Az ESG és az AI még nem prioritás az egészségügyi szektorban


Az egészségügyi szektor döntéshozóinak 95 százaléka a bevételek növekedésére számít 2024-re vonatkozóan, ugyanakkor olyan, más ágazatokban domináns trendek, mint az ESG és az AI egyelőre nem szerepelnek a prioritási listák élén – derül ki a DLA Piper által publikált globális riportból. A DLA Piper Hungary szakértői jogi és pénzügyi szempontból azonosították az egészségipar fejlődésének mozgatórugóit, valamint aktuális kihívásait a Life Sciences Index 2024 felmérés alapján.

Az ágazat növekedésével számolnak

A riport alapján a megkérdezett döntéshozók 95%-a bevételi növekedésre számít az előző üzleti évhez képest, amely elsősorban a makrogazdasági körülmények idei javulására vezethető vissza. A válaszadók mintegy kétharmada 5-20%-os növekedést prognosztizál, jelentős innovációval és beruházásokkal. Az innováció és a növekedés felé elsősorban a portfolióbővítést látják a követendő útnak a földrajzi terjeszkedéssel szemben, emellett meglátásuk szerint az AI nagyobb mértékű alkalmazása az üzleti értékláncokban segíteni fogja a digitális átalakulást, ezzel szintén hozzájárulva az ágazat növekedéséhez.

A szektort befektetői szempontok alapján is vonzónak látja a döntéshozók többsége, mintegy 70 százalék. A válaszok szerint a legvonzóbb piacnak az Egyesült Államok tekinthető, amelyet az Európai Unió és Kína követ holtversenyben.

„Az innovációra és az iparág növekedésére az árképzési és visszatérítési folyamatok gyakorolják a legnagyobb hatást, pozitív és negatív értelemben egyaránt. Ugyanakkor a klinikai vizsgálatokra vonatkozó előírásokat, valamint az adatvédelemre és a kiberbiztonságra vonatkozó szabályozást inkább akadályozó, mint ösztönző tényezőnek tartják a válaszadók” – mondta el Papp Gábor, a DLA Piper Hungary Life Sciences csoportjának társvezetője.

A tranzakciók száma is nőhet

Az egészségügyi ágazatot érintő tranzakciókat tekintve, az elmúlt évek hullámvölgyeit követően ezúttal optimisták a döntéshozók: a válaszadók közel fele (49%) a tranzakciók számának növekedésére számít. Ezt az a trend is segíti, miszerint a kisebb szereplők nehezen jutnak tőkéhez, ezzel lehetőséget teremtve a nagyobb szereplők számára a kedvezőbb áron történő felvásárlásra. Az egészségügyi szektoron belül a biopharma jár élena tranzakciók terén, mind volumen, mind érték tekintetében, a tranzakciók típusát tekintve pedig a stratégiai együttműködések a legjellemzőbbek a vállalatok között.

„Az európai és azon belül a közép-kelet európai régiós trend is növekedést mutat az egészségipari tranzakciók számának tekintetében. Egyrészt az elkövetkező két évben várható a magántőke társaságok (Private Equity) egészségügyi befektetéseikből való kilépési hulláma, mivel a 2017-2019 közötti időszakban létrehozott befektetési alapjaik a lejárati idejük végéhez közelednek. Másrészt a jegybank alapkamatok csökkenése is valószínűsíthető, ami segíti a tranzakciók finanszírozását” – tette hozzá Herodek Róbert, a DLA Piper Business Advisory szenior igazgatója.

Egyelőre nincs fókuszban az ESG és az AI

Az egészségügyi szektorban tevékenykedő vállalatok működési engedélye szempontjából is elengedhetetlen az ESG szempontok üzleti tevékenységbe történő beágyazása, amelynek tükrében különösen meglepő, hogy a válaszadók csupán 13%-a szerint élvez jelenleg prioritást a fenntarthatóság és az ESG a vállalata életében.

Az AI és a gépi tanulás (machinelearning, ML) terénjelentős fejlődés tapasztalható, azonban jelenleg a válaszadók alig több mint egyharmada tekinti csak stratégiai prioritásként az AI és az MLalkalmazását. Megfelelő infrastruktúra hiányában nem képesek maximalizálni az előnyöket, így az AI használata még várat magára, illetve klinikai környezetben kiemelkedő fontosságú a biztonság és a pontosság, amely kapcsán az AI vonatkozásában egyelőre szkeptikusak a válaszadók. Az AI alkalmazása kapcsán a megkérdezettek a legnagyobb növekedési potenciált a betegek szűrésének és diagnosztizálásánakterületén látják, amelyet a kutatás-fejlesztés követ.

Az egészségügyi ellátás jövője

A jövőt illetően a válaszadók többsége egyetértett abban, hogy tíz éven belül a gyógyszeripari és orvostechnológiai megoldások fejlesztői kulcsfontosságú szerepet játszanak majd a betegek ellátásában.

Ezek a vállalatok várhatóan holisztikus szemlélettel kínálnak majd szolgáltatási csomagokat és eszközöket: az alkalmazások fejlesztésétől a betegtámogató programok létrehozásán át, a betegek diagnosztikai és terápiás útját támogató, személyre szabott programokig.

A teljes riport innen érhető el.


Kapcsolódó cikkek

2023. augusztus 22.

A cégek közel fele figyelembe veszi az ESG-szempontokat

A középvállalatok közel fele már figyelembe veszi az ES-szempontokat a beszállítók kiválasztásánál, és több mint egyharmaduk már most is igényel erre vonatkozó adatszolgáltatást – közölte a Makronóm Intézet saját kutatása alapján.
2024. január 15.

A magyar ESG törvény hatásai: széles körben érinti a hazai vállalkozásokat

A 2024 január 1-től hatályos hazai ESG törvény nagy hatással lesz a hazai vállalkozások életére. Aki időben lép az előnyhöz juthat, aki elkésik az hatalmas hátrányba kerül. Számos új betűszót kell megtanulni a vállalatvezetőknek, hogy ne egy fontos tárgyaláson hallják ezeket először.