További lépéseket kell tenni a korrupció megelőzéséért

Ausztriának a politikai, a bírói és az ügyészi korrupció területén is vannak még teendői.


Az Ausztriáról szóló időközi jelentésében a parlamenti képviselők, a bírák és az ügyészek körében felmerülő korrupció megelőzésével kapcsolatban az Európa Tanács Korrupcióellenes Államok Csoportja (GRECO) arra a következtetésre jutott, hogy Ausztria a 2017-ben tett ajánlások közül mindössze 19-et hajtott végre megfelelően.

A parlamenti képviselőkre vonatkozó ajánlások betartásának csak kis részben kerültek átültetésre.

A 2019-es országgyűlési választásokat követően a GRECO azt javasolta az osztrák parlamentnek, hogy „komolyan foglalkozzon” a GRECO-ajánlások végrehajtásával, többek között a jogalkotási folyamat átláthatóságával és a magatartási kódex létrehozásával, így különösen az összeférhetetlenség különböző formáival.

A GRECO „sajnálatát fejezte ki, hogy nem történt haladás” a képviselőkkel kapcsolatos legtöbb ajánlás végrehajtása terén.

A bírákkal és ügyészekkel kapcsolatban a GRECO megjegyezte, hogy az ajánlások elfogadásakor folyamatban lévő számos intézkedés még nem végleges, így a bírák és ügyészek kinevezésével, valamint értékelési rendszerük javításával kapcsolatos szövetségi szolgálati törvényének módosítását nem fogadták el. Ennek ellenére bizonyos területeken előrelépés figyelhető meg, mert a közelmúltbeli jogszabályváltozások alapján a bírák és ügyészek tisztségükkel egyidejűleg nem tölthetnek be politikai pozíciókat a végrehajtó vagy törvényhozó testületekben. Ezenkívül a bírák és ügyészek „megfelelési irányelveinek” elfogadása (etikai kódex) egy másik fontos eredmény, bár a hatóságoknak megfelelő felügyeletet kell biztosítaniuk az iránymutatásokban foglalt szabályok végrehajtása érdekében.

A korrupció megelőzésével és megakadályozásával kapcsolatos képzést rendszerszintűvé kell tenni – állapította meg a GRECO.

A szervezet általánosságban „ nem kielégítő” szintűnek minősítette a korrupciós ajánlások végrehajtását, ezért felkérte Ausztriát, hogy legkésőbb idén szeptember 30-ig nyújtson be jelentést a még végre nem hajtott ajánlások teljesítéséről.

(coe.int)Kapcsolódó cikkek:


Citius, altius, fortius! – Hamarosan elrajtol az idei jogi OTDK
2021. április 9.

Citius, altius, fortius! – Hamarosan elrajtol az idei jogi OTDK

Április 12. és 15. között a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara rendezi a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekcióját. Ebből az alkalomból Prof. Dr. Szikora Veronikával, a Kar dékánjával beszélgettünk.

Elítélték az áldozatait elbódító és kifosztó nőt
2021. március 25.

Az életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Ítélőtábla a mai napon kihirdetett ítéletével az elsőfokú ítéletet csak a járulékos kérdések tekintetében változtatta meg.

A felhőalapú szolgáltatások adatvédelmi kockázatai
2021. március 22.

A felhőalapú szolgáltatások adatvédelmi kockázatai

Az adatvédelmi jogszabályok és a jelentős adatátviteli mechanizmusok közelmúltbeli érvénytelenítése ellenére a jogi szektor és nagy pénzügyi ügyfelek továbbra is folytatják a tevékenységük felhőbe költöztetését. A Legalweek cikkében elmagyarázza, hogy az adatvédelmi kockázatok miért nem akadályozzák digitális átmenetet.