Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Pécs

Helyszín: Pécsi Járásbíróság, Pécs, Széchenyi tér 14., I. emelet 32-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.05.27 és 2019.05.29. 09:00

Tárgy: különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: Az elsőrendű vádlott férfi és másodrendű vádlott nő házastársak, a harmadrendű és negyedrendű vádlottak az elsőrendű vádlott elkötelezettjei voltak.

Az elsőrendű vádlott 2015. április végén jövedelemmel nem rendelkezett, ezért, miután megismerkedett a sértett nővel, elhatározta, hogy megszerzi a sértett és családja által birtokolt vagyontárgyak egy részét, ehhez segítséget nyújtottak neki vádlott társai.

Az elsőrendű vádlott a sértett magánéleti válságát kihasználva került közeli kapcsolatba a sértettel, aki fokozatosan az uralma alá került először érzelmileg, majd fenyegetések hatására. Ennek során az elsőrendű vádlott –társai segítségével –a sértettnek 2015-ben 216.863.000 forint kárt okozott.

Az elsőrendű vádlott és a sértett nő ismeretségébe tartozó sértett férfi –2014-ben jó kapcsolatban voltak. Összejártak és 2014 októberében elhatározták, hogy „asszonyaikkal”, külön gépkocsikkal Horvátországba mennek, hogy gépkocsit vásároljanak, vagy más üzletet kössenek, melyre a sértett férfi 100.000 eurót vitt magával.

Az elsőrendű vádlott a feleségét, a másodrendű vádlottat és a sértett férfi barátnőjét egy település vendéglátóhelyén hagyták, majd a férfiak a sértett férfi gépkocsijával üzleti megbeszélésre távoztak, az elsőrendű vádlott a kocsiját a parkolóban hagyta.

Az elsőrendű vádlott azzal az indokkal, hogy cigarettát akart vásárolni, elkérte a sértett járművét, azzal visszatért a vendéglátóhelyre, ahol a másodrendű vádlott már várta a parkolóban. A sértett kocsijának kesztyűtartójából kivették a 100.000 eurót, majd az elsőrendű és a másodrendű vádlottak saját gépkocsijukkal eltávoztak a helyszínről. A lopással 30.968.000 forint kárt okoztak.

Az elsőrendű vádlott a fentieken kívül 2013-ban négy darab ötküllős Mercedes könnyűfém felnit vásárolt egy pécsi vállalkozótól 380.000 forint értékben, melyet többszöri felszólításra sem fizetett ki. Egy általa használt, de nem tulajdonában lévő gépkocsi javíttatását –378.601 forintot –sem fizetett ki többszöri felszólításra egy budapesti vállalkozónak. 2014 nyarán egy mohácsi vállalkozó sportboltjából 411.680 forint értékben hozott el sportruházati cikkeket, melyeket szintén többszöri felszólításra sem fizetett ki.

A fizetési felszólításokra agresszívan reagált és közölte, hogy nem is fog fizetni, de lehetősége sem volt kifizetni a fenti összegeket.

2015. augusztus 7-én az esti órákban az elsőrendű vádlott a dunaszekcsői strandon, ahol sokan tartózkodtak, találkozott egy régi ismerősével, akire haragudott, odalépett hozzá és minden előzmény nélkül, nagy erővel arcon ütötte. A sértett rövid időre eszméletét vesztette.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Péter-Szabó Petra, sajtótitkár, 06/30-978-9988, PeterSzaboP@pecs.birosag.hu

2. Szeged

Helyszín: Szegedi Törvényszék, Szeged, Széchenyi tér 4., 235-ös tárgyalóterem

Időpont: 2019.05.28. és 2019.05.30. 08:30

Tárgy: Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: A vádirat lényege szerint a vádlottak egy olyan bűnszervezetet működtettek, amelynek keretében egy Szlovákiában működő cég nevében különféle műszaki cikkek vonatkozásában fiktív termékértékesítéseket és fiktív termékbeszerzéseket szerepeltettek az irányításuk alá tartozó cégek könyvelésében és adóbevallásaiban, amelyekben a fiktív beszerzésekre tekintettel általános forgalmi adót igényeltek vissza.

Valójában azonban a híradástechnikai, elektromos háztartási és szórakoztató elektronikai termékek zöme Magyarország területét nem hagyta el, azok jellemzően web áruházakon keresztül kerültek értékesítésre. A tényleges, bűncselekményt megvalósító tevékenység elfedésére fiktív értékesítési láncolatot hoztak létre a bűnszervezet közreműködésében érintett személyek és cégek részvételével.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, sajtószóvivő, 06/30-4756-007, sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

3. Miskolc

Helyszín: Miskolci Járásbíróság, Miskolc, Dózsa György utca 4., 301-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.05.28. és 2019.05.30. 09:00

Tárgy: előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: Tárgyalást tart a Miskolci Járásbíróság azoknak a volt pénzügyőr vádlottaknak az ügyében, akikkel szemben előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint az I. rendű vádlott 2011-től kezdődően rendszeresen, kereskedelmi mennyiségben hozott Ukrajnából Magyarországra a záhonyi határátkelőn át szeszes italokat, dohányárut, üdítőket, édességet és más élelmiszereket, hogy azokat lakóhelyén értékesítse.

A vádbeli időszakban (2014. december-2015. július) a III.-XXIX. rendű pénzügyőr vádlottak teljesítettek szolgálatot a záhonyi határátkelőnél. A kilépő forgalom esetében feladatuk volt a járművek üzemanyag mennyiségének ellenőrzése és rögzítése egy statisztikai rendszerben, annak érdekében, hogy a belépéskori kontrollal együtt nyomon lehessen követni a lényegesen olcsóbb ukrán üzemanyag jogszerű, hét naponta legfeljebb egy alkalommal megengedett behozatalát. Belépő forgalom esetében pedig azt is ellenőrizni kellett, hogy a behozott áruk kereskedelmi mennyiségűnek minősülnek-e.

Az I. rendű vádlott és társai magas kockázati szintűnek minősültek, így vonatkozásukban minden esetben szigorított vizsgálatot kellett volna elvégezni, vagyis mind a járművek, mind a poggyászok teljes körű átvizsgálását, gyanús esetben másodlagos vizsgálatot.

Az I. rendű vádlott jó kapcsolatot alakított ki több pénzügyőrrel, különösen a III. rendű vádlottal. Ezt felhasználva információi voltak a pénzügyőrök beosztásáról, az esetlegesen felmerülő nehézségekről, arról, hogy kik vonhatók be a jogtalan előnyt elfogadók körébe. A pénzügyőröket közvetítésre kérte, győzzék meg társaikat az átvizsgálás mellőzéséről. Az I. rendű vádlott telefonon szervezte a kilépést-belépést, az információkat a pénzügyőrök üzenetben küldték el részére. Az egyes kötelességszegéseknek kialakult „tarifája” volt.

A pénzügyőrök a behozott áruk vizsgálatának mellőzése mellett az üzemanyag-mennyiséget is lényegesen kisebb mértékben rögzítették, így a vádlottak a hét naponkénti egy alkalomnál gyakrabban tudtak ukrán üzemanyagot behozni az országba.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő, 06/46-815-297, 06/70-361-2778, horvathd@miskolc.birosag.hu

4. Debrecen

Helyszín: Debreceni Járásbíróság, Debrecen, Arany János u. 25-31., I. emelet, 153-as tárgyalóterem

Időpont: 2019.05.29 10:00

Tárgy: a közlekedés biztonsága elleni bűntett

Az ügy lényege: Előkészítő ülést tart a Debreceni Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt emelt vádat az ügyészség.

A 27 éves vádlott gyermekkorú ismerősével 2018. július 20-án 18 óra 45 perc körül Debrecenben, a Kassai út mellett található 100-as számú nyílt vasúti pályatest mellett sétált. Ebben az időben közlekedett Nyíregyháza felől Debrecen irányába egy intercity vonat, amelyen a mozdonyvezetőn és a vonatkísérőn kívül 120 utas tartózkodott.

A vád szerint a férfi a közlekedő vonat elé, a sínpályára helyezett egy 40×40 centiméteres betontömböt. A mozdonyvezető ezt észlelve a 100 km/h-val közlekedő vonat sebességét 76 km/h-ra csökkentve fékezett, az ütközést azonban elkerülni már nem tudta, a mozdony a betontömböt a sínekről kiütötte. Az eset során a mozdonyban anyagi kár keletkezett, személyi sérülés nem történt.

A vádlott magatartásával a vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztette, a bűncselekményben a gyermekkorú nem vett részt – fogalmaz az ügyészség.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Dobó Dénes, sajtószóvivő, 06/30-748-3847

Dr. Veszprémyné Dr. Szajkó Márta, sajtótitkár, 06/30-327-0464, email: sajto@debrecenit.birosag.hu

5. Budapest

Helyszín: Pesti Központi Kerületi Bíróság, Budapest, Markó utca 25., II. 296-os tárgyalóterem

Időpont: 2019.05.30 13:00

Tárgy: csoportosan elkövetett garázdaság bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: A vádirat szerint 2015. július 12-én az egyik budapesti szórakozóhelyen bulit tartottak, melyről a szervező – korábbi konfliktusuk miatt – az egyik sértettet kitiltotta és erről a portaszolgálatot ellátó vádlottakat is tájékoztatta.

Az esemény helyszínén megjelent a két sértett a társaságával és jelezték, hogy a bulira jöttek, de az I. rendű vádlott közölte velük, hogy a szervező utasítása alapján nem mehetnek be, majd távozásra szólította fel őket.

Az egyik sértett és az I. rendű vádlott között ezt követően szóváltás alakult ki, végül azonban a sértett tudomásul vette a tényt, hogy a szórakozóhelyre nem mehet be és a gépkocsijához indult.

A II. rendű vádlott ekkor a magánál tartott gáz-riasztófegyverrel több lövést adott le a sértett és társasága irányába. A sértettet két gumilövedék eltalálta, amelynek következtében a földre esett. Ezt látva a III. és IV. rendű vádlottak egy a közelben parkoló személygépkocsi csomagtartójából vascsöveket vettek magukhoz, amelyekkel több alkalommal megütötték mindkét sértettet.

Az I. rendű vádlott hangosan buzdította, míg a II. rendű vádlott a jelenlétével erősítette a III. rendű és IV. rendű vádlottak tevékenységét.

Bár a sértettek sérülései 8 napon belüliek voltak, figyelemmel a bántalmazás módjára és a támadott testtájékra, súlyosabb, akár 8 napon

túl gyógyuló sérülések kialakulásának reális esélyével is számolni lehetett.

Az ügyészség a vádlottakat többek között csoportosan és felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettével és súlyos testi sértés bűntettének kísérletével is vádolja.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály, 06/1-354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. május 23.

Gulyás László: inspiráló most a mesterséges intelligenciát kutatni

Fenntartható-e a mesterséges intelligencia? Lesz-e valaha alapvető közszolgáltatás? Jól járnak-e a felhasználók, ha pár nagy cég kezében összpontosul a technológia fejlesztése? Ezekben a dilemmákban segít eligazodni Gulyás László, az ELTE Informatikai Kar Mesterséges Intelligencia Tanszékének docense, aki a technológia kapcsán felmerülő legaktuálisabb kérdéseket tisztázza. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem áprilisban indult tudományos-ismeretterjesztő sorozata most új videóval folytatódik.

2024. május 23.

A hídember, adatok és a compliance-by-design

Előző két cikkemben a jog és a tech szektor határán mozgó, a két “világ” közt kapcsolat teremtését facilitáló hídemberekről, illetve a compliance-by-design céges kultúrába való implementálásának előnyeiről írtam. Ez a cikk építeni fog az előző két cikk tartalmára, ezért érdemes lehet azokat is elolvasni – bár nem feltétlen szükséges – e cikk tartalma önmagában is érthető.

2024. május 22.

Egyenlőtlenségek és lehetőségek a nagy nyelvmodellek világában

A mesterséges intelligencia fejlődése válaszút előtt áll. Attól függően, hogy hogyan alakítjuk a jövőt, válhat belőle mindenki számára elérhető, vagy csak a globális nagyvállalatok által privilegizált eszköz is. Az MI demokratizálása nemes és hasznos cél ugyan, de a kapcsolódó fejlesztéseket jelenleg mégis jelentős globális egyenlőtlenségek jellemzik. A kérdés az, mi ezen egyenlőtlenségek gyökere, és mit tehetünk, hogy felszámoljuk azokat?