A koronavírus hatása az elektronikus szerződéskötésre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az USA-ban működő elektronikus aláírás szolgáltatók jelentős növekedést tapasztaltak a járvány miatt életbe léptetett korlátozó intézkedések idején.

Mint minden távoli munkavégzést elősegítő vállalkozás, így az elektronikus aláírással foglalkozó cégek is kitartóan növekedtek az elmúlt néhány hónapban, ahogy a koronavírus járvány miatt bevezetett karantén következtében az ügyfelek érdeklődése megnőtt az ilyen eszközök iránt.

Az ügyvédek és más szakemberek is arra törekednek, hogy fenntartsák a működésüket a személyes kapcsolat hiányában is. Arra kell majd választ találni, hogy ez az újfajta lelkesedés képes ellenállni a jogalkotók által elé gördített akadályoknak.

Egy dolog biztos: az elektronikus aláírási technológia jelenleg nagyon reflektorfényben van. A múlt héten például a CNBC számolt be arról, hogy a DocuSign részvényei rekordárfolyamot értek el, kiszorítva a United Airlines-t a Nasdaq 100 indexből (New yorki tőzsde vezető indexe – a szerk.). A SimplyAgree startup vezérigazgatója, Will Norton is arról számolt be, hogy márciusban és áprilisban annyi ügyvédi iroda fordult hozzájuk, mint tavaly egész évben.

Az elektronikus aláírás egyre növekvő népszerűsége ellenére az USA tagállamok továbbra is különböző mértékben, de korlátozzák az ilyen eszközök használatát. Például az elektronikus közjegyzői aláírások használatát szabályozó törvények eltérnek az egyes tagállamokban, néhány megköveteli például, hogy a közjegyzők és az ügyfelek fizikailag ugyanabban a helyiségben tartózkodjanak.

Steve Krause, a DocuSign stratégia és termékmarketing vezetője rámutatott, hogy a szabályozási akadályok mindig is részei voltak a technológiának, és a vállalat kezdeti évei ezen akadályok leküzdésével teltek, amely bizonyította, hogy az elektronikus aláírások életképesek.

„Arra számítunk, hogy ugyanaz történik majd a szabályozás más területein, mint ami az elektronikus aláírásnál is, vagyis a szabályozási problémák várhatóan megoldódnak, például az okiratokon szereplő aláírások közjegyzői hitelesítése terén, vagy az EU-ban a minősített biztonsági tanúsítványt tartalmazó elektronikus aláírásoknál. Már léteznek a megfelelő műszaki megoldások, és sok esetben ezeket követi a szabályozás is, csak időbe telik, hogy mindenki alkalmazkodjon a változásokhoz”- tette hozzá Krause.

Úgy tűnik, hogy az ügyfelek egyelőre nem teszik le a voksukat kizárólag egy aláírási módszer mellett. A SimplyAgree vezetője azt tapasztalta, hogy sok vállalat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy ügyleten belül váltogassák a kézi és az elektronikus aláírást. A tapasztalatok szerint az ügyfelek hajlandóak elektronikus aláírást használni, hogy gyorsíthassák az eljárásokat, ott ahol ez lehetséges, de bizonyos aláírásoknak kézinek kell maradniuk, mert a szabályozás ezt írja elő.

Krause-hoz hasonlóan Norton is arra számít, hogy változni fog a szabályozás, hogy lehetővé tegyék a közjegyzői okiratok elektronikus kiadmányozását, ugyanakkor nem fél attól, hogy a társaság addig problémákkal kerül majd szembe, mivel továbbra is korszerűsítheti a szerződéskötési folyamatokat, akkor is, ha nem tud az elejétől  a végig egy megoldást kínálni. „Úgy látjuk, hogy az ügyfeleink aszerint intézik a szerződéskötéseket egy vagy kétféleképpen, hogy szükségük van-e elektronikus közjegyzői hitelesítésre” – tette hozzá Norton.

Ez segíthet abban, hogy a jövőt ne csak a szabályozási környezet határozza meg, mivel az elektronikus aláírások a szerződéskötési rendszer bővítésének kritikus részei. A koronavírus járvány miatt megnövekedett érdeklődés és a Seal Software szerződéselemző cég felvásárlása szinte biztosan hozzájárult, hogy a DocuSign bekerüljön a Nasdaq 100-as listába.

Scott Olrich, a DocuSign üzemeltetésért felelős vezérigazgatója korábban elmondta az LTN-nek, hogy a Seal Software mesterséges intelligencia technológiáját beépítik a felhő alapú szerződéskezelő rendszerbe, így a dokumentumok automatikusan címkézhetők az aláírások és dátumok szerint. A blokkchain technológia intergrálásával nyomon követhetővé válik majd a szerződéses kötelezettségek teljesítése, amely új fejlődési irányokat nyit meg a cég számára.

(law.com/legaltechnews)
Kapcsolódó cikkek

2024. június 14.

KPMG: a mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd – közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken.

2024. június 13.

Megfelel a Microsoft 365 a GDPR előírásainak?

Az európai adatvédelmi biztos szerint felmerülhetnek aggályok a GDPR és az uniós adatvédelmi előírások kapcsán a Microsoft 365 szoftver használatával összefüggésben.