A techcégek vezetőinek büntetőjogi felelőssége


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Egyesült Királyságban végső esetben, akár a techcégek vezetőit is felelősségre vonnák, ha nem tesznek meg mindent a jogsértő posztok eltávolítása érdekében.

Nagy-Britannia felgyorsíthatja a nagy techcégek vezetőinek büntetőjogi felelősségre vonását a platformjaikon megjelenő káros tartalmakért, ha nem tesznek lépéseket a probléma megoldására – jelentette be Nadine Dorries digitális miniszter csütörtökön a törvényhozóknak.

Nagy-Britanniában törvényjavaslatot terjesztenek elő, amely szerint a Facebookhoz hasonló cégeket akár az éves forgalmuk 10%-ára is megbírságolhatják, ha nem távolítják el vagy nem korlátozzák az illegális tartalmak terjesztését.

techcégek

A kormány közleménye szerint „utolsó megoldásként” javasolják a cégvezetők felelősségre vonására vonatkozó jogkört.

A szeptemberben kinevezett digitális miniszter azt mondta, hogy szeretné, ha a hatásköröket már most jogszabályba foglalnák.

„Nem lesz két év, azt tervezzük, hogy lerövidítjük” – jelentette be a miniszter a képviselőknek. – Három-hat hónap közötti időt kell biztosítani az új szabályok bevezetésére.

Ugyanakkor a miniszter szerint a nagy technológiai cégek már képesek voltak platformjaikat biztonságosabbá tenni.

„Miért adnánk nekik még két évet, hogy megváltoztassák azt, amit akár ma is megváltoztathatnak?” – zárta gondolatait.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. december 6.

A vendégmunkás törvény visszavonásának hatása a harmadik országbeliek foglalkoztatására

A vendégmunkások hazai foglalkoztatásáról szóló törvény 2023. november 1-jén lépett volna hatályba, azonban a Kormány még októberben úgy döntött, hogy a kihirdetett jogszabályt visszavonja és új törvényjavaslatot készít elő. Az érintetti kör mindenesetre továbbra is dolgozhat Magyarországon, foglalkoztatásukra pedig – ahogy eddig is – a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény (Harmtv.) szabályai vonatkoznak.