Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Debrecen

Helyszín: Debreceni Ítélőtábla, Debrecen, Széchenyi utca 24., 1-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. december 2. 9:00

Tárgy: Emberölés bűntette

Az ügy lényege: Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2019 januárjában, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt D.L. vádlottat 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, életfogytig tartó fegyházbüntetés érdekében fellebbezett azzal, hogy a vádlottat leghamarabb 30 év elteltével lehessen feltételes szabadságra bocsátani. A vádlott és védője felmentésért, enyhítésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott anyagi gondokkal küzdött, ezért 2017 áprilisában a késő esti órákban, Debrecenben, a sértett házához ment, azzal a szándékkal, hogy az általa egyedülállónak megismert asszonytól pénzt és egyéb értékeket szerezzen. A telek kerítését képező OSB lapokat megbontotta, majd sértett lakrészének ablakán benézve látta, hogy a sértett a házban egyedül tartózkodik, és ébren van. A vádlott a kulcsra nem zárt bejárati ajtón bement és a nála lévő feszítővassal a sértett fejét megütötte, aki az ágyon hanyatt esett, majd több alkalommal ütötte a sértett arcát, fejét.

Ezt követően a vádlott a feszítővassal a sértett nyakára ütött olyan gégesérüléseket okozva, amelyek következtében B. I. sértett azonnal meghalt. A vádlott ezt követően elvette a mobiltelefonját, MP3 lejátszóját és 20.000.-Ft készpénzét, majd egy ronggyal a lakásban megfogott tárgyakról, kilincsről ujjlenyomatát letörölte és a bejárati ajtót kulcsra zárva a helyszínről távozott.

A sértett holttestét a másnap hazaérkező fia találta meg. Az ügyben eredetileg 2008-ban Debrecenben emeltek vádat, ahol a sértett fiát (ifj. S. S-t) gyanúsították édesanyja megölésével. A Debreceni Törvényszék 2010-ben hozott ítéletét -melyben a fiú bűnösségét állapította meg -a Debreceni Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatását rendelte el.

A megismételt eljárásban a Debreceni Törvényszék 2012-ben felmentette a sértett fiát. Ezt az ítéletet 2013-ban a Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta. Ezt követően 2015 decemberében emelt vádat az ügyészség D. L. vádlottal szemben ugyanezen bűncselekmény miatt és az eljárás lefolytatására a Nyíregyházi Törvényszéket jelölték ki.

A tárgyalás szakértő meghallgatásával folytatódik.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fórizs Ildikó, sajtószóvivő, 06/30-994-3339, ForizsI@birosag.hu

2. Miskolc

Helyszín: Miskolci Járásbíróság, Miskolc, Dózsa György út 4, földszint 28-as tárgyalóterem

Időpont: 2019. december 3. 8:30

Tárgy: közlekedés biztonsága elleni bűntett és más bűncselekmény

Az ügy lényege: Előkészítő ülést tart a Miskolci Járásbíróság annak a két fiatalkorú vádlottnak az ügyében, akik a vádirat szerint 2017 júniusában az esti órákban az M30-as autópálya Emőd közelében lévő egyik felüljárójáról kavicsokkal dobálták az autópályán közlekedő járműveket. A sértett autóját az egyik kő eltalálta, kb. 180.000,- forintos kárt okozva.

A vádlottak cselekményükkel veszélyeztették a sértett és utasa életét és testi épségét.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlottak büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Molnár Dalma, sajtótitkár, 06/30-389-1867, molnard@miskolc.birosag.hu

3. Budapest

Helyszín: Budapest Környéki Törvényszék, Budapest, Thököly út 97-101., Földszint 21-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. december 3. 9:00

Tárgy: életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmény

Az ügy lényege: A vádlott különböző internetes társkereső oldalakon regisztrált, egy nem őt ábrázoló fényképpel, „Krisztina” néven. 2018. szeptember elejétől október 3-i elfogásáig elektronikus levelezés útján kapcsolatba lépett az ügy 3 sértettjével és különböző helyszínekre többnyire a férfiak lakására, egy alkalommal a margitszigeti szökőkúthoz személyes találkozót beszélt meg velük.

A gyanú szerint azzal a céllal érkezett a találkákra, hogy a sértetteket bódult állapotba hozza a náluk, illetve a lakásokban talált értéktárgyaikat elvegye.

Ehhez a sértetteknek műanyag palackban vagy bögrében kínált, általa készített 2-3 dl mennyiségű italt , amelytől a sértettek bódult eszméletlen állapotba kerültek. A vádlott a sértettek ruházatát átkutatta és magához vette értéktárgyaikat. Értékes mobiltelefonokat pénztárcákat, készpénzt és valutát zsákmányolt.

A harmadik sértettől bankkártyát, mellyel az interneten vásárlásokat kezdeményezett összesen 4.043.000, Ft értékben, melyből 100.000, Ft összegű vásárlás volt sikeres.

A sértettek másnap minden esetben rosszul létre, zavart állapotra panaszkodva orvoshoz fordultak és kórházba kerültek.

A vádlottat a nyomozó hatóság egy budapesti szórakozóhelyen elfogta, ruházatából és táskájából SIM kártyák, e-mail címek, jelszavak , valamint vényköteles
tabletták kerültek elő.

Az igazságügyi orvos és toxikológus szakvélemények alapján megállapítható, hogy a sértettek a szervezetükbe juttatott gyógyszerek hatására közvetlen életveszélyes állapotba kerültek.

A bíróság az ügyben előkészítő ülést tart.

Érdeklődj a tárgyalásról: Gyimesi Kinga, 06/70-371-1410, gyimesik@budapestkornyekit.birosag.hu

4. Pécs

Helyszín: Pécsi Járásbíróság, Pécs, Széchenyi tér 14., földszint 20/I. tárgyalóterem

Időpont: 2019. december 4. 9:00

Tárgy: közösség tagja elleni erőszak

A vádirat szerint röviden: Az elsőrendű és a másodrendű vádlottak 2018. augusztus 14-én az éjszakai órákban, egy nyolc fős társaságban tartózkodtak egy pécsi üzletház déli bejáratánál található területen, nem messze a helyközi buszmegállótól. Öltözékükben és hajviseletükben is megnyilvánult, hogy rasszista fiatalok.

Ezen a napon egy jemeni állampolgárságú, Pécsen tanuló sértett a barátját várta a buszmegállóban, aki autóbusszal érkezett oda és szintén jemeni
állampolgárságú fiú. A két sértett az autóbusz pályaudvarról egy helyi-járatú autóbusz megállójába indult, miközben arab nyelven beszélgettek egymással.

Eközben a közelben tartózkodó fiatalok a sértettek beszélgetése hallatán odaszóltak nekik: „Migránsok, húzzatok haza, takarodjatok!” „Magyarországon magyarul beszéljetek!”

Az egyik sértett a vádlottak és társaságuk felé fordult és visszaszólt a vádlottaknak, hogy „Máshogy is lehet!”, majd mindketten tovább haladtak.

A vádlottak ekkor tovább szidalmazták a sértetteket, majd az ittas állapotban lévő másodrendű és az elsőrendű vádlott a sértettek után futottak. Az elsőrendű vádlott a visszaszólás miatt egyikük felsőruházatát megfogta, rángatni kezdte, majd két kézzel meglökte, mire a sértett elesett.

Ez alatt a másodrendű vádlott mindvégig e sértett mellett állt és őt a vádlott-társával együtt folyamatosan szidalmazta. Miután a sértettnek sikerült felállnia, a helyszínt futva elhagyta egy közeli parkoló felé.

Ekkor a két vádlott a másik sértett felé fordult. A másodrendű vádlott a pólójánál megfogta és meglökte, majd az elsőrendű vádlottal együtt, a lábukon lévő, acélbetétes bakanccsal bántalmazták úgy, hogy e sértettet – mialatt a másodrendű vádlott a pólójánál fogva még mindig tartotta – az elsőrendű vádlott egyszer a bal térdén, míg a másodrendű vádlott a bal csípőjén megrúgta, közben őt is hangosan szidalmazták.

Ezután meglökték, amitől a sértett szemüvege a földre repült. Miután a sértettnek sikerült felvennie a szemüveget a földről, a társa után szaladt, és utolérve
őt, kicsit távolabbról értesítették a rendőrséget. A sértettek által adott személyleírás alapján a helyszínen elfogták a vádlottakat.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila, sajtószóvivő, 06/30-990-4247, barkaszia@pecsit.birosag.hu

5. Szeged

Helyszín: Szegedi Járásbíróság, Szeged, Széchenyi utca 4., 10-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. december 5. 9:00

Tárgy: Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: Ami a tényállást illeti, az I. rendű vádlott az ügyben érintett kft. ügyvezetője, II. rendű vádlott ugyanezen gazdasági társaság marketing igazgatója volt, míg III. rendű vádlott ugyanitt könyvelési feladatokat látott el. A IV., V. és VI. rendű vádlottak a kft.-vel szerződéses kapcsolatban álló gazdasági társaságok ügyvezetői voltak.

Az ügyben érintett kft. célja első osztályú férfi kosárlabda, kézilabda és röplabda csapatok, illetve utánpótlás csapatok működtetése volt. A gazdasági társaság
bevételi forrásait önkormányzati és szponzori támogatások alkották, továbbá bevétele származott a sportági szakszövetségek által nyújtott forrásokból
és egyéb forrásokból is. A társaság kiadásait reklám és marketing cégekkel kötött bizományosi szerződések alapján kifizetett összegek, valamint az I. rendű
vádlott által realizált készpénzfelvételek tették ki.

Tekintettel arra, hogy a sportolók fizetési igényeinek kielégítésére a kft. megfelelő anyagi fedezettel nem rendelkezett, a játékosok foglalkoztatása
érdekében II. rendű vádlott rendszert dolgozott ki, melynek lényege szerint a beszámlázó gazdasági társaság bizományosi szerződést kötött a kft-vel az
alkalmazásában álló nagyobb játékerőt képviselő sportolók arculati jogainak beszerzésére, szponzorok felkutatására, majd az arculati jogoknak a kft. részére történő értékesítésére, illetve a beszámlázó céghez befolyt támogatási összegek átutalására.

A beszámlázó gazdasági társaságok marketing, illetve reklámtevékenységről számlát állítottak ki a kft. részére, melyet az megfizetett. Ezt követően a beszámlázó gazdasági társaság részére átutalt összegek készpénzben felvételre kerültek, majd azt a láncolat végén álló gazdasági társaság képviselője visszajuttatta az I. rendű vádlott részére, így a kft. által alkalmazott sportolók munkaszerződésében rögzített munkabért meghaladó juttatásai, illetve a társaság egyéb kiadásai ezen összegekből készpénzben, az adó- és járulékfizetési kötelezettségeket megkerülve kerültek kiegyenlítésre.

A reklám és marketing cégek a sportolók – kft. részére értékesített – arculati jogait a valóságban nem szerezték meg, szponzorok felkutatására irányuló tevékenységet nem folytattak, a megkötött szerződéseik fiktívek voltak, így a beszámlázó cégek az arculati jogokat nem értékesíthették, a szponzorok által utalt összegeket nem számlázhatták volna ki a kft. részére.

A szerződések valótlanságáról és arról, hogy tényleges gazdasági tevékenység nem áll mögöttük valamennyi vádlott tudomással bírt. Az I. rendű vádlott magatartásával, mint az érintett kft. ügyvezetője, a vagyonkezelői kötelezettségét megszegve, a valótlan tartalmú, fiktív, nem teljesített szerződések, számlák alapján történő kifizetésekkel és elszámolásokkal a kft-nek mindösszesen 452.225.175,- forint összegű vagyoni hátrányt okozott.

A bűncselekmény elkövetéséhez IV., V. és VI. rendű vádlottak a valótlan tartalmú bizományosi szerződések aláírásával, a fiktív számlák kitöltésével, illetve az
általuk képviselt gazdasági társaságok számlájára ezen valótlan tartalmú szerződések és számlák alapján átutalt összegek továbbutalásával és készpénzben
történő felvételével, míg a III. rendű vádlott a valótlan tartalmú könyvelési dokumentációnak az érintett kft. könyvelésében történő elhelyezésével szándékosan segítséget nyújtottak, IV. rendű vádlott 300.863.943,- forint, V. rendű vádlott 331.118.019,- forint, VI. rendű vádlott 109.350.000,- forint, III. rendű vádlott
pedig összesen 426.480.000,- forint erejéig.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, sajtószóvivő, 06/30-4756-007, sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

6. Győr

Helyszín: Győri Ítélőtábla, Győr, Domb utca 1., földszint I-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. december 5-6. 9:00

Tárgy: Különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: A MAL Zrt. az Ajka melletti telephelyén évtizedek óta folytatott timföldgyártási tevékenységet. A gyártási folyamat során keletkező melléktermék a vörösiszap, amelyet csővezetékeken juttattak ki a gyártól több kilométerre lévő tároló kazettákba. A különböző beosztású vádlottak számos foglalkozási szabályt és üzemeltetési szabályzatot megszegtek, melynek következtében a X-es kazettában felhalmozódott lúgos víz mennyisége és lúgossága a katasztrófa napján jóval meghaladta az üzemeltetési szabályok szerinti maximumot.

2010. október 4. napján az ajkai telephelyen lévő X. számú vörösiszap-tározó kazetta gátja átszakadt, a nagy sebességgel kizúduló jelentős mennyiségű, erősen lúgos kémhatású vörösiszap elöntötte a környező településeket, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa 8 halálos áldozatot követelt, 227 személy szenvedett a lúg marása miatt sérüléseket, több tízmilliárd forint kár keletkezett, kipusztult a Torna patak élővilága, jelentősen károsodott a Marcal folyó élővilága, valamint károsodtak a környezet egyéb elemei. A gátszakadás oka az északi gát alatti altalaj tönkremenetele miatt bekövetkezett talajtörés, és ezt követően a gáttest rideg törése, amely tervezői, kivitelezői hiányosságokra és hatósági mulasztásokra vezethető vissza.

A fenti tényállás alapján a Győri Törvényszék az I., II., III. és V. rendű vádlottat hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntette és más bűncselekmény miatt, a IV., VI., VII., VIII., XIII., XIV. rendű vádlottat gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás vétsége miatt ítélte bűnösnek, ezért I.rendű vádlottat 2 év 6 hónap fogházbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra, II. r. vádlottat 2 év fogházbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra, III., IV., V., VI., VIII. XIV. rendű vádlottat 1 év fogházbüntetésre – 2 év próbaidőre felfüggesztve – ítélte. A VII. rendű vádlottat pénzbüntetésre ítélte, XIII. rendű vádlottat megrovásban részesítette. A IX., X., XI., XII. és XV. rendű vádlottat az ellene emelt vád alól felmentette.

Az ítélet ellen az ügyész I-VIII., X-XV. rendű vádlott terhére a bűnösség és minősítés megállapítása, büntetés, illetve súlyosabb büntetés kiszabása, és a végrehajtási fokozat megváltoztatása végett jelentett be fellebbezést. Az I-VIII., XIII-XIV. rendű vádlottak és védőik felmentésért jelentettek be fellebbezést.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Ferenczy Tamás, sajtószóvivő, 06/30-481-7354, ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

7. Budapest

Helyszín: Fővárosi Törvényszék, Markó utca 27., földszint 18-as tárgyalóterem

Időpont: 2019. december 6. 9:00

Tárgy: rablás bűntette

Az ügy lényege: A vád szerint az I. rendű vádlott 2017 novemberében 1.920.000 forint értékben bitcoint adott el a sértettnek, aki később jelezte, hogy szeretne még tőle bitcoint vásárolni.

Az I. rendű vádlott elhatározta, hogy akár erőszakkal is, elveszi a sértett értékeit. Tervébe bevonta a II. és III. rendű vádlottakat.

A sértett és az I. rendű vádlott az eladás nyélbe ütése érdekében a vádlott lakására tartott, amelynek címére a II. rendű és III. rendű vádlott – az I. rendű
vádlott értesítése alapján – is megérkezett. A III. rendű vádlott az utcán várakozva biztosította a bűncselekmény végrehajtását, míg a II. rendű vádlott
a lépcsőházban várta a sértettet és az I. rendű vádlottat.

Amikor azok megérkeztek, az arcát kapucnival takaró II. rendű vádlott előugrott rejtekéből és több alkalommal ököllel megütötte a sértett fejét, valamint megpróbálta elvenni a nála lévő pénzzel teli táskát. A sértett azonban nem eresztette el a táskáját, így a II. rendű vádlott egy késsel megfenyegette, hogy leszúrja, ha nem adja azt oda neki. A sértett erre a táskát elengedte, amellyel a II. rendű vádlott a helyszínről távozott.

Az ügyészség a terhelteket jelentős értékre felfegyverkezve és csoportosan elkövetett rablás bűntettével vádolja, amelyet az I. és a III. rendű vádlottak
bűnsegédként követtek el. A vádhatóság az I. rendű és a II. rendű vádlottat kábítószer birtoklásának vétségével is vádolja, mivel ismeretlenül maradt forrásból – az I. rendű vádlott – kokaint és heroint, illetve – a II. rendű vádlott – marihuánát, kokaint és Extasyt szereztek meg és fogyasztottak el, valamint az I. rendű vádlottnál a házkutatás során heroinnal szennyezett tárgyakat találtak, míg a II. rendű vádlottnál marihuánát foglaltak le. Az általuk megszerzett és elfogyasztott
kábítószer tiszta hatóanyag tartalma a csekély mennyiség felső határát nem haladta meg.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály, 06/1-354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Egyenlőtlenségek és lehetőségek a nagy nyelvmodellek világában

A mesterséges intelligencia fejlődése válaszút előtt áll. Attól függően, hogy hogyan alakítjuk a jövőt, válhat belőle mindenki számára elérhető, vagy csak a globális nagyvállalatok által privilegizált eszköz is. Az MI demokratizálása nemes és hasznos cél ugyan, de a kapcsolódó fejlesztéseket jelenleg mégis jelentős globális egyenlőtlenségek jellemzik. A kérdés az, mi ezen egyenlőtlenségek gyökere, és mit tehetünk, hogy felszámoljuk azokat?

2024. május 21.

Kötelező lesz az elektronikus aláírás

Nagyot fejlődött az elektronikus dokumentumkezelés és az ügyintézés, de egy kritikus ponton általában megbicsaklik a folyamat – ez pedig a hitelesítés. Legyen szó magánszemélyek hivatali vagy szolgáltatói ügyintézéséről, esetleg két vállalkozás közötti üzleti szerződésről, a legtöbb esetben a teljesen digitalizált folyamat egy pontján belép az analóg világ: amikor a dokumentumokat kézzel írják alá az érintett felek. Hamarosan azonban komoly változás várható – számol be az ITBusiness.hu.

2024. május 21.

Vajon az ügyvédeknek is lesz majd AI avatárjuk?

A cím hallatán vélhetően sokaknak egy jövőbeni, tárgyalótermi 3D-s hologram ugrik be, azonban nem kell ennyire távoli, futurisztikus jelentre gondolni! A videós avatarok már 2024-ben is dolgoznak „helyettünk”.