Inspiráció a Global Legal Hackathonra – jogi appok és ötletek a nagyvilágból


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már csak néhány nap és kezdődik a budapesti fordulója a Global Legal Hackathonnak. Aki már eldöntötte, hogy jön, annak némi kitekintést kíván nyújtani ez a cikk magyar és külföldi ötletek bemutatásával, aki pedig még hezitál, annak remélhetőleg kellő motivációt nyújt a jelentkezéshez.

A legtöbb ember napi szinten nagyon sokfajta applikációt használ: emailezéshez, közösségi média eléréséhez, hírek olvasásához, chateléshez, és persze szórakozáshoz játékokat, zenei szolgáltatásokat, vagy a mindennapi teendőkhöz okosnaptárat, közlekedési appokat töltenek le.

A jogi munkához ugyanígy érdemes lehet hasznos alkalmazásokat letölteni, vagy a már egyébként nem a munkához kapcsolódóan használt applikációkat új szemszögből nézve felhasználni a jogászi munka vagy tanulás során. A cél nem az, hogy még több időt töltsünk el a mobilunkat böngészve, hanem hogy a munkafolyamatokat megkönnyítsük, lerövidítsük, vagy bizonyos munkafolyamatokat ezzel kiváltsunk.

Tény, hogy a nemzetközi, főként az angolszász piacon sokkal több, kifejezetten jogászoknak szóló applikáció van, melyek tartalmuk miatt legtöbbször nem hasznosíthatóak a magyar szakembereknek. A Global Legal Hackathon célja éppen az, hogy ne csak lokálisan, vagy egy-egy országban alkalmazható programokat fejlesszenek a résztvevők, hanem a világ bármely (de legalábbis sok) országában hasznos legyen a verseny eredményeképpen megszülető alkalmazások.

Ha csak a versenyben gondolkozunk, akkor érdemes figyelni az aktuális trendeket – melyek azok a globális jogi témák, amelyek nemcsak a magyar piacon, nemcsak a magyar jogrendszerben okoznak problémát, hanem univerzálisan, általánosságban – vagy azért, mert aktuálisan „hot topicnak” minősülnek (mint például a 2018-as évben a GDPR rendelet alkalmazásának bevezetése és értelmezése – ebben az évben nyert pl. a magyar Revealu csapata a GDPR koncepciójára alapított applikációjával), vagy azért, mert időszakokon átívelően egy hosszú távú, komplex problémát, mint pl. az igazságszolgáltatáshoz történő hozzáférést (access to justice – A2J) igyekeznek megoldani.

A tavalyi GLH nyertesek

2019-ben a new york-i döntőben a tizenkét döntős csapat közül három nyertest hirdettek. A magánszektor (vagyis a jog üzleti kihívásainak javítását célzó) győztese a Lawrelai fejlesztése lett, melynek lényege egy kvázi „utazó jogi tanácsadó”. A Facebook Messenger applikációján keresztül működtetett megoldás egy naprakész információkkal ellátott applikáció, melyen keresztül az utazás során legtöbbször felmerülő problémákkal kapcsolatos jogi információkról tájékozódhatunk (ez a része ingyenes), ha pedig kell, akkor az adott országban az alkalmazáson keresztül személyes jogi tanácsot is kaphatunk (előzetesen validált jogi szakembertől) egy bizonyos összegért világszerte.

A „közjó” (A2J) kategóriájában nyertes csapat azt a széleskörű problémát tette a megoldásának fókuszába, hogy a laikus emberek számára nagyon sokszor problémát okoz az, ha kapnak a hatóságoktól egy jogi nyelvezettől, paragrafusoktól és hivatkozásoktól hemzsegő hivatalos levelet, melyet nem, vagy csak nehezen tudnak értelmezni. A Uthority elnevezésű fejlesztésük alapfunkciója egy optikai szövegfelismerő, mely a hatósági levél lefotózása révén röviden összefoglalja annak releváns tartalmát érthetőbb nyelven, és még további lépéseket is ajánl annak alapján. Kiegészítő funkcióként az adott hatóság(ok), illetve az elérhető ügyvédek/jogtanácsosok listáját is kiadja, sőt, néhány mintát is ajánl az adott jogi lépéshez (pl. fellebbezés) kapcsolódóan.

A különdíjra pályázókat tavaly a GROWL szervezete (Global Rise Of Women in LegalTech) azokból a csapatokból választotta ki, ahol nők vezették a teamet. A nyertes az InteliLex lett, ami egy olyan intelligens kereső, mely segít a jogászoknak, hogy a múltban megalkotott tartalmaikat, szövegeiket gyorsan megtalálják. Ehhez a Microsoft Wordot és a gépi tanulás algoritmusait használják. Az értéke abban van, hogy miközben egy új dokumentumot, pl. szerződést készítenek, a már meglévő dokumentumok, tartalmak alapján ajánl releváns szöveget a szerződés egyes részeihez.

(A 2019-es döntőbe jutott csapatok ötletei itt olvashatók angol nyelven.)

Global Legal Hackaton 2020

Joghallgatók hackathonja

Az ausztrál UWA Law School joghallgatók számára tartott hackathont, ahol szintén nem az volt a cél, hogy tökéletesen működő szoftveres alkalmazásokat hozzanak létre, hanem hogy olyan megoldásokat alkossanak, melyek úttörői lehetnek bizonyos (helyi) jogi problémák diszruptív technológiai jellegű megoldásának.

A Resolve nevű applikáció alapja az, hogy (Nyugat-Ausztráliában) átlagosan 97 hetet kell várni a házassági/családjogi perek és az ahhoz kapcsolódó eljárások során, amelyek miatt sokan inkább az alternatív vitarendezés felé fordulnak. Viszont emiatt most már ezekben az esetekben is viszonylag hosszas a várakozási idő, maga az egész folyamat, illetve meglehetősen sokba is kerül. Ezzel a megoldással a felek beírhatják és megoszthatják az egyes vonatkozó pénzügyi információikat, mely által könnyebben látható, hogy mely pontokban egyeznek a véleményeik, és mely pontokban kell még tárgyalniuk – így gyorsabban, hatékonyabban, és nem utolsósorban olcsóbban folytathatóak le a közvetítői eljárások.

A Latch-et egyszerűen úgy aposztrofálják, mint a jogászoknak és ügyfeleiknek szóló „Tinder”. Az alkotók kiindulópontja az volt, hogy az ügyfelek sokszor azért panaszolják be az ügyvédjüket, mivel annak a személyisége, illetve az ő előzetes elvárásaik nem egyeztek, ezért lényegében az ügyvédek megítélésén is javítana azzal, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő szakembert. Ez az alkalmazás úgy működne, hogy az ügyfelek számára ingyenes, az ügyvédek számára pedig előfizetéses lenne (ezért meghatározott számú ügyfélajánlást kapnának havonta), és az ügyvédek kompetenciáin, személyiségén keresztül az ügyfelek igényeinek megfelelő szakértővel kötné össze őket. Az ügyvédfelhasználók ehhez egy profilt töltenének ki, valamint egy rövid videót töltenének fel magukról.

A Lawbrador elnevezésű applikáció a terhelteknek nyújtana segítséget a büntetőeljárás során olyan módon, hogy a felhasználó által bevitt adatok alapján emlékeztetőt küld (push notification segítségével, azaz a mobil képernyőjén megjelenő értesítéssel) arról, hogy mikor hova kell menni, vagy milyen dokumentumot kell benyújtani, mit hogyan kell értelmezni stb. Ezzel egyrészt könnyíteni kívánja a védőügyvédeknek és a különböző jogi segítségnyújtást nyújtó szolgálatoknak a munkáját, akiknek sokszor nagyon alapvető kérdésekre kell válaszolniuk, valamint segíteni kívánja a vádlottakat abban, hogy feleslegesen ne gyűjtsenek be további büntetéseket amiatt, hogy nem voltak ott időben a tárgyaláson, vagy nincsenek tisztában a megfelelő tárgyalási etikettel stb.

(A többi megoldás itt és itt olvasható angol nyelven.)

GlobalSpeech és TransLegal

A GlobalSpeech annyiban kakukktojás, hogy még nem érhető el applikáció formájában, viszont mobilon is futtatható: egy szoftveres megoldást nyújt arra a problémára, hogy a beszédfelismerő/beszédleíró applikációk nem tudják felismerni illetve megfelelően leírni a jogi szaknyelvet, valamint az ahhoz kapcsolódó különleges karaktereket (mint pl. a §), valamint a magyar (jogi) nyelvet ismeri és kezelni tudja. Itt diktálás útján lehet bevinni a szöveget, és hanggal akár a szöveg formázását is lehet alakítani. A pontosságot az is segíti, hogy képes tanulni – és egyedi nyelvjárást/akcentust is képes azonosítani és helyesen előállítani belőle a szöveges dokumentumot.

A TransLegal alkalmazás azoknak lehet hasznos, akik nemzetközi jogi környezetben dolgoznak, és a munkájuk során más nemzetek jogi terminológiáját is meg kell érteniük, vagy a magyart kell elmagyarázniuk külföldi ügyfélnek, partnernek. A program segítségével a szükséges jogi szakszavakat angolra fordítva lehet megtalálni, ami abban több, mint egy sima fordítóprogram, hogy itt különböző jogi egyetemekkel együttműködve, a pontos szókincset, kifejezéstartalmat szem előtt tartva fordították le (eddig tíz ország, köztük Magyarország nyelvét használva), továbbá különböző kiegészítő magyarázattal látták el az egyes kifejezéseket a még tisztább jelentéstartalom érdekében.

 Van jobb ötlete, mint a cikkben felsorolt applikációk? Nincs még ötlete, de érdekli, mit hozhat ki magából csapatban egy intenzív hackathon alkalmával?

Regisztráljon ingyenesen a Global Legal Hackathon versenyre, és vegyen részt egy új jogi applikáció megalkotásában!

További információk és jelentkezés itt: https://hackathon.wolterskluwer.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. április 17.

Digtális megfelelés: Miért nem működnek a régi rutinok, és ez miért fájdalmas?

A digitális gazdaságban mind többen érezzük úgy, hogy általános közérzetünket minden téren meghatározza, hogy a régi és bevált rutinokat újra és újra felül kell vizsgálnunk. Ahogy Kahnemann mondaná, a gyorsról a lassú gondolkodásra kell váltanunk. A rutin lényege pedig éppen abban rejlik, hogy felgyorsítja és „fájdalommentesíti” az ismétlődő döntési szituációk megoldását. Különösen nagy kihívás, miközben a figyelmünket ezer csatornán felfoghatatlan számú inger bombázza. Ne felejtsük el, hogy az időnk és figyelmünk az egyik legnagyobb gazdasági értékké vált.

2024. április 17.

Miért (ne) antropomorfizáljuk a generatív mesterséges intelligenciát? – 1. rész

Úgy tűnhet, a mesterséges intelligencia napjainkban egyre inkább az emberhez hasonlóvá kezd válni. Ennek hátterében a tudomány fejlődésének természetes következményei és néha tudatos emberi döntések állnak. Milyen jelenségek állnak a folyamat mögött, és hogyan fogja ez a trend befolyásolni a mindennapjainkat a közeljövőben?

2024. április 15.

A jövő jogásza podcast: projektmenedzsment a jogi szektorban

Podcastunkban Dr. Megyeri Andrea beszélget Dr. Höflinger Hajnalka projektmenedzserrel és Dr. Szabó Orsolya legaltech tanácsadóval. Betekintést nyújtanak a projektmenedzsment elméletébe és gyakorlati eszköztárába, a jogi szektorban futó projektek sikeres irányításához és a csapat hatékony vezetéséhez szükséges kompetenciák világába.