Az ET is vizsgálja az alkotmányos alapelvek tagállamok általi betartását

Az ET eljárást fog indítani, ha valamely tagállam nem felel meg a szervezet által előírt kötelezettségeknek és alapelveknek.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága és Parlamentje elfogadott egy új eljárást, amelynek lényege, hogy a jövőben vizsgálni fogják, hogy a tagállamok betartják-e az alkotmányos alapelveket.

Határozatában a Miniszteri Bizottság részletesen kidolgozta az eljárási szabályokat, hangsúlyozva, hogy annak „hitelesnek, kiszámíthatónak, reaktívnak és visszafordíthatónak” kell lennie, valamint az építő jellegű párbeszéd és az együttműködés fontosságára is felhívták a figyelmet. Az új eljárás célja, hogy rábírja a tagállamot, hogy megfeleljen a szervezet által előírt kötelezettségeknek és alapelveknek.

„Üdvözlöm a Miniszteri Bizottság és a Parlament által a múlt héten hozott döntéseket, amelyekkel elfogadták ezt az új közös eljárást. Ahogyan az Európa Tanács külügyminiszterei a májusi Helsinkiben tartott ülésén kijelentették, az eljárás hozzájárul a szervezet fellépésének következetesebbé és hatékonyabbá tételéhez ”- mondta Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára.

(coe.int)

Kapcsolódó cikkek:


Korlátozások az amerikai börtönökben
2020. április 3.

Korlátozások az amerikai börtönökben

A koronavírus terjedésének korlátozása érdekében, a raboknak napig a celláikban kell maradniuk, látogatási tilalmat vezettek be és a rabszállításokat is leállították.