Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Budapest

Helyszín: Budapest Környéki Törvényszék, Budapest, Thököly út 9-101., 5. emelet 521-es tárgyalóterem

Időpont: 2020. március 2. 8.30

Tárgy: Az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: A vádlottak közül az I. rendű vádlott az egyik magyar parlamenti párt tagjaként, 2010. május 14-től európai parlamenti képviselőként az Európai Unió különböző feladatait ellátó bizottságaiban vállalt szerepet. 2010-től több alkalommal találkozott és rendszeres, folyamatos kapcsolatot tartott fenn az O. F. K. H. Szolgálat hivatásos állományába tartozó orosz hírszerző tiszttel.

A találkozókon az orosz hírszerző tiszt az Európai Unió külpolitikájával és gazdaságpolitikájával összefüggő információkra vonatkozó hírigényt fogalmazott meg, így az Európai Unió külpolitikájával és gazdaságpolitikájával kapcsolatban keletkezett adatok megszerzését és átadását kérte az I. rendű vádlottól.

Az I. rendű vádlott a 2012 októbere és a 2014 februárja között létrejött találkozók alkalmával, többek között az Oroszországot érintő, az Európai Közösségekre kihatással lévő energetikai tárgyalások részleteiről, ártárgyalási stratégiákról, a világ legnagyobb földgázkitermelő cégével kapcsolatos uniós vizsgálatok hátteréről, Moldávia uniós csatlakozásának folyamatáról, az Európai Unió és Ukrajna, Belorusszia kapcsolatáról, valamint a „Déli Áramlattal” kapcsolatos uniós álláspontról, az európai bankrendszer jövője vonatkozásában keletkezett adatok megszerzéséről,
átadásáról és a 2014-ben esedékes Európai Parlamenti választásokról, az Oroszországi Föderáció vonatkozásában felmerült Európai Unió vízummentességi kérdéseiről, valamint a következő Európai Uniós csúcstalálkozóról adott át adatokat az orosz hírszerző tisztnek.

Több más megbeszélést követően, a Magyarországról távozó orosz hírszerző tiszt 2013 novemberében bemutatta utódját az I. rendű vádlottnak, aki fent végzett tevékenysége folytatásának keretében 2014. február 16-án, újabb személyes megbeszélést követően, informálta immár az újonnan megismert orosz hírszerzőt a moszkvai útjáról, az Európai Unió aktualitásairól, a magyarországi belpolitikai helyzetről, a választásokról, valamint a paksi atomerőmű bővítéséről.

Az I. rendű vádlott tevékenységével aktívan segítette az orosz hírszerzés munkáját. A tevékenység végső célja az volt, hogy az Oroszországi Föderáció érdekében az Európai Parlamenten belül egy erős háttérbázissal rendelkező, nyíltan EU ellenes tábort hozzanak létre, amelynek egyetlen feladata, hogy belülről bomlassza az Európai Közösségek intézményeinek munkáját és az orosz érdekeket helyezze előtérbe.

A képviselői gyakornokokra vonatkozó gyakornoki szabályzat szerint az EU Parlament képviselői szakmai gyakorlatot biztosíthatnak a brüsszeli és strasbourgi plenáris ülések idején, vagy a megválasztásuk szerinti országban végzett képviselői tevékenységeik során. Az I. rendű vádlott, mint európai parlamenti képviselő, azért, hogy az EU Parlament illetékes szolgálatának döntésre jogosult személyét megtévessze és a vele kapcsolatban álló személyeknek az EU Parlament költségvetéséből származó anyagi előnyt juttasson 2012. évben, valamint 2013. évben valótlan tartalmú gyakornoki megállapodásokat írt alá a II. rendű, a III. rendű, valamint a IV. rendű vádlottakkal.

A gyakornoki megállapodások valamennyi vádlott esetében valótlanul tartalmazták, hogy a felek szakmai gyakorlat teljesítésére irányuló jogviszonyt hoztak létre, a szakmai gyakorlat teljesítésére főállásban, az EU Parlament brüsszeli munkahelyszínén kerül sor, valamint azt, hogy a gyakornokok a szakmai gyakorlat teljesítésének ideje alatt a megállapodásokban meghatározott brüsszeli lakcímen tartózkodnak, amely az I. rendű vádlott brüsszeli lakcímével volt azonos.

Valójában az I. rendű vádlottnak már a gyakornoki megállapodások aláírásakor sem állt szándékában gyakornokként foglalkoztatnia a vádlottakat, mellyel a II., III., IV. rendű vádlottak is tisztában voltak. Az I. rendű vádlott, a vádlottak által aláírt gyakornoki megállapodásokat az EU Parlament illetékes hivatalához benyújtotta, amelyek alapján az, az ösztöndíjakat a megállapodásokban megnevezett személyek bankszámlájára utalta havonta. Az I. rendű vádlott magatartásával a Parlament költségvetésének összesen 6.173.119 forint vagyoni hátrányt okozott.

A tárgyaláson vádlotti szembesítések várhatók.

Érdeklődj a tárgyalásról: Gyimesi Kinga, 06/70-371-1410, gyimesik@budapestkornyekit.birosag.hu

2. Debrecen

Helyszín: Debreceni Ítélőtábla, Debrecen, Széchenyi utca 24., 2-es tárgyalóterem

Időpont: 2020. március 2. 9:00

Tárgy: közúti veszélyeztetés bűntette

Az ügy lényege: Az első fokon eljárt Debreceni Járásbíróság 2018 novemberében a vádlottat közúti veszélyeztetés bűntette és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette, illetve a próbára bocsátással érintett 4 rendbeli társtettesként elkövetett lopás bűntette miatt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte és 3 év 6 hónapra eltiltotta őt a közúti járművezetéstől. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.

A másodfokon eljárt Debreceni Törvényszék 2019 októberében a vádlottat az ellene emelt közúti veszélyeztetés bűntette vád alól bűncselekmény hiányában felmentette. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Az ítélet ellen az ügyészség a felmentés miatt súlyosítás érdekében fellebbezett. A bíróság által megállapított tényállás szerint 2017 novemberében a vádlott Debrecenben közlekedett autóval a Monostorpályi úton. Bizonytalan közlekedése miatt a rendőrök igazoltatni akarták, azonban a vádlott a rendőrök jelzése ellenére nem állt meg, hanem nagyobb sebességre kapcsolt. 100 km/h sebességgel közlekedve lakott területen több autót is megelőzött. Ennek során egy STOP táblát figyelmen kívül hagyott és összeütközött egy másik gépkocsival. A baleset után lassítás, megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. A vétlen autó sofőrje 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fórizs Ildikó, sajtószóvivő, 06/30-994-3339, ForizsI@birosag.hu

3. Miskolc

Helyszín: Miskolci Törvényszék, Miskolc, Dózsa György út 4. I. emelet 126-os tárgyalóterem

Időpont: 2020. március 3. 08:15

Tárgy: rablás bűntette

A Miskolci Törvényszék nyilvános ülést tart annak a nőnek az ügyében, aki Miskolcon idős, nehézkesen mozgó sértetteket támadott meg.

Az ügy lényege: Az elsőfokon eljárt Miskolci Járásbíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2019. január 21-én Miskolcon a Szentgyörgy utcán követni kezdte a 82 éves sértettet, majd amikor az idős asszony belépett a lépcsőházban a vádlott utána ment és a földre lökte. A földön fekvő sértettől megpróbálta elvenni táskáját, azonban a sértett ellenállása miatt csak a pénztárcáját és az abban lévő 14.000,- forintját sikerült megszereznie.

Egy másik alkalommal, 2019. február 25-én egy áruház melletti forgalmas útszakaszon állította meg a 71 éves nehezen mozgó sértettet, akinek figyelmét elterelve, kitépte a füléből a 7.000.- forint értékű arany fülbevalóját.

A Miskolci Járásbíróság a vádlottat két rendbeli rablás elkövetése miatt 7 és fél év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő, 06/70-361-2778, horvathdora2@miskolc.birosag.hu

4. Budapest

Helyszín: Fővárosi Törvényszék, Budapest, Markó utca 27., II. emelet 36-os tárgyalóterem

Időpont: 2020. március 3. 09:00

Tárgy: terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: A vádlott az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjaként, egy kisebb fegyveres egységének parancsnoka volt. – írja a vád. Feladatként azt kapta, hogy „halállistát” készítsen az „iszlám ellenségeiről”, akiket bosszúból, illetve a polgári lakosság megfélemlítése céljából ki kell végezni, továbbá ezek végrehajtását megszervezze és ellenőrizze.Több ember kivégzésében – köztük egy törzsi vezető lefejezésében is – személyesen részt vett.

Az ügyészség a vádlottat a lakosság megfélemlítése és más állam alkotmányos, társadalmi vagy gazdasági rendjének megváltoztatása, vagy megzavarása céljából előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére társtettesként elkövetett emberölés bűntettével, bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény bűntettével és társtettesként, bűnszervezetben elkövetett emberiesség elleni bűntett elkövetésével vádolja.

A tárgyaláson iratismertetés és ügyészi vádbeszéd várható.

A tárgyaláson való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály, 06/1-354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu

5. Győr

Helyszín: Győri Ítélőtábla, Győr, Domb utca 1., földszint I-es tárgyalóterem

Időpont: 2020. március 4. 9:00

Tárgy: emberölés bűntettének kísérlete

Ami a tényállást illeti, a vádlott és a sértett egy internetes társkereső oldalon ismerkedtek meg, több
alkalommal találkoztak, közös programokat szerveztek. A vádlott szerelmes volt a sértettbe, azonban a sértett közölte vele, hogy ő nem akar vele komoly kapcsolatot, csak barátként tekint rá. Emiatt egy ideig nem találkoztak, majd 2017. augusztus 6-án a Viber alkalmazáson keresztül írogattak egymásnak, megbeszélték, hogy a sértett meglátogatja a vádlottat.

Egész este egymásról és a kapcsolatukról beszélgettek. Hajnali 4-5 óra körül aludni tértek. A vádlott nem tudta elfogadni, hogy a sértett csak barátként tekint rá, megvárta, míg a sértett elaludt, majd egy 30 cm teljes hosszúságú baltával az alvó sértett fejét halánték tájon a balta él részével egy alkalommal közepes erővel megütötte. A sértett megfordult, kezeit védekezésképpen a fejéhez emelte. Ezt követően a vádlott a sértett fejét a balta él és fok részével legalább 6 alkalommal folyamatosan tovább ütötte egészen addig, míg a sértett már nem mozdult.

A vádlott azt hitte, hogy a sértett meghalt, ezért őt a helyszínen hagyta, és a napot biciklizéssel töltötte. 2017. augusztus 7-én 18 óra 15 perckor feladta magát a rendőr-kapitányságon. A járőrök 19 óra 3 perckor érkeztek a bűncselekmény helyszínére, megállapították, hogy a sértett még életben van, és értesítették a mentőket. A
kiérkező mentő a sértettet kórházba szállította.

Az elszenvedett koponyasérülések a sértett életét közvetlenül veszélyeztették, szakszerű orvosi ellátás hiányában a helyszínen életét vesztette volna.

A fenti tényállás alapján a Tatabányai Törvényszék a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében ítélte bűnösnek, ezért 10 év börtönbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott a kiszabott szabadságvesztésből legkorábban a büntetés 2/3 részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész a tényállás részbeni megalapozatlansága miatt és a büntetés súlyosítása végett, a vádlott és védője a tényállás részbeni megalapozatlansága miatt, és a büntetés enyhítéséért jelentettek be fellebbezést.

A tárgyaláson ítélethirdetés várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Ferenczy Tamás, sajtószóvivő, 06/30/481-7354, ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

6. Szeged

Helyszín: Szegedi Törvényszék, Szeged, Szécheni tér 4. 108-as tárgyalóterem

Időpont: 2020. március 05. 10.00

Tárgy: Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette

Az ügy lényege: A vádirat szerint a szegedi székhelyű cég vezetője 2012. októberében kötött bérleti szerződést a szegedi önkormányzattal a város tulajdonában álló Vadasparkban egy 500 négyzetméteres területre. A cég játszótér kialakítását és üzemeltetését és interaktív látogató-tájékoztató kialakítását tervezte, amihez uniós és a magyar költségvetésből kívánt pályázati pénzhez jutni. A szegedi cég vezetője pályázatot nyújtott be a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, mely azt befogadta és mintegy 185 millió forint értékben támogatásra érdemesnek ítélte, majd 2013. január 18-án a támogatási szerződést aláírták.

A szegedi cég vezetője vállalkozási szerződést kötött egy másik vádlott által képviselt szlovákiai székhelyű céggel a projekt generál kivitelezésére. A szlovák honosságú cég azután valótlan tartalmú szerződést kötött egy brit-virgin szigeteki off-shore céggel az interaktív látogató-tájékoztató rendszer szoftverjének kifejlesztésére annak ellenére, hogy az már korábban a szegedi székhelyű cég rendelkezésére állt, illetőleg azt az eljárás során ismeretlenül maradt
személyek készítették. A szerződések alapján a szlovák cég a szegedi székhelyű cég felé 230 millió forintról állított ki számlát a játszótér elemeinek beszállításáról, kültéri tájékoztató konzolok felállításáról, az interaktív látogató-tájékoztató rendszer kiépítéséről.

A számlákkal szemben a projekt tényleges bekerülési értéke a támogatási szerződésben megjelölt bekerülési érték 15 %-a volt csak.

A valótlan tartalmú vállalkozási szerződések, teljesítési igazolások, valamint számlák alapján a szegedi székhelyű cég vezetője 2013. március 18. és december 13. napja között több részletben mintegy 185 millió forintos összegben
hívta le a támogatást jogosulatlanul és ezen összegnek megfelelő vagyoni hátrányt okozott így az Európai Unió és Magyarország költségvetésének.

Mindezen túlmenően a vádlottak a bűncselekményből származó pénz eredetének leplezése végett valótlan tartalmú szerződéseket kötöttek egy liechtensteini gazdasági társasággal a támogatási szerződésekben is hivatkozott szoftver unión kívüli felhasználására. A valóságban azonban a felek között gazdasági kapcsolat nem volt, a szerződéskötéskor a szoftver még el sem készült és a liechtensteini céget képviselő harmadik vádlottnak nem volt felhatalmazása a
társaság képviseletérre. A szerződésekre azért volt szükség, hogy többszörös átutalásokkal, off-shore cég bevonásával és a cégek közötti pénzmozgatásokkal a jogosulatlanul felvett támogatás összegét legális eredetűként tüntessék
fel.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, sajtószóvivő, 06/30-4756-007

7. Pécs

Helysízn: Pécsi Törvényszék, Pécs, Rákóczi utca 34., földszint II-es tárgyalóterem

Időpont: 2020. március 6. 13.00

Tárgy: emberölés bűntette

A vádirat szerint röviden: A vádlott nő egy baranyai településen lakott együtt a nála több, mint tíz évvel idősebb élettársával és korábbi kapcsolatából született gyermekével. A vádlott és élettársa között fennálló korkülönbségre tekintettel megbeszélték, hogy közös gyermeket nem vállalnak.

A vádlottnak korábban két abortusza volt, egyik a korábbi kapcsolatában, a másik az élettársával történt megbeszélést követően, közös elhatározásból. A vádlott ezt követően gyógyszerrel védekezett, de annak szedését pontosan meg nem határozható időpontban abbahagyta, amiről élettársának is tudomása volt.

A vádlott 2018. nyarán teherbe esett, erről azonban hozzátartozóinak és a lakókörnyezetében élőknek nem szólt,
titkolta terhességét, orvoshoz nem fordult, terhesgondozásban nem vett részt. Amikor a terhesség jelei nyilvánvalóvá váltak, azokat öltözködésével próbálta leplezni és kerülte a lakókörnyezetében élőket is.

2019. április 3-ról 4-re virradó éjszakán beindult a vádlottnál a szülés. Ekkor a vádlott a lakásukban található fürdőszobába ment, ahol egy fiúgyermeknek adott életet. A köldökzsinórt egy ollóval vágta át, majd a szüléssel járó vérszennyeződést feltakarította. Az ellátatlan újszülött pár órán belül elhunyt. A gyerek testét a vádlott egy nylon zacskóba tette, arra még egy zacskót ráhúzott, nyílását több alkalommal körbe tekerte, majd fehér színű szövetbe csavarta, aztán egy papír cipősdobozba tette és a dobozt a ház egyik szekrényének polcára helyezte.

A vádlott a szülés tényét a család előtt titkolta, annak ellenére, hogy vérzései voltak, testében a méhlepény egy része bent maradt.

2019. április 5-én a vádlott élettársa a kora délutáni órákban ért haza, ekkor a vádlott a fürdőszobában volt. Mivel a vádlott hosszabb idő elteltével sem jött ki onnan, élettársa benyitott az ajtón, ekkor látta, hogy élettársa elesett, alteste vérzik, orvosi ellátásra szorul, ekkor mentőt hívott. A mentők a vádlottat kórházba szállították, ahol megállapították, hogy pár napja szült és vérmérgezést kapott a testében maradt méhlepény darabjaitól, ezért méhét eltávolították.
A tárgyaláson ítélethirdetés várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila, sajtószóvivő, 06/30-990-4247, barkaszia@pecsit.birosag.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Amikor a mesterséges intelligencia megmérgezi magát: a beazonosíthatatlan szintetikus adatok problémája

A generatív mesterséges intelligencia terjedése maga után vonta a nem ember által létrehozott képek, szövegek videók rohamos elszaporodását is. Egyes új kutatások arra utalnak, hogy az ilyen „szintetikus adatok felhasználása új GAI (Generative artificial intelligence, azaz generatív mesterséges intelligencia) modellek tanítása során katasztrofális következményekkel járhat. Ez még inkább sürgetővé teszi a mesterségesen generált tartalmak explicit jelölésének kötelezettségét, amennyiben a jövőben továbbra is profitálni szeretnénk az MI nyújtotta gazdasági és társadalmi előnyökből.

2024. július 12.

Augusztus 1-jén hatályba lép az EU AI Act

2024. július 12-én kihirdették az Európai Parlament Hivatalos Lapjában a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályt (AI Act), amely úgy ad lendületet az innovációnak, hogy közben garantálja biztonságunkat és alapvető jogainkat. A jogszabály 20 nap múlva, augusztus 1-jén lép hatályba, fokozatosan kell alkalmazni, de 24 hónap múlva már minden tagországban be kell tartani a rendelkezéseit.

2024. július 12.

Igazi vizsgán sem veszik észre a mesterséges intelligencia által írt válaszokat

Gyakorlott vizsgáztatók is nehezen veszik észre a mesterséges intelligencia által generált válaszokat – derült ki az angol Reading Egyetem friss tanulmányából. A kutatók az MI lehetőségeit és kockázatait vizsgálták a kutatás, a tanítás, a tanulás és az értékelés területén. Tanácsaikat el is küldték az érintetteknek.