A techcégek vezetőinek büntetőjogi felelőssége


Az Egyesült Királyságban végső esetben, akár a techcégek vezetőit is felelősségre vonnák, ha nem tesznek meg mindent a jogsértő posztok eltávolítása érdekében.


Nagy-Britannia felgyorsíthatja a nagy techcégek vezetőinek büntetőjogi felelősségre vonását a platformjaikon megjelenő káros tartalmakért, ha nem tesznek lépéseket a probléma megoldására – jelentette be Nadine Dorries digitális miniszter csütörtökön a törvényhozóknak.

Nagy-Britanniában törvényjavaslatot terjesztenek elő, amely szerint a Facebookhoz hasonló cégeket akár az éves forgalmuk 10%-ára is megbírságolhatják, ha nem távolítják el vagy nem korlátozzák az illegális tartalmak terjesztését.

A kormány közleménye szerint „utolsó megoldásként” javasolják a cégvezetők felelősségre vonására vonatkozó jogkört.

A szeptemberben kinevezett digitális miniszter azt mondta, hogy szeretné, ha a hatásköröket már most jogszabályba foglalnák.

“Nem lesz két év, azt tervezzük, hogy lerövidítjük” – jelentette be a miniszter a képviselőknek. – Három-hat hónap közötti időt kell biztosítani az új szabályok bevezetésére.

Ugyanakkor a miniszter szerint a nagy technológiai cégek már képesek voltak platformjaikat biztonságosabbá tenni.

“Miért adnánk nekik még két évet, hogy megváltoztassák azt, amit akár ma is megváltoztathatnak?” – zárta gondolatait.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. január 21.

Hozzáférési joggal és cookiekkal foglalkozott az EDPB

Januári plenáris ülésén az EDPB ajánlást fogadott el a hozzáférési jogról. Az ajánlás célja, hogy elemezze a hozzáférési jog különböző aspektusait, és pontosabb útmutatást adjon arra vonatkozóan, hogy a hozzáférési jogot hogyan kell biztosítani a különböző helyzetekben.

2022. január 19.

Február 1-től nő a cégek átláthatósága

A tényleges tulajdonosokra vonatkozó központi nyilvántartást magában foglaló jogszabályt – az Európai Uniós Irányelvekkel összhangban – 2021 májusában hirdették ki, ugyanakkor több fontos pontja idén lép hatályba. 2022. február 1-ével bővül azok köre, akik hozzáférhetnek a nyilvántartáshoz, július 1-ével pedig teljes lesz a transzparencia: bárki betekintést nyerhet és megnézheti, ki egy adott vállalkozás tulajdonosa – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.