A techcégek vezetőinek büntetőjogi felelőssége


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Egyesült Királyságban végső esetben, akár a techcégek vezetőit is felelősségre vonnák, ha nem tesznek meg mindent a jogsértő posztok eltávolítása érdekében.

Nagy-Britannia felgyorsíthatja a nagy techcégek vezetőinek büntetőjogi felelősségre vonását a platformjaikon megjelenő káros tartalmakért, ha nem tesznek lépéseket a probléma megoldására – jelentette be Nadine Dorries digitális miniszter csütörtökön a törvényhozóknak.

Nagy-Britanniában törvényjavaslatot terjesztenek elő, amely szerint a Facebookhoz hasonló cégeket akár az éves forgalmuk 10%-ára is megbírságolhatják, ha nem távolítják el vagy nem korlátozzák az illegális tartalmak terjesztését.

techcégek

A kormány közleménye szerint „utolsó megoldásként” javasolják a cégvezetők felelősségre vonására vonatkozó jogkört.

A szeptemberben kinevezett digitális miniszter azt mondta, hogy szeretné, ha a hatásköröket már most jogszabályba foglalnák.

„Nem lesz két év, azt tervezzük, hogy lerövidítjük” – jelentette be a miniszter a képviselőknek. – Három-hat hónap közötti időt kell biztosítani az új szabályok bevezetésére.

Ugyanakkor a miniszter szerint a nagy technológiai cégek már képesek voltak platformjaikat biztonságosabbá tenni.

„Miért adnánk nekik még két évet, hogy megváltoztassák azt, amit akár ma is megváltoztathatnak?” – zárta gondolatait.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 11.

Várható-e fordulat 2024-ben a cégvezetéstől eltiltott személyek számában?

A tavalyi és az idei kényszertörlési eljárások meghatározóak lesznek idén a számok alakulásában. Az elmúlt két évben indított jelentős számú felszámolási és kényszertörlési eljárások ellenére 2023-ban alig haladta meg a cégvezetéstől eltiltott személyek száma a 20 ezret. Bár csekély mértékben, de 2023-ban ismét csökkenő tendenciát mutat az újonnan eltiltott magánszemélyek száma, amiben fordulat várható 2024-ben.

2024. július 10.

Megjelentek a nyári extra adóváltozások – tette közzé a Magyar Közlöny

A Magyar Közlöny 2024. július 8-án megjelent 74. számában három kormányrendelet került kihirdetésre, amelyek az adózás rendjét, a szociális hozzájárulási adót, valamint az extraprofitadókat illetően vezetnek be változásokat, illetve újabb adókötelezettségeket. A Grant Thornton nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég szakértői a következőkben összefoglalják a három rendeletben bevezetett legfontosabb szabályokat és segítséget nyújtanak a rendeletek értelmezésében.