Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Szeged

Helyszín: Szegedi Törvényszék, Szeged, Széchenyi tér 4. – 108-as tárgyalóterem

Időpont: 2019.03.05. 08:15

Tárgy: Testi sértés bűntette

Az ügy lényege: A vádirat lényege szerint 2017. április 08. napján a sértett az esti órákban szeszesitalt fogyasztott, majd éjfélt röviddel megelőzően egy makói szórakozóhelyre ment. A szórakozóhelyen tartózkodott az öt vádlott is, akik a cselekmény elkövetésekor már szintén ittas állapotban voltak. A sértett szóváltásba, keveredett a szórakozóhelyen tartózkodókkal, így a vádlottakkal is, akik megkérték, hogy távozzon. A sértett ennek eleget is tett, de rövid idő múlva visszatért a szórakozóhelyre, ahonnan kikísérték. A szórakozóhely előtt a sértett ismét szóváltásba keveredett a vádlottakkal, egyikőjükkel kölcsönösen pofon is ütötték egymást. A sértett látva a vele szemben lévő erőfölényt gyors léptekkel elhagyta a helyszínt, azonban a vádlottak utána indultak. Mikor utolérték ruházatát rángatni kezdték, megpróbálták megütni, megrúgni, de a sértettnek ekkor még sikerült elfutni. A vádlottak közül hárman utánaszaladtak, mikor utolérték a vádlottak egyike a falhoz szorított sértettet ököllel, nagy erővel fejen ütötte, melynek következtében térdre rogyott és hasra esett, de eszméletét nem vesztette el és felállt. Ekkor ért oda egy másik vádlott, aki ugyancsak ököllel nagy erővel a védekezést ki nem fejtő sértettet fejen ütötte, aki ennek következtében összeesett és eszméletét vesztette.

A kiérkező mentők újraélesztést végeztek a sértetten, melynek következtében keringése átmenetileg visszatért, de a kórházba szállítást követően másnap reggel elhunyt.

A bíróság a tárgyalást 2019. március 07. napján 8.15 órától a 117. számú tárgyalóteremben folytatja.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, sajtószóvivő, +36-30/4756-007, sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

2. Debrecen

Helyszín: Debreceni Ítélőtábla, Debrecen, Széchenyi utca 24., 1-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.03.05. 09:00

Tárgy: Hivatalos személy elleni erőszak bűntette

Az ügy lényege: Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2018 novemberében a vádlottat hivatalos személy elleni erőszak bűntette és testi sértés bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2014 júniusában, Taktaharkányban az utcán egy kaszával a kezében a testvérével vitatkozott. A helyszínre rendőrök érkeztek, akik felszólították a vádlottat, hogy a kaszát dobja el. Az ittas állapotban lévő vádlott ekkor futva indult a vele szemben intézkedő járőr felé. A vádlott a sértett előtt mintegy 2 méterrel megállt, majd a kaszával a rendőr feje felé sújtott. A sértett hátralépett az ütés elől, így a kasza pengéje az úttestnek csapódott. Amennyiben a rendőr nem lép hátra, a vádlott a kasza pengéjével életveszélyes sérülést okozott volna a jogszerűen intézkedő járőrnek.

Első nyilvános ülés.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fórizs Ildikó sajtószóvivő, ForizsI@dit.birosag.hu, sajto@dit.birosag.hu,

06-30/994-3339

3. Budapest

Helyszín: Pesti Központi Kerületi Bíróság, Budapest, Markó utca 25. II. 201-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.03.06. 08:30

Tárgy: Súlyos testi sértés bűntette

Az ügy lényege: A vádirat szerint a vádlottak a Ferencvárosi Torna Club futballszurkolói közösségének tagjai 2017. november 4-én részt vettek az FTC-DVSC férfi, NB1-es futballmérkőzésén. A vádlottak a mérkőzés szünetében megtámadták és megverték a két sértettet. A támadás oka az volt, hogy az egyik sértett – aki vezérszurkolóvá válva – együttműködött a FTC vezetőivel és a korábban bevezetett új biztonsági szabályok ellenére a mérkőzéseket továbbra is látogatta, azokat nem bojkottálta. A másik sértett is ehhez az „áruló” hozzáállást tanúsító szurkolói csoporthoz tartozott.

A bántalmazások következtében az egyik sértett 8 napon túl gyógyuló, a másik sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az ügyészség a vádlottakat maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés bűntettének kísérletével, aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés bűntettével, valamint csoportosan, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettével vádolja.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály, 06-1/354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu

4. Pécs

Helyszín: Pécsi Járásbíróság, Pécs, Széchenyi tér 14. fsz. 20/I-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.03.06. 9:00

Tárgy: Rablás bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: Az elsőrendű és a másodrendű vádlott férfiak 2018. március 31-én, a délelőtti órákban gépkocsival egy pécsi családi házhoz mentek azzal a céllal, hogy a tulajdonos távozását követően oda bemenjenek és onnan különböző értékeket lopjanak el. E szándékukat az udvaron lévő kutya miatt megváltozatták, ekkor visszaindultak a gépkocsijukhoz, amikor felfigyeltek egy nagyon idős nőre, aki kerekes kocsijával indult vásárolni. A vádlottak az idős nő mögé léptek és nagy erővel kitépték a kezéből a kézikocsija fogantyúját. A sértett egyensúlyát vesztve a betonozott útra esett. Ekkor a vádlottak a helyszínről a kézikocsival a kocsijuk felé elszaladtak, beültek és elhajtottak. A

sértettnek összesen 37.000 forint kárt okoztak. A sértett az esés következtében nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett, idős kora és egészségi állapota a védekezési képességét akadályozta, korlátozta a bűncselekmény elhárításában.

2018. április 6-án a két vádlott egy pécsi utcában járt, amikor az egyik háznál meglátták az udvaron tartózkodó, szintén idős nőt, akire ráköszöntek. A sértett nő, rokonaként ismerte fel az elsőrendű vádlottat és beinvitálta a házába, ahol a nyári konyhában beszélgettek, majd az elsőrendű vádlott bekérezkedett a házba, hogy a mosdót használja. Ez alatt a másodrendű vádlott a sértettet szóval tartotta. Az elsőrendű vádlott bement a sértett tudta nélkül a szobába és az asztalról elvette és eltulajdonította 22.000 forint készpénzét. Idő közben a sértett és a másodrendű vádlott is bementek a házba, majd a vádlottak elköszöntek és elmentek, az ellopott pénzt egymás között elosztották.

2018. április 7-én ismét visszamentek a második sértett házához, ahol a másodrendű vádlott kint maradt az utcán figyelni, míg az elsőrendű vádlott becsöngetett. Amikor a sértett kinyitotta az ajtót, az elsőrendű vádlott őt ököllel arcul ütötte, majd egy kispárnát nyomott az arcába, miközben pénzt és ékszereket követelt tőle, majd letépte ujjáról az egyik gyűrűt, a füléből kitépte a fülbevalókat, amivel fájdalmat okozott a sértettnek. Erre a sértett az ujjairól a többi gyűrűjét önként átadta az elsőrendű vádlottnak. Az elsőrendű vádlott ekkor a sértett mobiltelefonját is magához véve, az ékszerekkel együtt távozott a házból. A másodrendű vádlott nem tudott arról, hogy az elsőrendű az értékek megszerzéséhez erőszakot alkalmazott. Az idős, emiatt a bűncselekmény elhárításában akadályozott sértett a történtek során könnyebb, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A bíróság előkészítő ülést tart az ügyben.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila sajtószóvivő, 06-30/990-4247, barkaszia@pecsit.birosag.hu

5. Győr

Helyszín: Győri Ítélőtábla, Győr,Domb utca 1., fszt. I-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.03.06. 14:00

Tárgy: Emberölés bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: A fiatalkorú vádlott 2017. április 29. napján a délutáni órákban vonattal utazott haza. A vasútállomás mellett lévő szórakozóhely parkolójában találkozott három barátjával, akikkel néhány órát ott töltött, vörösboros kólát fogyasztottak. 23 óra után a vádlott hazakísérte barátait, majd 00:00 óra után hazaindult. Hazafelé egy buszmegállóban észrevett egy hajléktalan személyt, akiben felismerte a sértettet, akivel húsvétkor egy alkalmi munka kapcsán konfliktusba keveredett. Ekkor odament a sértetthez, felkeltette, azonban a sértett elküldte őt, a vádlott ezen felháborodott, és ököllel, nagy erővel ütni kezdte a sértett fejét. A sértett a földre került, de a vádlott ezután is tovább ütötte a fejét, nagy erővel rugdosni kezdte a felsőtestén, a fején, nyakán, mellkasán, hasán, és a nyaki, hasi részen megtaposta. Ez a folyamat 5-10 percig is eltarthatott.

A sértett a helyszínen életét vesztette. Halála átlagot meghaladó szenvedések után következett be.

A vádlott a sértettől elvette a táskáját és a mobiltelefonját, majd őt magára hagyva felment a lakásukhoz tartozó lépcsőházba, ahonnan éjjel 2 órát követően eltávozott. Néhány perc múlva elhaladt az Unikumház mögötti füves területen. Észrevette, hogy a presszó kerthelyiségében lévő padon alszik a hajléktalan sértett. Felkeltette, közölte vele, hogy magánterületen tartózkodik, menjen el. A sértett szitkozódni kezdett. A vádlott megfogta és kiráncigálta a padok közül, mire a sértett a vállánál megütötte őt. Ezután a vádlott ököllel, nagy erővel ütlegelni kezdte a sértett fejét és a testét, többször combon rúgta, amitől a sértett a földre esett. A vádlott a földön fekvő sértettet ököllel tovább ütötte a fején, a testén, majd test szerte, nagy erővel megrugdosta.

A sértett a helyszínen életét vesztette, halála átlagot meghaladó szenvedések után következett be.

A vádlott a sértettről lehúzta cipőit, hazament, evett, tv-t nézett, majd lefeküdt aludni.

Az első sértettre 5:00-5:30 óra körüli időpontban két hazafelé tartó járókelő, a második sértettre pedig reggel egy kutyáját sétáltató férfi talált rá, ők értesítették a mentőket.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette, valamint két rendbeli kifosztás bűntette miatt 13 év 6 hónap fiatalkorú börtön fokozatú szabadságvesztésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosítás, hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés kiszabása érdekében, a vádlott enyhítés, a védője és eseti gyámja elsődlegesen hatályon kívül helyezés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Ferenczy Tamás sajtószóvivő, 06-30/481-7354, ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

6. Miskolc

Helyszín: Miskolci Törvényszék, Miskolc, Dózsa György út 4., I./113-as tárgyalóterem

Időpont: 2019.03.07. 08:30

Tárgy: Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete

Az ügy lényege: Előkészítő ülést tart a Miskolci Törvényszék annak a fiatalkorú vádlottnak az ügyében, aki a vádirat szerint 2017 novemberében egy kazincbarcikai középiskolában egy bicskával megvágta a sértett ajkát és arcát úgy, hogy „örök mosolyt adjon neki, mint Joker” egy korábbi konfliktusuk miatt. A sértett metszett sérülése nyolc napon túl gyógyult, maradandó fogyatékosság nem alakult ki, viszont a bántalmazás módja alkalmas volt arra, hogy akár életveszélyes sérülést is okozzon. A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlott büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra sajtószóvivő, 06-46/815-297, 06-70/361-2778, horvathd@miskolc.birosag.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. június 18.

A jog nem csak a jogászoké…? – Mesterséges intelligencia, legaltech és jogi kommunikáció  

Jog és kommunikáció – A modern kommunikációs technológiák versenyképességi kihívásai” című konferencia – amelyet a Wolters Kluwer Hungary, a Szegedi Tudományegyetem Üzleti Jogi Intézete és az SZTE Európai Értékek Elemző Központja közösen szervezett májusban – arra kereste a választ, hogy felkészültek vagyunk-e mindazokra a kommunikációs jelenségekre, amelyekkel a technológiai fejlődés eredményeként a digitális környezetünkben nap mint nap szembesülünk. Olvassa el a konferencia délutáni szekciójáról készült beszámolóinkat, így betekintést kaphat az előadásokba. 

2024. június 13.

A vállalati kommunikáció megfelelőségi kérdései

A „Jog és kommunikáció – A modern kommunikációs technológiák versenyképességi kihívásai” című konferencia – amelyet a Wolters Kluwer Hungary, a Szegedi Tudományegyetem Üzleti Jogi Intézete és az SZTE Európai Értékek Elemző Központja közösen szervezett májusban – arra kereste a választ, hogy felkészültek vagyunk-e mindazokra a kommunikációs jelenségekre, amelyekkel a technológiai fejlődés eredményeként a digitális környezetünkben nap mint nap szembesülünk. Olvassa el a konferencia délutáni szekciójáról készült beszámolóinkat, így betekintést kaphat az előadásokba.