyilvánvaló, hogy mennyivel egyszerűbb, gyorsabb, környezetbarátabb és nem utolsósorban olcsóbb lenne, ha ezeket az iratokat nem kellene kinyomtatni és visszaszkennelni, hanem a folyamat végéig megmaradhatnának elektronikusnak”, hangsúlyozza az ITBusiness.hu-n megjelent írásban Dr. Kósa Ferenc ügyvéd, a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ) elnöke.

A ragaszkodás a papírhoz azért is érthetetlen, mert a jogi keretek régóta adottak. Magyarországon már 2001-ben megszületett az elektronikus aláírásról szóló első törvény, az első ügymenet, amelyet pedig kizárólag elektronikusan lehet intézni, 2008-as – azóta csak ilyen formában lehet cégbejegyzési és változási kérelmet benyújtani a Cégbíróságra. „Ez azt is jelenti”, teszi hozzá Dr. Kósa Ferenc, „hogy az ügyvédeknek 2008 óta rendelkezniük kell elektronikus aláírással, ha cégügyeket akarnak intézni. 2016 óta minden gazdálkodó szervezet számára kötelező az elektronikus kapcsolattartás a hatóságokkal, bíróságokkal.”

Ingyen is kaphatnak

Magánszemélyek számára is viszonylag könnyen elérhetők az e-aláírások. Az elektronikus személyi igazolványba integrált chip (egyéb adatok mellett) minősített elektronikus aláírás tanúsítványt is tartalmazhat, ha azt az állampolgár a személyi kiváltása során kérte. Mobiltelefonnal beolvasható a tanúsítvány, és másodpercek alatt aláírható vele egy elektronikus dokumentum. Két piaci szolgáltató, a Netlock és a Microsec is kínál magánszemélyeknek ingyenes, szintén mobillal is használható elektronikus aláírást.

Egy másik módszer a magyarorszag.hu-n, ügyfélkapus bejelentkezés után igénybe vehető AVDH (azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés), amely mindenki számára ingyenesen elérhető, akinek van ügyfélkapuja. A feltöltött dokumentumokat az AVDH révén lehet elektronikus aláírással ellátni. „Egyfelől nagyon örülök, hogy létezik ez a lehetőség, mert tényleg széles körben elérhető. Ugyanakkor ismerjük a mindennapi gyakorlatot, hogy cégvezetők milyen gyakran osztják meg az ügyfélkapus bejelentkezési adataikat akár az asszisztenseikkel, akár a könyvelővel. Ez nemcsak az eljárást, hanem a visszaélést is megkönnyíti”, mondja erről az ügyvéd.

További probléma az AVDH-val, hogy a hitelesítés során az így „aláírt” dokumentumhoz csatolva lesznek az aláíró úgynevezett „négy T”, azaz természetes azonosítói: név, születési név, az anya neve, születési hely és idő. Ezek az adatok a hitelesített dokumentummal együtt mennek tovább. „Különösen bírósági eljárásokban kényes ügy ez, hiszen így adott esetben a gyanúsított is megismerheti a felperes vagy az áldozat, de akár az eljáró ügyvéd személyes adatait is”, teszi hozzá Dr. Kósa Ferenc.

Mobilapp is lesz

Most azonban komolyabb változás várható az e-aláírás használatában. Az ingatlan-nyilvántartási eljárásokban tervezett módosítások szerint már nemcsak az ügyvédek, hanem az ügyfelek (magánszemélyek) számára is kötelező lesz az elektronikus aláírás használata az ügyvédi meghatalmazás és az úgynevezett bejegyzési engedély aláírására. Ehhez a korábbi módszereken kívül a Digitális Állampolgárság Program (DÁP) keretében megvalósuló mobilappot, illetve annak e-aláírási funkcióját is lehet majd használni. A tervek szerint az alkalmazás használatára július elejétől lehet előregisztrálni, az éles üzem pedig a tervek szerint szeptemberben indul.

Adni-venni továbbra is lehet papíron

Érdekes csavar a szabályozásban, hogy magát az ingatlan adásvételi szerződését továbbra is lehet papíron aláírni és utólag digitalizálni, szkennelni, az ügyvédi meghatalmazást és a bejegyzési engedélyt viszont kizárólag elektronikusan lehet létrehozni. Ennek oka feltehetően az, hogy egy közel tízéves jogszabály szerint csak 50 millió forintig lehet pénzügyi kötelezettséget vállalni e-személyivel – ebbe az összeghatárba viszont már lassan egy budapesti panellakás ára sem fér bele.

Hogyan működik majd ez a gyakorlatban? Ahogy Dr. Kósa Ferenc elmeséli, az elektronikus ingatlan-nyilvántartásnak lesz egy webes felülete (https://landing.eing.foldhivatal.hu/), ahova vagy a DÁP mobilappal vagy az ügyfélkapun keresztül, de kétfaktoros azonosítást követően lehet bejelentkezni. A fent hivatkozott dokumentumokat ezen a felületen kell előállítani, az ügyfélnek és az ügyvédnek egyaránt hitelesítenie kell elektronikusan, majd a rendszeren keresztül beküldhetők az iratok.

A háttér is változik

Az ingatlan-nyilvántartás és az alapjául szolgáló térképek egyébként jó húsz éve digitalizáltak, csak az eljárás volt hagyományos. Ugyanakkor szükség volt komoly adattisztításra, például az ismeretlen tulajdonos birtokában lévő termőföldek esetében, illetve végrehajtottak egy adatmigrációt is, amelynek során a régi nyilvántartásból áttöltötték az adatokat az új elektronikus nyilvántartásba. Egyes földhivatalokban már májustól használni fogják az új nyilvántartást, ami azt jelenti, hogy a friss változásokat mind a két változatban átvezetik – vagyis a back-office hamarabb áttér az új módszerre, mint front-office, azaz az ügyfelek és az ügyvédek, tekintettel arra, hogy az új törvény hatálybalépését követően a személyes ügyfélfogadás megszűnik a földhivatalokban.

Mindezzel párhuzamosan némiképp változik az ingatlanjog intézménye is (ennek részleteibe itt nem érdemes belemenni), viszont ennek következménye az lesz, hogy csak azok az ügyvédek intézhetnek ingatlanügyeket, akik levizsgáztak az elméletből, emlékeztet Dr. Kósa Ferenc. Emellett kiegészítő 50 millió forintos felelősségbiztosítást kell kötniük, kifejezetten ingatlan-nyilvántartási ügyintézésre. Ezt követően kell kérelmezniük a kamaránál, hogy jogosultságukat bejegyezzék az ügyvédi nyilvántartásba, és amikor ez megtörtént, onnantól már intézhetnek ingatlanügyeket.

Forrás: ITBusiness


Kapcsolódó cikkek

2024. június 18.

A jog nem csak a jogászoké…? – Mesterséges intelligencia, legaltech és jogi kommunikáció  

Jog és kommunikáció – A modern kommunikációs technológiák versenyképességi kihívásai” című konferencia – amelyet a Wolters Kluwer Hungary, a Szegedi Tudományegyetem Üzleti Jogi Intézete és az SZTE Európai Értékek Elemző Központja közösen szervezett májusban – arra kereste a választ, hogy felkészültek vagyunk-e mindazokra a kommunikációs jelenségekre, amelyekkel a technológiai fejlődés eredményeként a digitális környezetünkben nap mint nap szembesülünk. Olvassa el a konferencia délutáni szekciójáról készült beszámolóinkat, így betekintést kaphat az előadásokba. 

2024. június 13.

A vállalati kommunikáció megfelelőségi kérdései

A „Jog és kommunikáció – A modern kommunikációs technológiák versenyképességi kihívásai” című konferencia – amelyet a Wolters Kluwer Hungary, a Szegedi Tudományegyetem Üzleti Jogi Intézete és az SZTE Európai Értékek Elemző Központja közösen szervezett májusban – arra kereste a választ, hogy felkészültek vagyunk-e mindazokra a kommunikációs jelenségekre, amelyekkel a technológiai fejlődés eredményeként a digitális környezetünkben nap mint nap szembesülünk. Olvassa el a konferencia délutáni szekciójáról készült beszámolóinkat, így betekintést kaphat az előadásokba.