A platformmunkások legyenek alkalmazottak!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alkalmazotti státusz illeti meg az idáig leginkább egyéni vállalkozóként dolgozó úgynevezett digitális platformmunkásokat – ilyen értelmű iránytervezetet tett közzé csütörtökön az Európai Bizottság.

A tervezet például személyszállító szolgáltatást nyújtó sofőröket, futárokat, fordítókat vagy grafikai tervezőket érint. Ha az iránytervezetből később jogszabály lesz, a foglalkoztató cégeknek (például Uber vagy Deliveroo) alkalmazottként kell őket bejelenteniük.

Az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosa, Nicolas Schmit azt mondja, az érintettek jó része a 20-as éveiben jár, de vannak idősebbek is, akik a futárkodást vagy a személyszállítást, illetve más egyéb munkájukat főállásként végzik. Ha pedig ez így van, akkor őket is megilleti a védelem, hiszen például ha családjuk van és betegek lesznek, vagy baleset éri őket, a családjukat akkor is el kell tartaniuk.

home office

Vannak feltételek

A Brüsszelben bemutatott javaslat szerint a munkavállaló alkalmazottnak minősül amennyiben a következő kritériumok közül legalább kettő teljesül:

  • a díjazás mértéke fix,
  • kötelező a megjelenés,
  • a végrehajtást elektronika felügyeli,nem szabad a munkaidő-választás,
  • korlátozott a máshol történő munkavégzés lehetősége.

Biztonság kontra rugalmasság

A munkavállalóvá való átsorolás az érintetteknek több szociális jogot, például kollektív tárgyalásokat, minimálbért, fizetett szabadságot, táppénzt vagy járulék alapú öregségi nyugdíjat biztosít.

A szakszervezetek szerint most csatát nyertek, de háborút még nem.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség titkára, Ludovic Voet üdvözli az iránytervezetet. Úgy véli, hogy erős alap lehet a későbbi megvalósításhoz, azonban meg kell győződniük arról, hogy minden platformra érvényes lesz, és biztosítani kell, hogy egyik napról a másikra ne változtathassák meg.

A platformcégek máris panaszkodnak. A Delivery Platforms Europe szerint az egész EU-ra kiterjedő átsorolás oda vezethet, hogy akár 250 ezer ember dönthet úgy, hogy abbahagyja a kézbesítési munkát, mivel a munkavégzés körülményei nem lesznek olyan rugalmasak, mint amilyenek eddig voltak.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. február 22.

A Tanács elfogadta a társasági jog digitális eszközeinek fejlesztésére vonatkozó álláspontját

A Tanács elfogadta álláspontját (tárgyalási megbízását) a társasági jog területén igénybe vehető digitális eszközök és folyamatok használatának további kiterjesztését és korszerűsítését célzó módosító irányelvről. Az új szabályok révén könnyebben hozzáférhetővé válnak a vállalatok adatai, növekedik a gazdasági társaságok iránti bizalom és az átláthatóság a tagállamokban, a közigazgatás nagyobb mértékben összekapcsolttá válik, és csökkennek a gazdasági […]