Módosulnak a civil szervezetek beszámoló nyomtatványai


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tegnap frissültek a civil szervezetek beszámolóinak elkészítéséhez kapcsolódó nyomtatványok.

A civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló 2011. évi CLXXXI. törvény, valamint a számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 479/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet civil szervezetek beszámolóinak elkészítésére vonatkozó módosításai következtében egyes beszámoló nyomtatványok 2022. február 2-án frissülnek, illetve közzétételre kerülnek a 2022. évre szóló űrlapok – PK-841, PK-842, PK-843 – az alábbi oldalon.

A nyomtatványok az alábbiakban módosultak:
– „A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet éves beszámolója és közhasznúsági melléklete” elnevezésű nyomtatványok (PK-643, PK-743, PK-843) tartalmazzák a számviteli törvény szerinti mérleg és eredménykimutatás oldalakat.
– A szervezetek beszámolóikat 2021. évtől devizában is elkészíthetik – amennyiben a szervezet a választott devizát a számviteli politikájában az üzleti év első napját megelőzően rögzítette.
– A kettős könyvvitelt vezető szervezetek a 2021. évre szóló űrlapoktól kezdve a támogatási program keretében felhasznált összegekről az ÁNYK-nyomtatványhoz csatolt számviteli törvény szerinti kiegészítő mellékletben tudnak beszámolni.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a 2022. tárgyévtől kezdődően az ötmillió feletti mérlegfőösszegű szervezetek is elektronikus úton kötelesek beszámolóikat benyújtani.

A nyomtatványokkal kapcsolatban felmerülő bármilyen kérdés, illetve probléma esetén kérjük, hogy keressék az Országos Bírósági Hivatal Országos

Nyilvántartási Irodáját az alábbi elérhetőségeken:

E-mail: civilinfo@obh.birosag.hu
Telefon: +36 1 354 4295
+36 1 354 4165
+36 1 354 4159

(birosag.hu)
Kapcsolódó cikkek

2023. június 8.

Értékpapírkibocsátás közösségi finanszírozási platormon: a hazai szereplők egyelőre jogi bizonytalanságokba ütköznek

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani, így szerezve forrást egy új beruházáshoz. Bár Magyarország lassan 2 éve alkalmazza az unió Crowdfunding Rendeletét, a közösségi finanszírozás még gyerekcipőben jár itthon, aminek egyik oka a hazai szabályozás hiányossága a Kapolyi Ügyvédi Iroda elemzése szerint.

2023. június 5.

Mikor érdemes igénybe venni a szülői szabadságot?

A Munka Törvénykönyve 2023. január 1-jétől hatályos rendelkezése szerint, a munkavállalót gyermeke hároméves koráig 44 munkanap szülői szabadság illeti meg. Bár e távollét időtartama vonzó lehet, a díjazása már nem az, hiszen a szülői szabadságra csak a távolléti díj 10%-a jár, amiből ráadásul le kell vonni a gyed, vagy gyes összegét. Az alábbiakban áttekintjük, a munkavállalónak mikor lehet érdemes élni ezzel az új távolléttel.