Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Debrecen

Helyszín: Debreceni Járásbíróság, Debrecen, Arany János u. 25-31., földszint 15-ös tárgyaló

Időpont: 2019.06.18 09:00

Tárgy: Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége

Az ügy lényege: Előkészítő ülést tart a Debrecen Járásbíróság annak a vádlottnak a büntetőügyében, akivel szemben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ügyészség.

A vád szerint a debreceni férfi egy Debrecenhez közeli tanyát bérelt, az ott előállított metil-alkoholt tartalmazó szeszes italától ketten életüket vesztették többen pedig mérgezést szenvedtek.

Az ügyészség szerint a vádlott 2017 augusztusától kibérelt egy Debrecen-Nagycserén lévő tanyát, ahol szaktudás nélkül, illegálisan szeszesitalt állított elő. A férfi ismeretlen személyektől 2-3 heti rendszerességgel vásárolt olyan metil-alkoholt is tartalmazó szeszt, amelynek minősége és összetétele ellenőrizetlen volt.

Üres eredeti szeszes italos palackokat, valamint aromákat, adalékanyagokat és színezéket szerzett be, majd az anyagokat 150 literes hordóban vegyítette alkohollal.

A férfi 2017 augusztusa és december közepe között mintegy 500 liter hamis szeszt készített ezzel a módszerrel eladásra.

A vádlott az eredeti üvegek tartalmához megtévesztésig hasonló ízesítésű és színű szeszesitalt állított elő, a palackokat pedig hamis címkével, zárjeggyel látta el, még a kupak lezárására alkalmas eszközzel is rendelkezett.

A vádlott 2017 augusztusától egy ismerősének adott el a hamis szeszes italból, aki azt tovább értékesítette, így került több üveg Szerep községbe.

A sértettek a metil-alkoholt is tartalmazó szeszesitalt 2017. december 16-án és 17-én vásárolták meg, majd abból maguk, családtagjaik és ismerőseik 2017. december 18-án fogyasztottak különböző mennyiségeket.

Az illegálisan előállított szeszesital mérgező hatása általában másnap jelentkezett, három sértett súlyos mérgezést szenvedett, életüket a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg. Négy – köztük két kiskorú – sértettnél a mérgezés enyhe lefolyású volt. Két sértettnél az elfogyasztott metil-alkohol agyi oxigénhiányos állapotot idézett elő, ami a halálukhoz vezetett.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Dobó Dénes, sajtószóvivő, 06/30-748-3847

Dr. Veszprémyné Dr. Szajkó Márta sajtótitkár, 06/30-327-0464, email: sajto@debrecenit.birosag.hu

2. Pécs

Helyszín: Pécsi Törvényszék, Pécs, Mohácsi út 101., helyszíni tárgyalás

Időpont: 2019.06.18 09:00

Tárgy: emberölés bűntette

Az ügy lényege: A vádlott férfi és a sértett férfi régi ismerősök voltak, huzamosabb ideje egy pécsi, négylakásos társasházban laktak. A négy lakás közül kettő a sértett tulajdonában volt, az egyiket ő használta, a másikban a vádlott szívességi lakáshasználóként lakott.

A vádlott és a sértett jó kapcsolatban voltak, a sértett munkája során szerzett bevételeiből fedezték kiadásaikat, a háztartást a vádlott vezette, rendszeresen fogyasztottak alkoholt, többször leittasodtak, hangoskodtak, zavarták a környezetüket.

  1. október 22-én, otthonukban, ittas állapotban a sértett és a vádlott szóváltásba keveredtek, majd verekedésre is sor került.

Eközben a vádlott a sértettet állon ütötte, majd a kezében tartott 19 cm pengehosszúságú késsel megszúrta. A szúrás a sértett egyik bordáját és szívét érte.

A sértett arccal a padlóra esett, ahol a vádlott a magatehetetlen sértettet a késsel a hátán nagy erővel megszúrta. Ez a szúrás a sértettnek egy másik bordáját és mellüregét érte, sérülései a rövid időn belül bekövetkezett halálához vezettek.

A vádlott a sértett testét két nappal a történtek után, az általa használt lakásban, az ágy mellett, egy leeresztett úszómedencébe tekerte, majd novemberben egy szőnyeget is rátett az erősen oszladozó testet rejtő medencére és köré mosószert szórt.

A vádlott elhatározta, hogy megvárja a hóesést és a testet a ház mögötti mocsaras területen rejti el.

A vádlott és a sértett egy közös ismerőse 2018. november 24-én a lakásban tartózkodva észlelte, hogy rengeteg a döglégy és fertelmes bűz terjeng a lakásban és feltételezte, hogy ott egy holttest van elrejtve, ezért a lakásból távozva, a közeli élelmiszerboltból értesítette a rendőrséget.

A rendőrség a vádlottat a holttest megtalálását követően őrizetbe vette, jelenleg letartóztatásban van. A bíróság helyszíni tárgyalást tart.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila, sajtószóvivő,06/30-990-4247, barkaszia@pecsit.birosag.hu

3. Győr

Helyszín: Győri Ítélőtábla, Győr, Domb utca 1., fszt. I-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.06.18 09:00

Tárgy: Szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint V.J. I. rendű vádlott (1960) 26 évig egy gyermekotthon igazgatója volt, egy katolikus egyházközség képviselő-testületének tagja, egy egészségügyi alapítvány kuratóriumának elnöke, a Köztársasági Érdemkereszt bronz fokozatának tulajdonosa, városa díszpolgára, és három ízben kapott miniszteri kitüntetést.

A gyerekeket –későbbi sértetteket –4 és 8 éves koruk között helyezték a gyermekotthonba, ekkor I. rendű vádlott gyámsága alá kerültek. Az I. rendű vádlott igyekezett velük jó kapcsolatot kialakítani, némelyik gyermek apjaként tekintett rá. Később, 11 és 17 éves koruk között az I. rendű vádlott irodájában, vagy a gyermekotthonban lévő lakásán beszélgettek, megosztották vele gondjaikat, problémáikat. J.Gy. 11 éves sértett az I. rendű vádlott irodájában tartózkodott, mikor a vádlott a sértett kezét rátette a saját nemi szervére, és előbb ruhán keresztül, majd az alsónadrágját letolva fogdostatta vele, miközben ő is fogdosta a sértett péniszét. Ezt követően J.Gy. sértett 10-14 alkalommal elégítette ki az I. r. vádlottat, aki ezért különböző összegeket adott neki.

V.M. 11 éves sértett kerékpárvásárláshoz kérte az I. rendű vádlott hozzájárulását, miközben a vádlott simogatta a sértettet, és közölte, hogy szeretne vele análisan közösülni. Ezt a sértett elutasította. A vádlott lehúzta a sértett és a saját nadrágját, a sértettet arccal előre lenyomta az íróasztalra, mire ő ellökte magától, és kiszaladt az irodából.

M.K. 14 éves sértettnek a vádlott irodájában megengedte, hogy pornófilmet nézzen a számítógépén, és közölte vele, hogy „nyugodtan elcsöppenhet”. A sértett lehúzta a nadrágját és alsónadrágját, és maszturbálni kezdett, mire a vádlott odaült mellé, és megfogta a nemi szervét, és a sértett is a nadrágján keresztül megfogta a vádlottét.

I.L. 13 éves sértett két sör elfogyasztása után bement az I. rendű vádlott irodájába, aki pálinkával kínálta, a sértett ezt elfogadta. A sértett és az I. rendű vádlott kézzel kölcsönösen kielégítették egymást.

Ezt követően ez rendszeressé vált közöttük, mind kézzel, mind orálisan. A cselekmények csaknem 10 éven keresztül folytatódtak. Az együttlétek után eleinte 5-8 ezer Ft-ot, később kevesebbet adott a sértettnek.

Cs.T. sértett a 17. életéve betöltése után egy alkalommal az I. rendű vádlott irodájában tartózkodott, mikor közölte vele, hogy nézhet szexoldalakat a számítógépén, és nyugodtan játszogasson a nemi szervével. Ezt a sértett visszautasította, és kiment az irodából. A későbbiekben ugyanezt többször felajánlotta neki, de a sértett nem fogadta el.

P.M. 14 éves sértettet az I. rendű vádlott behívta a szolgálati lakásába, majd alsónadrágra vetkőztek. Ezután a vádlott felhívására a sértett orálisan kielégítette őt, majd a vádlott is megtette a sértettnek ugyanezt. Ez többször előfordult még a sértett 17,5 éves koráig.

M.Sz. 17 éves sértett többször bement az I. rendű vádlott lakásába, aki meztelen alsótesttel fogadta őt, és önkielégítést végzett. A vádlott letartóztatásba kerüléséig rendszeresen megtörtént, hogy lefeküdtek egymás mellé az ágyra, és miközben az I. rendű vádlott önkielégítést végzett, a sértettet is kielégítette, amiért pénzt, élelmiszert és cigarettát adott a sértettnek.

K.B. II. rendű vádlott utolsó munkanapján búcsú bulit tartott. Az erősen ittas18 éves K.I. sértett bement a nevelői szobába ennivalóért, a II. rendű vádlott bement vele, bezárta az ajtót, leguggolt a sértett elé, de a sértettnek nem lett merevedése. Erre a II. rendű vádlott 10.000 forintot ígért a sértettnek, ha őt orálisan kielégíti, amibe a sértett beleegyezett. Ezután a II. rendű vádlott az ágyra fektette a sértettet, majd análisan közösült vele.

J.Gy. sértett fürdés után, törölközőt csavarva a testére bement a nevelői szobába, élelmiszert kért a II. rendű vádlottól, aki bezárta az ajtót, és először kézzel húzogatta a sértett péniszét, majd a szájába vette. Ezután arra kérte a sértettet, hogy ő is tegye vele ugyanezt, de a sértett nem volt hajlandó erre, végül kézzel elégítette ki a II. rendű vádlottat, aki ezért cigarettát és élelmiszert adott neki.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság az I. rendű vádlottat folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette, szexuális erőszak bűntettének kísérlete, szexuális visszaélés bűntette miatt 8 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A II. rendű vádlottat szexuális visszaélés bűntette miatt 1 év 6 hónapi szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, valamint I. és II. rendű vádlottat, valamint végleges hatállyal eltiltotta bármely olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynek keretében 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi, vagy befolyási viszonyban áll. A bíróság az I. és II. rendű vádlottat 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés bűntette, 1 rendbeli szeméremsértés vétsége, és 1 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vád alól felmentette. Az ítélet ellen az ügyész az I. és II. r. vádlott terhére a felmentő rendelkezés ellen a bűnösség megállapításáért, valamint a kiszabott büntetés súlyosításáért, az I. r. vádlott és védője az felmentés érdekében jelentett be fellebbezést.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Ferenczy Tamás, sajtószóvivő, 06/30-481-7354, ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

4. Miskolc

Helyszín: Miskolci Járásbíróság, Miskolc, Dózsa György út 4., földszint 28-as tárgyalóterem

Időpont: 2019.06.20 8:30

Az ügy lényege: Tanúkat hallgat ki a bíróság annak a három férfinak az ügyében, akikkel szemben rongálás vétsége miatt indult eljárás.

A vád szerint a vádlottak 2018 júliusában megjelentek egy miskolci üzletháznál azzal a céllal, hogy az üzletközpont melletti támfalra falfirkát fessenek, majd ezt videofelvételen rögzítsék, és az interneten közzé tegyék.

Miután a feliratokat festékszóróval felfestették, az utca egy másik részén található térkőre ugyancsak graffitit készítettek, amelyet egyikük videóra felvett. A vádlottak a cselekményükkel huszonnégyezer forint kárt okoztak.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő, 06/46-815-297, 06/70-361-2778, horvathd@miskolc.birosag.hu

5. Szeged

Helyszín: Szegedi Törvényszék

Időpont: 2019.06.20 09:00

Tárgy: Emberölés és embercsempészés Magyarországon és Ausztriában„Parndorfi halálkamion-ügy”

Az ügy lényege: Határozathirdetéssel zárja június 20-án, csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla a 14 vádlottas, az ún „Parndorfi halálkamion-ügy” másodfokú tárgyalását. A Kecskeméti Törvényszék első fokon a vádlottakat a részvételük jellege szerint emberölés, embercsempészés, valamint életveszélyt okozó testi sértés miatt ítélte el. Büntetésük 3 évtől 25 évig terjedő fegyház lett.

A II. fokú tárgyalás előzményei

Különös kegyetlenséggel, több ember, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében, és társtettesként, folytatólagosan, vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, részben a csempészett személyek sanyargatásával, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2018. június 14-én L. S. afgán állampolgár I. rendű vádlottat. Ezért őt a bíróság – bűnszervezet tagjaként, halmazati büntetésül – 25 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra, Magyarország területéről történő végleges kiutasításra ítélte. A bíróság az I. rendű vádlottal szemben 94,1 millió forint vagyonelkobzást rendelt el.

Az ügy II. rendű vádlottja, G. M. I. bolgár állampolgár ugyanezen bűncselekményekért, valamint 67 rendbeli, társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettéért, bűnszervezet tagjaként halmazati büntetésül, 25 év fegyházbüntetést, 10 év közügyektől eltiltás és 10 év Magyarország területéről történő kiutasítás büntetést kapott. Vele szemben a bíróság 8,7 millió forint vagyonelkobzást rendelt el.

A III. rendű vádlottat, T. V. B. bolgár állampolgárt az I. rendű vádlottal megegyező bűncselekményekért, mint bűnszervezet tagját, a bíróság 25 évfegyházra, 10 év közügyektől eltiltásra, Magyarország területéről történő 10 évkiutasításra ítélte. A III. rendű vádlottal szemben 1,4 millió forint vagyonelkobzást rendelt el a bíróság. A IV. rendű vádlott, S. I. N. bolgár állampolgár az I. rendű vádlottal megegyező bűncselekményekért, mint tettes szintén 25 év fegyház, 10 év közügyektől eltiltás és 10 év Magyarország területéről történő kiutasítás büntetést kapott. Az elrendelt vagyonelkobzás összege esetében 313,7 ezer forint.

A bíróság kimondta: a vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók. Az ügy többi vádlottja, akik a 71 halálos áldozattal járó bűncselekményben (ún:„Halálkamion-ügy”) nem vettek részt, és akik többsége bolgár állampolgár, de van köztük libanoni és afgán állampolgár is, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettéért különböző mértékű – 3-tól 12 évig terjedő szabadságvesztés, közügyektől eltiltás és Magyarországról történő kiutasítás büntetést kaptak.

(A szökésben lévő VII., XII. és XIV. rendű vádlottakat távollétükben ítélte el a törvényszék. Időközben a XIV. rendű vádlottat Franciaországban elfogták, és a bíróság letartóztatta. Jelenleg két vádlott van szökésben.)

Az ítélet ellen az ügyész a büntetések súlyosítása, míg a vádlottak és védőik a büntetések enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A Közel-keleti politikai-gazdasági-háborús helyzet miatt 2014-ben és 2015-ben megnövekedett migráció keretében az elsősorban Afganisztánból, Szíriából, Irakból és egyéb országokból érkező illegális menekültek az ún. nyugat-balkáni útvonalon, Törökországon és Görögországon keresztül, Szerbián át érkeztek Magyarország határához, amit többnyire Mórahalom-Domaszék térségében léptek át. Az elsőfokú ítélet szerint az I. rendű afgán vádlott hazájából Európába szintén embercsempészek segítségével jutott el, a magyar-szerb határt 2013 márciusában tiltott módon lépte át, és hamarosan bekapcsolódott az embercsempészetbe. Előbb pénzek beszedésével, továbbításával, átadásával kezdett foglalkozni, majd 2015 tavaszán felkérésre segített be esetenként konkrét embercsempészésbe, de nem sokkal később már részben önállószervezetet irányított Magyarországon.

Egy szerbiai csempészcsoporthoz kapcsolódott az I. rendű vádlott, aki a II.rendű vádlottal részben megszervezte, részben megszerveztette az emberek szállítását, és részt vett a Magyarországról Nyugat-Európába történő embercsempész szállításokban. Ezzel a tevékenységgel legalább 300 ezer euróval gazdagodott az I. rendű vádlott.

Az I. rendű vádlott által vezetett bűnszervezeti egység 2015. február 7-től 2015. augusztus 27-ig szállított a határokat illegálisan átlépőket Magyarországról Nyugat-Európába. A kezdeti, szállításonkénti 20-40 főről augusztus közepére akár napi 100 főre növelve szállított a bűnszervezet harmadik országbeli személyeket Nyugat-Európába, olyan körülmények között, amelyek a szállítottaknak jelentős testi-lelki gyötrelmet okoztak. Az I. fokú bíróság a bűnszervezet embercsempész cselekményeit 26 vádpontban sorolta fel, ezek között a 25. vádpont tárgyalja részletesen az ún.„Halálkamion-ügyet”.

Az ebben foglaltak szerint az I. rendű vádlottat 2015. augusztus 25-én késő este szerbiai bűntársai értesítették, hogy 100 illegális határátlépőt juttatnak át a szerb-magyar határon, és gondoskodjon azok továbbszállításáról. Az I., a II., a III. és a IV. rendű vádlottak másnap hajnalban elvállalták a szállítást 5 ezer euró – melyből 3.500 eurót a IV. rendű vádlott kapott volna – ígéretéért.

A III.és a IV. rendű vádlottak 16-án hajnalban 4 óra 40 perc körül érkeztek Mórahalom térségébe, az 55-ös főút közelében lévő erdős területre. Ezt követően ismeretlenül maradt személyek a kamion hűtőterébe összesen 71 főt – 59 férfit, 8 nőt, 4, 14 életévét még be nem töltött gyermeket, iraki, szíriai, afgán és iráni származású illegális határátlépőket – szállítottak be. A IV. rendű vádlott néhány perccel később indult el a kamionnal az M5-ös autópálya felé az 55-ös úton. A beszállási helyhez közeli utakon a II. rendű, az I. rendű a XII. rendű vádlottal, és a II. rendű vádlott saját járművükből figyelték a rendőri jelenlétet, biztosítva a beszállítást.

A fagyasztást igénylő áru szállítására kialakított kamion szellőzéssel nem volt ellátva, a kívülről történő levegőcserét nem biztosították, ülőhelyeket és kapaszkodókat nem alakítottak ki. Mivel ablakai sem voltak, a hűtőkamion emberek szállítására egyáltalán nem volt alkalmas. A raktér hátsó ajtajának zárját kizárólag kívülről lehetett kinyitni. A hűtőkamion ezen tulajdonságaival az I., a II., a III. és a IV. rendű vádlott tisztában volt.

A beszállást követően a vádlottak járműveikkel felhajtottak az M5-ös autópályára. Ekkor a hűtőkamion előtt haladt a II. rendű vádlott Mercedesével és az I. valamint a XII. rendű vádlott egy BMW-vel. Őket követte a kamionnal a IV. rendű vádlott, míg mögötte haladt egy Audival a III. rendű vádlott. Az M5-ösről az M0-ás és az M1 sztrádára kanyarodva haladtak az osztrák határ felé.

A kamion világítás és szellőzés nélküli rakterébe bezárt 71 személynek a szállítása hely szűkössége, a zsúfoltság okozta mozgásképtelenség, a levegő hiánya,valamint a hőmérséklet növekedése miatt már röviddel az indulás után jelentős testi, lelki gyötrelmet okozott.

A IV. rendű vádlott augusztus 26-án 5 óra 30 perc körül időben észlelte, hogy a raktérbe bezárt emberek kopogni, dörömbölni és kiabálni kezdtek, és az elindulást követően kb. egy órával már mind a 4 vádlott tisztában volt azzal, hogy a szállított személyeknek nincs levegőjük, és a hangokból arra is lehetett következtetni, hogy a raktérben gyermekek is vannak.

A vádlottak előbb azon gondolkodtak, hogy vizet adnak be a sértetteknek, de a dörömbölés és a rendőrségtől való félelem miatt mégsem nyitották ki az ajtót. Végül az egymással folytatott telefonbeszélgetések során arra jutottak, hogy a visítozás, dörömbölés miatt nem lehet megállni.

A magyar-osztrák államhatárt a kocsik reggel 9 óra után lépték át, majd 9 óra 40 perckor, rendőri intézkedéstől tartva Parndorf közelében a IV. rendű vádlott a kamiont az A4-esautópályán az egyik leálló öbölben megállította, és az ekkor már halott sértetteket hátrahagyta a lezárt kamionban.

A vádlottak a helyszínről személyautókon Szlovákiába mentek, ahonnan augusztus 26-án este tértek vissza Magyarországra. Az osztrák autópálya rendőrség alkalmazottai augusztus 27-én 10 óra 50 perc körüli időben ellenőrizték az A4-es autópálya leálló öblében magára hagyott kamiont, amelynek hűtőrakterében megtalálták a 71 halottat.

A sértettek halálát fulladás okozta, haláluk a világítás hiánya, az oxigénhiány, a légszomj, a fejfájás és a hosszan tartó halálfélelem miatt különösen gyötrelmes volt.

Megállapítható, hogy az I.-II.-III.-IV. rendű vádlott a bezártemberek halálát nem akarták, de a halálos következménybe belenyugodvakövették el tettüket – áll az I. fokú bíróság ítéletében. xxxA rendőrség a Magyarországról menekülni próbáló I., II., III. rendű vádlottat 2015. augusztus 27-én Budapesten fogta el, míg a IV. rendű vádlott őrizetbe vételére 2015. augusztus 29-én szintén Budapesten került sor.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Bátyi Zoltán, sajtótitkár,06/30-337-3653, batyiz@szegeditb.birosag.hu

6. Budapest

Helyszín: Pesti Központi Kerületi Bíróság, Budapest, Markó utca 25., II. 296-os tárgyalóterem

Időpont: 2019.06.20. 13:00

Tárgy: robbanóanyaggal (robbantószerrel) visszaélés bűntette

Az ügy lényege: A vádirat szerint a vádlott 2017 júliusában elhatározta, hogy robbanóanyagot fog előállítani, ezért az ehhez szükséges anyagokat nagyobb mennyiségben beszerezte, majd otthonában folyamatosan kísérletezett ezekkel az anyagokkal, amelynek eredményeképp sikerült TATP-t (triaceton-triperoxid) és DADP-t (diaceton-triperoxid) előállítania. Mindkét vegyület robbanóanyagnak minősül.

A vádlott az 50-70 gramm tömegű TATP-t, illetve DADP-t is tartalmazó vegyületet műanyag palackba töltötte, majd egy erdős területen egy fa tövében kiöntötte. A TATP és a DADP robbanóanyag reakciókészsége kiszámíthatatlan, megbízhatatlansága és veszélyessége miatt még engedéllyel sem állítható elő.

A vádlott által előállított robbanóanyag az emberi élet kioltására alkalmas, felrobbantása esetén 3-5 méter sugarú körben okozott volna súlyos, maradandó sérüléseket. A robbanás közvetlen környezetében lévő anyagokból leváló ún. másodlagos repeszek, esetlegesen közvetetten életveszélyes, akár halált okozó sérüléseket is okozhattak volna.

Az ügyészség a vádlottat mint különös visszaesőt robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés bűntettével vádolja.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály, 06/1-354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Amikor a mesterséges intelligencia megmérgezi magát: a beazonosíthatatlan szintetikus adatok problémája

A generatív mesterséges intelligencia terjedése maga után vonta a nem ember által létrehozott képek, szövegek videók rohamos elszaporodását is. Egyes új kutatások arra utalnak, hogy az ilyen „szintetikus adatok felhasználása új GAI (Generative artificial intelligence, azaz generatív mesterséges intelligencia) modellek tanítása során katasztrofális következményekkel járhat. Ez még inkább sürgetővé teszi a mesterségesen generált tartalmak explicit jelölésének kötelezettségét, amennyiben a jövőben továbbra is profitálni szeretnénk az MI nyújtotta gazdasági és társadalmi előnyökből.

2024. július 12.

Augusztus 1-jén hatályba lép az EU AI Act

2024. július 12-én kihirdették az Európai Parlament Hivatalos Lapjában a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályt (AI Act), amely úgy ad lendületet az innovációnak, hogy közben garantálja biztonságunkat és alapvető jogainkat. A jogszabály 20 nap múlva, augusztus 1-jén lép hatályba, fokozatosan kell alkalmazni, de 24 hónap múlva már minden tagországban be kell tartani a rendelkezéseit.