Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Budapest

Helyszín: Fővárosi Törvényszék, Budapest, Markó utca 27.,  II. 36-os tárgyalóterem

Időpont: 2019. október 29. 9:00

Tárgy: piramisjáték szervezésének bűntette

Az ügy lényege: A vádirat szerint a vádlott egy olyan egyház törvényes képviselője volt, amely 2012. január 1-jétől nem minősült egyháznak – mivel a szervezet
továbbműködéséről a vádlott nem nyilatkozott, ezért elrendelték annak kényszer-végelszámolását.

Ennek ellenére a vádlott az egyházi minőség megszűnését követően is az ügyfelek előtt a szervezetet valótlanul nemzetközileg bejegyzett egyházként és magát annak főpapjaként jelölte meg.

A vádlott a szervezet egyházi jellegére, illetve karitatív célokra hivatkozással a csatlakozni kívánó résztvevőktől előre meghatározott formában, kockázati tényezőt is tartalmazó módon pénzt gyűjtött azzal, hogy a tagok megfelelő számú további résztvevők beszervezésével a szervezőkön keresztül segélynek nevezett kifizetésben részesülnek.

A befizetett pénzösszegek minden alkalommal a vádlotthoz kerültek, azokkal ő rendelkezett és az egyes kifizetésekről is ő határozott. A szervezet befektetési tevékenységet nem folytatott, bevétele kizárólag a résztvevők által befizetett összegekből állt, így a további új tagok befizetésének hiányában a résztvevők kifizetése nem volt lehetséges.

Az ügyészség a vádlottat piramisjáték szervezésének bűntettével vádolja.

A tárgyaláson tanúmeghallgatás várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály, 06/1-354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu

2. Miskolc

Helyszín: Miskolci Törvényszék, Miskolc, Dózsa György út 4., 21-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. október 30. 8:00

Tárgy: életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény

Az ügy lényege: Folytatja a bizonyítást a Miskolci Törvényszék azoknak a vádlottaknak az ügyében, akikkel szemben életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség.

A vád szerint az I. rendű vádlott és ismeretlen társa megkérték a II. rendű vádlottat, hogy gépkocsijával vigye el őket egy korábbi lopásuk helyszínére, mert az I. rendű vádlott igazolványa ott kiesett a zsebéből és azt szeretnék visszaszerezni.

A II. rendű vádlott ebbe beleegyezett, elvitte társait az ingatlanhoz, s míg az I. rendű vádlott és társa oda bementek, addig ő az autóban odakint várakozott.

Az I. rendű vádlott és ismeretlen társa a kilincsre zárt bejárati ajtó kinyitásával jutottak be a házba és kutatni kezdtek.

A szomszéd szobában alvó sértett azonban felébredt és elindult feléjük. Az I. rendű vádlott azonban ököllel és egy ventilátor csövével a sértett fejére több ütést mért. Az I. rendű vádlott és társa ezután tovább keresgéltek, majd annak ellenére, hogy a sértett értékeire is rátaláltak, semmit nem vittek magukkal, kivéve a sértett telefonkészülékének kézibeszélőit, amelyeket az udvari szeméttárolóba dobtak annak érdekében, hogy ne tudja értesíteni a rendőrséget.

A sértett nyolc napon túl gyógyuló koponyasérüléseket szenvedett, amelyek csupán a szerencsének köszönhetően nem váltak életveszélyessé.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Balogh Adrienn, sajtószóvivő, 06/46-815-385, baloghadri@miskolcit.birosag.hu

3. Szeged

Helyszín: Szegedi Törvényszék, Szeged, Széchenyi tér 4., 117-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. október 30. 8:15

Tárgy: Emberölés bűntettének kísérlete

Az ügy lényege: A vádirat szerint a sértett évek óta élt életvitelszerűen jogcím nélkül a MÁV Zrt. szatymazi vasútállomás mellett levő bakterház épületében.

Mind a sértett, mind a vádlott és élettársa hosszabb idő óta italozó életmódot folytattak és többször tartózkodtak együtt a sértett által használt épületben. A vádlott rossz szemmel nézte, hogy élettársa bejárt a sértetthez, azzal többször együtt szórakozott, illetőleg italozott, ennek többször hangot is adott.

A vádirat szerint a vádlott 2018. május 5. napján a kora délutáni órákban nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztását követően Szatymaz belterületén keresni
kezdte az élettársát, ebből a célból megjelent a sértettnél is. Amikor a bejárati ajtón belépett, meglátta, hogy a belső helyiségben a sértett és az élettársa
egy ágyon egymás mellett fekszenek az egész napos italozást követően.

A vádlott ekkor a konyhában talált hirdetőújságokat magához vette, azokat egy öngyújtóval meggyújtotta és a sértett éghető használati tárgyaira, így elsősorban
ruhaneműkre és bútorokra dobta. A volt bakterház valamennyi ablaka csukva volt, a ruhák azonnal lángra kaptak, melyet észlelve a vádlott az élettársát
felsegítette, kivitte az udvarra, míg a sértettnek azt mondta, hogy „dögölj meg, égjél meg”.

A füstre felébredő sértettnek még annyi ereje volt, hogy felkeljen az ágyból és az épületből kimenjen, még mielőtt az teljesen lángba borult volna. A sértett kizárólag azért maradt életben, mert még a tűz olyan fázisában ébredt fel, amikor fel tudott kelni és ki tudott menekülni az ingatlanból.

A keletkezett tüzet a helyszínre érkező tűzoltók eloltották, az épületben több mint 1 millió forintos rongálási kár keletkezett.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, sajtószóvivő, +36-30/4756-007, sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

4. Debrecen

Helyszín: Debreceni Ítélőtábla, Debrecen, Széchenyi utca 24., 1-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. október 30. 9:00

Tárgy: Testi sértés bűntette

Az ügy lényege: Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2019 júniusában K. F. I. rendű vádlottat társtettesként elkövetett testi sértés bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. K. Z. II. rendű vádlottat társtettesként elkövetett testi sértés bűntette miatt, mint különös visszaesőt 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen II. rendű vádlott védője felmentésért, enyhítésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak és a sértett egy tiszaújvárosi cég munkavállalói voltak. 2017 áprilisában, műszakváltáskor mindhárman a férfiöltözőben tartózkodtak, amikor a II. rendű vádlott rászólt a sértettre, hogy öltözzön gyorsabban, ne beszélgessen.

Ez azonban nem tetszett a sértettnek, visszaszólt a vádlottnak, aki azonnal nekiesett és hátulról ütni kezdte. Ebbe a verekedésbe kapcsolódott be a vádlott testvére, az I. rendű vádlott, aki miután ő is megütötte a sértettet, hátulról lefogta annak fejét, hogy testvére tovább ütlegelhesse.

A vádlottak csak akkor hagyták abba a sértett bántalmazását, amikor egy közös munkatársuk belépett az öltözőbe. A sértett elszenvedett sérülései közvetetten életveszélyes sérüléseknek minősülnek, melyek 8 napon túli gyógyultak.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fórizs Ildikó, sajtószóvivő, 06/30-994-3339, ForizsI@birosag.hu,

5. Győr

Helyszín: Győri Törvényszék, Győr, Szent István út 6., földszint 23-as tárgyalóterem

Időpont: 2019. október 30. 9:00

Tárgy: terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: Ami a tényállást illeti, a vádlott és a közvetlen szomszédságában élő család között hosszú ideje rossz a kapcsolat, amely 2010-ben tettlegességig is fajult. Az ekkor történtek miatt a vádlott önmagát sértett félnek tartotta.

A vádlott ezután még több alkalommal megfenyegette a szomszédos családot.

A vádlott 2018. augusztusában feljelentést tett súlyos testi sértés bűntette elkövetése miatt a Győri Járásbíróságon haragosa ellen, arra hivatkozással, hogy még 2010-ben bántalmazta őt, és ennek következtében egészségi állapota súlyosan megromlott.

A feljelentést a Győri Rendőrkapitányság elutasította arra hivatkozással, hogy a feljelentésben megjelölt bűncselekmény büntethetősége elévült.

A nyomozó hatóság határozata ellen a vádlott panasszal élt. A beadványban azt kérte, hogy foglalkozzanak az ügyével, legyen bírósági tárgyalás, egyúttal közölte azt is hogy, ha nem foglalkoznak az ügyével, elviszi a szomszéd feleségét, akit megöl.

A panaszt a Győri Járási és Nyomozó Ügyészség elutasította.
A vádlott a következő beadványában a Győri Járási és Nyomozó Ügyészségtől a határozat felülvizsgálatát kérte, ennek elutasítása esetére kilátásba helyezte, hogy
végez magával, de előtte megöli közvetlen szomszédját.

A vádlott ezzel a magatartásával állami szervet ügyészséget számára kedvező intézkedés megtételére akart kényszeríteni, és ebből a célból személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével fenyegetőzött.

A vádlott egy postán feladott levélben a szomszéd feleségét félelemkeltés céljából megöléssel fenyegette meg.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Havasiné dr. Kulcsár Petra, sajtószóvivő, +36-30/291-8725, KulcsarP@gyorit.birosag.hu

6. Pécs

Helyszín: Pécsi Járásbíróság, Pécs, Széchenyi tér 14. földszint 19-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. október 31. 9:00

Tárgy: különösen nagy értékre elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: Ami a tényállást illeti, a vádlott szerződött fogyasztójaként a Dédász Rt.-nek, később az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-nek, a lakóhelyéül szolgáló ingatlanon 2002. augusztus 11 és 2016. december 15 közötti időszakban – közelebbről meg nem határozható időpontban – az elektromos áram elszámolható mennyiségét mérő számlálóművét a kWh számadat visszaállításával megváltoztatta, emellett a mérőórához rendelt kismegszakítókat szétszerelte és terhelhetőségüket 16 amperről 32 – re módosította a nagyobb áramtermelés elérése érdekében, további amperek szabályszerű vásárlása nélkül, így 2003. február 12. és 2016. december 15. között összesen 133.398 kWh áramot tulajdonított el, összesen 5.482.002 forint értékben.

A vádlott, mint egy gazdasági társaság képviselője, a társaság által üzemeltetett teniszklub pécsi telephelyén 1999. július 1- napjával kötött fogyasztási szerződést 2004. február 18-án megújította az E.ON Zrt.-vel.

A vádlott, annak érdekében, hogy e fogyasztási helyen is lényegesen csökkentse a fizetendő díjat, 2004. február 18. és 2016. december 15. napjai között – közelebbről meg nem állapítható időpontban -, de a leolvasásokat megelőzően a hitelesített villamosfogyasztásmérőnek, a felhasznált elektromos áram elszámolható mennyiségét mérő számlálóművét a kWh számadat visszaállításával megváltoztatta, a 3 db 40 amper terhelhetőségű kismegszakítót végtelenített állapotúra módosította illetéktelen beavatkozással. E fogyasztási helyen ezzel 1.455.066 kWh áramot tulajdonított el, összesen 61.190.873 forint értékben.
Az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. sértettnek összesen 67.221.515 forint kár okozott.

A vádlott az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt.-vel, a korábban a DDGÁZ Zrt.-vel kötött fogyasztási szerződést 2004. február 18-án megújította, mint a gazdasági társaság vezetője a teniszklub sportcentrum fogyasztási helyén.

A vádlott 2005. január 1. és 2014. március 30. közötti időszakban, a felszerelt három gázfogyasztásmérő óra számlálómű visszaállításával, illetve a számláló mérésre alkalmatlanná tételével jogosulatlanul, a ténylegesen elhasznált földgázmennyiség ellenértéke megfizetésének szándéka nélkül fogyasztott földgázt, ezzel 544.175,8 m³ gázt tulajdonított el 62.782.969 forint értékben.

A vádlott valamennyi esetben megrongálta, meghamisította az ólom hitelesítő zárópecséteket is.

A bíróság előkészítő ülést tart az ügyben.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila, sajtószóvivő, +36- 30-990-4247, barkaszia@pecsit.birosag.hu,


Kapcsolódó cikkek

2024. április 15.

A jövő jogásza podcast: projektmenedzsment a jogi szektorban

Podcastunkban Dr. Megyeri Andrea beszélget Dr. Höflinger Hajnalka projektmenedzserrel és Dr. Szabó Orsolya legaltech tanácsadóval. Betekintést nyújtanak a projektmenedzsment elméletébe és gyakorlati eszköztárába, a jogi szektorban futó projektek sikeres irányításához és a csapat hatékony vezetéséhez szükséges kompetenciák világába.

2024. április 10.

Kiemelkedően szerepelt az ELTE csapata a Lyonban rendezett perbeszédversenyen

Harmadik alkalommal került megrendezésre a Moot Court Competition on the European Social Charter elnevezésű perbeszédverseny, ahol – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is képviseltette magát az ELTE, csapata a legjobb három alperes között végzett. A március végén Lyonban rendezett verseny középpontjában a platform munkások jogi helyzetének kérdésköre állt. Az ELTE csapatát a Wolters Kluwer Hungary támogatta.