Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Pécs

Helyszín: Pécsi Járásbíróság, Pécs, Széchenyi tér 14. I. emelet 32-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.06.25. 08:30

Tárgy: Költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: A vádlott 2011. év óta egy dél baranyai falu polgármestere. A község önkormányzata 2011. évben több pályázatot is benyújtott különböző minisztériumokhoz.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumához 2011. évben beterjesztett pályázattal az önkormányzat 17 millió forint támogatást igényelt, a község alsó tagozatos iskolájának újraindítása címén. A támogatási szerződés megkötését követően a polgármester megállapodott a másod rendű vádlott által vezetett gazdasági társasággal a kivitelezési munkák elvégzésére. A megállapodás megkötésekor ezen gazdasági társaság nem létezett, azt utólagosan hozták létre valótlan tartalmú számlák létrehozására. A másodrendű vádlott cége nevében közel 4 millió forint összegben állított ki számlát, emellett a polgármester egy másik kft-től is beszerzett 3,6 millió forint kifizetéséről szóló számlát, melyek szerint a cégek az iskola felújításában részt vettek, ott munkát végeztek.

A polgármester ezen számlákat a minisztériumhoz benyújtotta, ahonnan támogatásként 7,6 millió forintot kifizettek. Ezen számlák azonban valótlan tartalmúak voltak, ugyanis a munkákat már korábban, más cégek elvégezték, ami után az önkormányzat korábban már igénybe vett állami támogatást.

A polgármester ezen felül a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjával is kötött szerződést a kistérségi startmunka mintaprogramban való részvételről. Ezen pályázattal kapcsolatban a polgármester szintén benyújtott a másodrendű vádlott által kiállított valótlan tartalmú számlákat, mely alapján jogosulatlanul vettek igénybe 7,8 millió forint támogatást.

A pályázatokon kívül a polgármester mintegy 5 millió forintot vett fel az önkormányzattól mely vonatkozásában a másodrendű vádlott cége által kiállított valótlan tartalmú számlákat helyezte az önkormányzat könyvelésébe.

Ezen számlák földmunkákról, építési tevékenységről szólnak, mely munkákat azonban a másodrendű vádlott cége nem végezte el.

A polgármester által elkövetett bűncselekményekben a vádlott társak bűnsegédként vettek részt.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Péter-Szabó Petra, sajtótitkár, 06/30-978-9988, PeterSzaboP@pecs.birosag.hu

2. Budapest

Helyszín: Pesti Központi Kerületi Bíróság, Budapest, Markó utca 25., II. emelet 296-os tárgyalótertem

Időpont: 2019.06.25. 08:30

Tárgy: hivatalos személyként elkövetett zsarolás bűntettének kísérlete

Az ügy lényege: A vádirat szerint a sértett 2015 tavaszán értesült a vádlottól egy budapesti önkormányzati házfelügyelő programról.  A vádlott ebben az időben az adott önkormányzat képviselő-testületének tagjaként dolgozott. A sértett sikeres pályázatot nyújtott be a programra, így határozott idejű szomszédsági házfelügyelői állást kapott.

A későbbiekben szerződését többször meghosszabbították, majd szolgálati lakás határozott idejű bérletére is kötöttek vele szerződést.

A vádlott 2015 decemberében kereste fel a sértettet azzal, hogy mivel álláshoz juttatta, fizessen neki 100.000 forintot. Többszöri felszólítás után a sértett abban a reményben fizetett, hogy a vádlott felhagy a pénzköveteléssel. 2016 decemberében a vádlott ismét megkereste a sértettet, és ismét 100.000 forintot követelt. Megfenyegette, hogy ha nem fizet, megakadályozza a sértett házfelügyelői és lakásbérleti szerződéseinek meghosszabbítását.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály, 06/1-354-6729,

sajto@fovarosit.birosag.hu

3. Szeged

Helyszín: Szegedi Járásbíróság, Szeged Széchenyi tér 4., 8-as tárgyalóterem

Időpont: 2019.06.26. 8:15

Tárgy: Hamis tanúzás bűntette

Az ügy lényege: A vádirat lényege szerint a vádlott megállapodás alapján arab nyelvvel kapcsolatos fordítói feladatokat végzett egy kft.-nek, mely tevékenység keretében 2015. december 12. és 14. napja közötti időpontban, lakóhelyén egy terhelti vallomást tartalmazó beadványt arab nyelvről magyar nyelvre fordított úgy, hogy fordítása sok kreációt és kitalált eseményt tartalmazott, amelyek jelentősen megváltoztatták a forrásszöveg által kommunikált üzenetet.

A vádlott fordítása több mint 50 %-ban tartalmilag eltért a forrásszövegtől. A fordítás a bíróságra érkezését követően a büntetőügy irataihoz csatolásra került és azt felhasználták a bizonyítási eljárás során.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, sajtószóvivő, 06/30-4756-007,

sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

4. Miskolc

Helyszín: Miskolci Törvényszék, Miskolc, Dózsa György út 4., I/113-as tárgyalóterem

Időpont: 2019.06.27. 08:30

Tárgy: Előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény

Az ügy lényege: Előkészítő ülést tart a Miskolci Törvényszék annak a férfinak a büntetőügyében, aki a vád érzelmi kapcsolat fűzte a sértetthez, a kapcsolatuk idővel megromlott, így a sértett a családjához vissza akart költözni, ezt azonban a vádlott nem akarta engedni és életveszélyesen megfenyegette a sértettet és több családtagját is: „rátok gyújtom a házat, be lesz locsolva a házatok benzinnel”.

A vádlott tisztában volt azzal, hogy a sértett férjével és 7 gyermekével, köztük két kiskorúval, valamint három nagykorú gyermekük családjával lakik együtt. Az ingatlan több lakóházból és portából áll, amelyek kerítéssel vannak elválasztva.

A sértettek a vádlott fenyegetéseit komolyan vették, ennek érdekében előkészületeket is tettek a tűzoltás iránt.

Éjszaka az erősen ittas állapotú vádlott egy benzines palackot dobott be a sértettek hálószobájába, melyet előtte meggyújtott. A szobában több berendezési tárgy is lángra kapott, de a tűz terjedését sikerült megakadályozni.

A vádlott egyidejűleg macsétával a kezében az egyik sértettre támadt, de annak testvére elhárította azt, így mindketten ütni kezdték vádlottat, aki elmenekült a helyszínről, de a sérülései, illetve az ittassága miatt az utcán összeesett.

A megtámadott sértettek nyolc napon belül, míg a vádlott nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlottak büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő, 06/46-815-297, 06/70-361-2778

horvathd@miskolc.birosag.hu

5. Debrecen

Helyszín: Debreceni Ítélőtábla, Debrecen, Széchenyi u. 24., 1-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.06.27. 09:30

Tárgy: Kábítószer-kereskedelem bűntette

Az ügy lényege: Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2019 februárjában N. J. I. rendű vádlottat kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 7 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

K.S. II. rendű vádlottat pedig kábítószer birtoklása bűntette miatt 420.000.-Ft pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet ellen az ügyész I. rendű vádlott terhére súlyosításért, az I. rendű vádlott pedig enyhítésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint I. rendű vádlott 2015 év nyarától, 2016 október közepéig különböző személyeknek adott el különböző fajtájú kábítószernek minősülő anyagokat.

Az I. rendű vádlott a kábítószert egyeztetett helyszíneken, Hajdúdorogon vagy Hajdúnánáson, illetve Nyíregyházán adta át a vevőknek.

A II. rendű vádlott 2015 áprilisa és 2016 októbere között hetente egy alkalommal, marihuánát, speedet valamint 30 szem extasy tablettát vásárolt saját fogyasztásra.

2016 októberében a kábítószer átadásakor Nyíregyházán érték őket tetten a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fórizs Ildikó, sajtószóvivő, 06/30-994-3339,

ForizsI@birosag.hu

6. Győr

Helyszín: Győri Ítélőtábla, Győr, Domb utca 1.

Időpont: 2019.06.27. 10:00

Tárgy: Kassai Viktor felperes és Lipták Zoltán alperes személyiségi jog megsértése

Az ügy lényege: A felperes 1999 óta játékvezető a labdarúgó NB I-ben, 2003 óta a FIFA nemzetközi játékvezetői keretének tagja.

2017. április 29-én a felperes volt a játékvezetője Diósgyőr-Vasas NB I-es bajnoki labdarúgó mérkőzésnek. A mérkőzés második félidejében a felperes szabálytalanság miatt kiállította az alperest, aki kiállítását követően elindult a felperes felé, agresszíven kérdőre vonta, szidalmazta őt, az alperest csapattársai fogták le és vezették el a felperes közeléből.

Az alperes kiállítása miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága 2017. május 9-én fegyelmi tárgyalást tartott.

Az alperes a fegyelmi tárgyaláson a mérkőzésen történtekről – egyebek mellett – úgy nyilatkozott, hogy a mérkőzést vezető játékvezető színes bőrű csapattársa felé azt a kijelentést tette többször, hogy „Shut up negro, faszszopó geci vagy!”.

A fegyelmi tárgyalás jegyzőkönyvéhez csatolták a mérkőzésen játszó Patrick Mevoungou Mekolou nyilatkozatát, amely szerint a felperes a hivatkozott mérkőzésen legalább négy alkalommal, amikor szabálytalanságot fújt vele szemben azt mondta „Shut up negro!”, majd az alperes kiállítása után ismét sértő mondatot mondott személyére, melyet a nyelvi hiányosságai miatt nem tudott tökéletesen idézni.

A Magyar Labdarúgó Szövetség mérkőzéssel kapcsolatos információk és felvételek vizsgálata alapján arra a megállapításra jutott, hogy „rasszista kijelentés nem volt észlelhető”, egyéb súlyosan sértő kijelentés elhangzása nem bizonyítható, így a felperessel szemben fegyelmi eljárást nem kezdeményeztek.

A felperes kereseti kérelmében annak megállapítását kérte, hogy az alperes megsértette a jó hírnévhez való jogát azzal, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága előtt valótlan tényt állított, és kérte az alperes kötelezését 500.000 Ft összegű sérelemdíj megfizetésére.

Az első fokon eljáró Győri Törvényszék megállapította, hogy az alperes megsértette a felperes jóhírnévhez való jogát, és kötelezte 400.000 Ft sérelemdíj megfizetésére.

Az ítélet ellen az alperes terjesztett elő fellebbezést, melyben az elsőfokú ítélet részbeni megváltoztatását, a felperesi sérelemdíj követelésének elutasítását kérte.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Ferenczy Tamás, sajtószóvivő, 06/30-481-7354,

ferenczyt@gyoritb.birosag.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Amikor a mesterséges intelligencia megmérgezi magát: a beazonosíthatatlan szintetikus adatok problémája

A generatív mesterséges intelligencia terjedése maga után vonta a nem ember által létrehozott képek, szövegek videók rohamos elszaporodását is. Egyes új kutatások arra utalnak, hogy az ilyen „szintetikus adatok felhasználása új GAI (Generative artificial intelligence, azaz generatív mesterséges intelligencia) modellek tanítása során katasztrofális következményekkel járhat. Ez még inkább sürgetővé teszi a mesterségesen generált tartalmak explicit jelölésének kötelezettségét, amennyiben a jövőben továbbra is profitálni szeretnénk az MI nyújtotta gazdasági és társadalmi előnyökből.

2024. július 12.

Augusztus 1-jén hatályba lép az EU AI Act

2024. július 12-én kihirdették az Európai Parlament Hivatalos Lapjában a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályt (AI Act), amely úgy ad lendületet az innovációnak, hogy közben garantálja biztonságunkat és alapvető jogainkat. A jogszabály 20 nap múlva, augusztus 1-jén lép hatályba, fokozatosan kell alkalmazni, de 24 hónap múlva már minden tagországban be kell tartani a rendelkezéseit.