Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Győr

Helyszín: Győri Járásbíróság, Győr, Szent István út 3., 117-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.06.12. 8:30

Tárgy: Jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette

Az ügy lényege: A vádlott 2015. év végén szerzett tudomást arról, hogy egy győri vállalkozó több személynek is nagyobb összegű kölcsönöket nyújtott. A vádlott elhatározta ezért, hogy valótlan befektetési ígéretekkel megkísérel pénzhez jutni a sértettől.

A vádlott felvette a kapcsolatot a sértettel, és elmondta, hogy egy soproni varrodát működtető cég résztulajdonosa. Elmondta azt is, hogy üzlettársa családi nehézségekkel küzd, ezért az ő tulajdonrészének megvásárlásához kölcsönre van szüksége. A vádlott a kölcsön fejében üzletrészt is felajánlott a sértettnek, így 14.000.000,- forintot adott a sértett a vádlottnak.

A vádlott pár nap elteltével ismét felkereste a sértettet azzal, hogy az egyik ipari varrógép meghibásodott, aminek javítása nélkül a megrendelések nem teljesíthetők, ezért újabb kölcsönt kért.

A sértett ekkor 9.500.000,- forintot adott a vádlottnak. Röviddel ezután tűzálló munkaruházat gyártásának anyagköltségére, majd a gyártáshoz szükséges segédanyagokra, összesen 12.000.000,- forintot vett át a vádlott a sértettől.

Végül pedig a vádlott és a sértett megállapodást kötöttek arra vonatkozóan, hogy a sértett 40.000.000,- forintért megveszi a cég 50%-os üzletrészét.

Ezen összegek átvétele után a vádlott egyszer sem törlesztette tartozását, a sértett számára pedig később elérhetetlenné vált. A vádlott a varrodát üzemeltető cégben nem rendelkezett üzletrésszel, sem egyéb kapcsolattal, így a cég működésére, az üzletrészek átruházására sem bírt befolyással. Ez utóbbi magatartásával a vádlott a sértettnek 48.200.000,- forint kárt okozott, amely nem térült meg.

A tárgyalás a bizonyítási eljárással folytatódik.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Havasiné dr. Kulcsár Petra, sajtószóvivő, 06/30-291-8725,

KulcsarP@gyorit.birosag.hu

2. Budapest

Helyszín: Fővárosi Törvényszék, Budapest, Markó utca 27. II. 81-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.06.12. 8:30

Tárgy: közveszéllyel fenyegetés bűntette

Az ügy lényege: A vád szerint a vádlott 2018. május 29-én a 112-es segélyhívó számon és

az egyik budapesti bevásárlóközpont telefonszámán azt a valótlan bejelentést tette, hogy a bevásárlóközpontban bombát helyezett el, ami 14 órakor robbanni fog.

A vádlott telefonos bejelentései alapján a rendőrség a bevásárlóközpontot kiürítette és legalább 3500 fő vásárlót és 200 fő alkalmazottat utasított ki az épületből, továbbá a bevásárlóközpont környezetét is lezárták.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokon a vádlottat közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt 2 év 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság egyúttal elrendelte a vádlottal

szemben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását is.

Az ügy másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik, amely ezen a tárgyaláson tartja az ügyben első nyilvános ülését.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály, 06/1-354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu

3. Debrecen

Debreceni Ítélőtábla, Debrecen, Széchenyi utca 24., 2-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.06.12. 09:00

Tárgy: Vasúti/légi/közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége

Az ügy lényege: Az első fokon eljárt Hevesi Járásbíróság 2018 áprilisában a vádlottat a vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége emiatt 1 év fogházbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

A másodfokon eljárt Egri Törvényszék 2019 februárjában a vádlottat a vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége alól felmentette.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott felmentése miatt, bűnössége megállapítása és büntetés kiszabása érdekében fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2016 júliusában Kisköre külterületén a Tisza egyik szabadstrandján a vádlott kisgéphajóval vontatott 3 úgynevezett „beülős” fánkot üzemeltett.

A 3 fánkot egymás mellett vontatta, amelyekben összesen 4 személy ült, mindegyiken volt mentőmellény.

Az egyik utas azonban egy korábbi sérülése miatt úgy helyezkedett el, hogy egyik lábát oldalra kitette a fánkból. A vádlott azonban ezt észlelve is elindult.

Egy kanyarodás során az egymás mellett húzott fánkok egymásnak ütődtek, ennek során a sértett bal lába az egymásnak ütődő két fánk közé szorult és bal combcsontja eltört, ő pedig a vízbe esett.

A sértettet kórházba szállították, ahol a műtétje során heveny keringési- és légzési elégtelenség miatt az operáció közben elhunyt.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fórizs Ildikó, sajtószóvivő , 06/30-994-3339, ForizsI@birosag.hu

4. Szeged

Helyszín: Szegedi Járásbíróság, Szeged, Széchenyi tér 4., 235-ös tárgyalóterem

Időpont: 2019.06.12. 09:00

Tárgy: Költségvetési csalás bűntette

Az ügy lényege: A vádlottak 2011 augusztusa és 2013 októbere között bűnszervezetet működtettek, amelynek célja költségvetést károsító csalások sorozatos és folyamatos jelleggel történő elkövetése volt.

A bűnszervezet célja a ténylegesen közösségi beszerzés keretében, adózatlanul behozott és Magyarországon értékesített főként édesipari, továbbá egyéb termékek után a belföldi értékesítést terhelő általános forgalmi adó kikerülése, meg nem fizetése volt. Ennek érdekében a vádlottak valótlanul, belföldi beszerzés látszatát keltve, a beszerzést terhelő általános forgalmi adót az értékesítést terhelő általános forgalmi adóból levonásba helyezték és ily módon valótlan tartalmú adóbevallásokat nyújtottak be az illetékes adóhatósághoz.

A vádlottak magatartásukkal az általuk működtetett gazdasági társaságok tényleges általános forgalmi adó fizetési kötelezettsége tekintetében az állami adóhatóságot megtévesztették és ezzel a költségvetésnek vagyoni hátrányt okoztak.

A bűnszervezet az édesipari és egyéb termékeket Németországban, Lengyelországban és Ausztriában működő közösségi gazdálkodóktól szerezte be, amelynek során az értékesítés után a közösségi gazdálkodó általános forgalmi adót nem számított fel. A csokoládé- és egyéb termékek külföldről, általános forgalmi adó megfizetése nélkül történő beszerzése érdekében a bűnszervezet összesen 13 gazdasági társaságot hozott létre, illetve használt fel.

Ezen cselekményeket a vádlottak szervezetten, hosszabb időn keresztül végezték oly módon, hogy egymás között a feladatokat összehangolták és megosztották, a bűnszervezet tagjai között alá-fölérendeltségi viszony volt, a tevékenységi folyamat alacsonyabb szintjén feladatot ellátó tagok a tevékenységet koordináló tag felé beszámolási kötelezettséggel tartoztak.

A bűnszervezet céljainak elérése érdekében létrehozott, külföldi beszerzést biztosító, valamint a belföldi értékesítési láncolatban résztvevő gazdasági társaságok nem voltak az adóhatóság számára látható kapcsolatban egymással. Az ügyészség bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználás vétsége, pénzmosás bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, sajtószóvivő, 06/30-4756-007 sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

5. Miskolc

Helyszín: Miskolci Törvényszék, Miskolc, Dózsa György út 4., 118-as tárgyalóterem

időpont: 2019.06.12. 10:00

Tárgy: halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége

Az ügy lényege: Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott Szerencs irányából Miskolc felé közlekedett gépkocsijával, ám az előtte haladó sértett autójától nem tartotta be a szükséges követési távolságot.

A sértett észlelve az úttestre korábban egy másik autóról lehullott és szétszóródott fadarabokat, lassítani kezdett, amelyet a vádlott ugyan észlelt, de a nem megfelelő követési távolság miatt vészfékezés ellenére sem tudta elkerülni az ütközést.

Az ütközés következtében a sértett autója „átlökte” a szembejövő forgalmi sávba, ahol összeütközött a néhai sértett által vezetett tehergépkocsival, amelynek vezetője az elszenvedett súlyos sérülései miatt a helyszínen életét vesztette. A vádlott nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A Szerencsi Járásbíróság ítéletében közúti baleset okozásának vétsége miatt a vádlottat másfél év fogházbüntetésre ítélte, és három évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. A döntéssel szemben a vádlott és védője jelentett be fellebbezést.

A tárgyaláson a bizonyítási eljárás folytatódik.

 Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő, 06/46-815-297, 06/70-361-2778

horvathd@miskolc.birosag.hu

6. Pécs

Helyszín: Pécsi Járásbíróság, Pécs, Széchenyi tér 14., földszint 16-os tárgyalóterem

Időpont: 2019.06.13. 13:00

Tárgy: hivatalos személy elleni erőszak bűntette

Az ügy lényege: A sértett férfi és társa közterület felügyelőként 2018. február 9-én Pécsett, a belváros egyik – behajtási engedély köteles – kereszteződésében ellenőrizték az engedélyek érvényességét, és szolgálatuk során egyenruhát viseltek.

A vádlott egy általa használt – de más személy tulajdonában álló – személygépkocsival, a délelőtti órákban az ellenőrzött terület felé közlekedett, ennek során a sértett karjelzéssel megállásra szólította fel.

A vádlott a gépkocsival a jelzés ellenére nem állt meg, hanem gázt adva tovább hajtott, melynek következtében az intézkedés közben lévő közterület felügyelőnek a gépkocsi elől el kellett ugrania. A sértett emiatt egyensúlyi helyzetéből kibillent, a jobb könyökével megtámaszkodott a gépkocsi szélvédőjén, ezután ellökte magát a gépkocsitól, majd a vádlott tovább hajtott.

A sértett és társa a gépkocsi után futottak, de nem érték utol.

A vádlott magatartásával a sértett életét, testi épségét közvetlen veszélynek tette ki.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila, sajtószóvivő, 06/30-990-4247, barkaszia@pecsit.birosag.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

A technológia által támogatott joggyakorlat jövője: az AI precizitása egyensúlyba kerül az emberi szakértelemmel

A jog kritikus válaszút előtt áll, ahol egyensúlyba kell hoznia a nagy nyelvi modellek szabályalapú, algoritmikus és adatvezérelt logikáját az ember értelmező, stratégiai és empatikus gondolkodásmódjával, a mesterséges intelligencia által generált eredményeket az emberi szakértelemmel párhuzamosan alkalmazva az ügyfelek problémáinak átfogó kezelése érdekében.

2024. április 17.

Digtális megfelelés: Miért nem működnek a régi rutinok, és ez miért fájdalmas?

A digitális gazdaságban mind többen érezzük úgy, hogy általános közérzetünket minden téren meghatározza, hogy a régi és bevált rutinokat újra és újra felül kell vizsgálnunk. Ahogy Kahnemann mondaná, a gyorsról a lassú gondolkodásra kell váltanunk. A rutin lényege pedig éppen abban rejlik, hogy felgyorsítja és „fájdalommentesíti” az ismétlődő döntési szituációk megoldását. Különösen nagy kihívás, miközben a figyelmünket ezer csatornán felfoghatatlan számú inger bombázza. Ne felejtsük el, hogy az időnk és figyelmünk az egyik legnagyobb gazdasági értékké vált.

2024. április 17.

Miért (ne) antropomorfizáljuk a generatív mesterséges intelligenciát? – 1. rész

Úgy tűnhet, a mesterséges intelligencia napjainkban egyre inkább az emberhez hasonlóvá kezd válni. Ennek hátterében a tudomány fejlődésének természetes következményei és néha tudatos emberi döntések állnak. Milyen jelenségek állnak a folyamat mögött, és hogyan fogja ez a trend befolyásolni a mindennapjainkat a közeljövőben?