További lépéseket kell tenni a korrupció megelőzéséért


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ausztriának a politikai, a bírói és az ügyészi korrupció területén is vannak még teendői.

Az Ausztriáról szóló időközi jelentésében a parlamenti képviselők, a bírák és az ügyészek körében felmerülő korrupció megelőzésével kapcsolatban az Európa Tanács Korrupcióellenes Államok Csoportja (GRECO) arra a következtetésre jutott, hogy Ausztria a 2017-ben tett ajánlások közül mindössze 19-et hajtott végre megfelelően.

A parlamenti képviselőkre vonatkozó ajánlások betartásának csak kis részben kerültek átültetésre.

A 2019-es országgyűlési választásokat követően a GRECO azt javasolta az osztrák parlamentnek, hogy „komolyan foglalkozzon” a GRECO-ajánlások végrehajtásával, többek között a jogalkotási folyamat átláthatóságával és a magatartási kódex létrehozásával, így különösen az összeférhetetlenség különböző formáival.

A GRECO „sajnálatát fejezte ki, hogy nem történt haladás” a képviselőkkel kapcsolatos legtöbb ajánlás végrehajtása terén.

A bírákkal és ügyészekkel kapcsolatban a GRECO megjegyezte, hogy az ajánlások elfogadásakor folyamatban lévő számos intézkedés még nem végleges, így a bírák és ügyészek kinevezésével, valamint értékelési rendszerük javításával kapcsolatos szövetségi szolgálati törvényének módosítását nem fogadták el. Ennek ellenére bizonyos területeken előrelépés figyelhető meg, mert a közelmúltbeli jogszabályváltozások alapján a bírák és ügyészek tisztségükkel egyidejűleg nem tölthetnek be politikai pozíciókat a végrehajtó vagy törvényhozó testületekben. Ezenkívül a bírák és ügyészek „megfelelési irányelveinek” elfogadása (etikai kódex) egy másik fontos eredmény, bár a hatóságoknak megfelelő felügyeletet kell biztosítaniuk az iránymutatásokban foglalt szabályok végrehajtása érdekében.

A korrupció megelőzésével és megakadályozásával kapcsolatos képzést rendszerszintűvé kell tenni – állapította meg a GRECO.

A szervezet általánosságban „ nem kielégítő” szintűnek minősítette a korrupciós ajánlások végrehajtását, ezért felkérte Ausztriát, hogy legkésőbb idén szeptember 30-ig nyújtson be jelentést a még végre nem hajtott ajánlások teljesítéséről.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Amikor a mesterséges intelligencia megmérgezi magát: a beazonosíthatatlan szintetikus adatok problémája

A generatív mesterséges intelligencia terjedése maga után vonta a nem ember által létrehozott képek, szövegek videók rohamos elszaporodását is. Egyes új kutatások arra utalnak, hogy az ilyen „szintetikus adatok felhasználása új GAI (Generative artificial intelligence, azaz generatív mesterséges intelligencia) modellek tanítása során katasztrofális következményekkel járhat. Ez még inkább sürgetővé teszi a mesterségesen generált tartalmak explicit jelölésének kötelezettségét, amennyiben a jövőben továbbra is profitálni szeretnénk az MI nyújtotta gazdasági és társadalmi előnyökből.

2024. július 12.

Augusztus 1-jén hatályba lép az EU AI Act

2024. július 12-én kihirdették az Európai Parlament Hivatalos Lapjában a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályt (AI Act), amely úgy ad lendületet az innovációnak, hogy közben garantálja biztonságunkat és alapvető jogainkat. A jogszabály 20 nap múlva, augusztus 1-jén lép hatályba, fokozatosan kell alkalmazni, de 24 hónap múlva már minden tagországban be kell tartani a rendelkezéseit.