A szabványok világszintű egységesítését tűzte ki célul az Európai Bizottság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság új szabványosítási stratégiát terjesztett elő a szabványosítás egységesítésére az egységes piacon belül és világszinten – közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az uniós bizottsági közlemény szerint az új stratégia arra irányul, hogy megerősítse az Európai Unió globális versenyképességét, megteremtse az ellenállóképes, zöld és digitális gazdaság létrejöttének feltételeit, és érvényre juttassa a demokratikus értékeket a technológiai alkalmazásokban.

„A klímasemleges, ellenállóképes és körforgásos gazdaság kiépítésére irányuló uniós törekvéseket nem lehet megvalósítani európai szabványok nélkül” – fogalmaztak.

Ahhoz, hogy az EU továbbra is meghatározó szerepet töltsön be világszinten a szabványalkotás terén, elengedhetetlen, hogy vezető szerepet töltsön be a legfontosabb nemzetközi fórumok és intézmények munkájában, és hogy szabványosítási tevékenysége globálisan is „nyomot hagyjon” – írták. A globális szabványok kialakítása révén az EU világszerte érvényre juttathatja értékeit, egyúttal pedig lépéselőnyhöz juttatja az uniós vállalkozásokat – közölték.

Az uniós bizottsági közlemény Thierry Bretont, a belső piacért felelős biztost idézte, aki azt mondta: az elfogadott stratégia egyértelművé teszi az EU szabványügyi prioritásait, és megteremti a feltételeket ahhoz, hogy az európai szabványok világszerte meghatározóak legyenek.

A brüsszeli testület emlékeztetett: a szabványok az EU egységes piacának és globális versenyképességének alapját jelentik. A gyártók szempontjából a szabványok biztosítják a termékek és szolgáltatások együttműködő képességét, csökkentik a költségeket, javítják a biztonságot és előmozdítják az innovációt. A szabványok biztosítják, hogy egy áru vagy szolgáltatás legyen a céljának megfelelő és biztonságos, és ne károsítsa az embereket vagy a környezetet. A harmonizált szabványoknak megfelelés szavatolja, hogy a termékek megfelelnek az uniós jognak – tették hozzá.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. november 2.

A digitalizáció a jogtanácsosok életét is átszabja

Miközben a közép-kelet-európai vállalkozások nagy többsége arra számít, hogy a világjárvány felpörgeti a digitalizációs folyamatokat, a jogtanácsosok mindennapjai részévé válik az etika és a technológia összehangolása – állapítja meg a CMS.
2020. július 3.

Amikor a szellemi tulajdon nem jelent kizárólagos jogot – licencia-adásra való kötelezés a versenyjog eszközeivel

Számos olyan helyzet van, amikor egy vállalkozásnak szüksége lenne gazdasági tevékenysége folytatásához egy másik vállalkozás által bírt szellemi tulajdonjogok (így különösen a szabadalmak, design jogok, szerzői jog) licenszére – figyelmeztet Łuszcz Viktor, a Danubia Legal partnere. Elképzelhető azonban, hogy a másik vállalkozás elutasítóan reagál a megkeresésre, vagy pedig olyan magas licencdíjat szab, hogy amellett az első vállalkozás már nem tudja gazdaságosan előállítani az adott terméket, vagy nyújtani az adott szolgáltatást.