Módosulnak a civil szervezetek beszámoló nyomtatványai


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tegnap frissültek a civil szervezetek beszámolóinak elkészítéséhez kapcsolódó nyomtatványok.

A civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló 2011. évi CLXXXI. törvény, valamint a számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 479/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet civil szervezetek beszámolóinak elkészítésére vonatkozó módosításai következtében egyes beszámoló nyomtatványok 2022. február 2-án frissülnek, illetve közzétételre kerülnek a 2022. évre szóló űrlapok – PK-841, PK-842, PK-843 – az alábbi oldalon.

civil szervezetek beszámolója

A nyomtatványok az alábbiakban módosultak:
– „A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet éves beszámolója és közhasznúsági melléklete” elnevezésű nyomtatványok (PK-643, PK-743, PK-843) tartalmazzák a számviteli törvény szerinti mérleg és eredménykimutatás oldalakat.
– A szervezetek beszámolóikat 2021. évtől devizában is elkészíthetik – amennyiben a szervezet a választott devizát a számviteli politikájában az üzleti év első napját megelőzően rögzítette.
– A kettős könyvvitelt vezető szervezetek a 2021. évre szóló űrlapoktól kezdve a támogatási program keretében felhasznált összegekről az ÁNYK-nyomtatványhoz csatolt számviteli törvény szerinti kiegészítő mellékletben tudnak beszámolni.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a 2022. tárgyévtől kezdődően az ötmillió feletti mérlegfőösszegű szervezetek is elektronikus úton kötelesek beszámolóikat benyújtani.

A nyomtatványokkal kapcsolatban felmerülő bármilyen kérdés, illetve probléma esetén kérjük, hogy keressék az Országos Bírósági Hivatal Országos

Nyilvántartási Irodáját az alábbi elérhetőségeken:

E-mail: civilinfo@obh.birosag.hu
Telefon: +36 1 354 4295
+36 1 354 4165
+36 1 354 4159

(birosag.hu)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 15.

Fontos határidő közeledik a gazdasági szankciókkal érintett magyar cégeknek

Az ukrán-orosz háborúra reagálva az Európai Unió a közelmúltban újabb gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben. Az egyik legfontosabb változás, hogy bizonyos, az orosz cégek vagy szervek részére nyújtható, biztosítható vagy értékesíthető szolgáltatások, amelyek eddig a szankciók alól mentességet élveztek, 2024. június 20. napjától csak hatósági engedély birtokában végezhetők majd. Melyek ezek a szolgáltatások? Honnan szerezhető be az engedély és milyen feltételeknek kell majd megfelelni? Mivel a határidő vészesen közeleg, ezért a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda munkatársai, dr. Bognár Alexandra és dr. Suller Noémi segítenek eligazodni az új szabályozásban a fenti kérdések megválaszolásával.

2024. május 14.

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.