Biztosabbnak látják állásukat a magyarok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az előző negyedév stagnálása után ismét emelkedett a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián közös munkaerőpiaci stabilitási indexének az értéke 2015 harmadik negyedévében, azaz a megkérdezettek biztosabbnak látják munkahelyük jövőjét. A felmérésből az is kiderül, hogy leginkább a 18-29 éves és a 60 év feletti korcsoportban, a faluban élők illetve a mezőgazdaságban dolgozók körében nőtt az átlagot meghaladó mértékben a bizalmi index értéke.


Az idei harmadik negyedévben 64 pontra emelkedett a százfokú skálán mért BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Index értéke, ami 2 százalékpontos emelkedést mutat az előző negyedéves adathoz képest. A stabilitási index azt méri, hogy a munkavállalók:

  • mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi munkahelyük hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra,
  • milyen lépéseket tennének annak érdekében, hogy megtartsák munkahelyüket, ha az veszélybe kerülne
  • és megítélésük szerint milyen könnyen találnának új munkalehetőséget.

A harmadik negyedévben regisztrált 64 pont az index 2014 őszi indulása óta mért legmagasabb érték és összességében 4 pontos emelkedést jelez az egy évvel ezelőtti adathoz képest.

„Összességében még nem mértünk ennyire magas értékeket, azaz a magyar munkavállalók minden eddiginél jobban bíznak munkahelyük stabilitásában. Ez a tendencia valószínűsíthetően részben a fokozatosan javuló makrogazdasági mutatóknak, valamint a lassan stabilizálódó munkaerőpiaci környezetnek köszönhető” – vélte Bernáth Tamás, a BNP Paribas Cardif Biztosító vezérigazgatója, amely vállalat a jövedelempótló biztosítások piacán mintegy 50%-os részesedéssel rendelkezik.

Bár mindkét nem esetében, és szinte minden korcsoportban, valamint lakóhelytípus, iskolai végzettség, régió, ágazati kategóriában emelkedtek az értékek, egyes kategóriákban az átlagot meghaladó mértékben nőtt a bizalmi index értéke.

Korcsoport alapján a 18-29 év közöttiek lényegesen bizakodóbbak lettek: körükben 3 hónap alatt 59-ről 65 pontra ugrott az index értéke, de a 60 év felettiek esetében regisztrált 54-ről 61 pontra történő szárnyalás is figyelemre méltó.

Új szolgáltatásokkal bővült a munkajog.hu:
  • díjmentes cikk és szaklap értesítő
  • kérdés-válasz szolgáltatásunk kényelmesebb használata
  • egyedi szaklap ajánlatok

Lakóhely szerint a faluban élők körében nőtt a legnagyobb mértékben a stabilitási index: a 63 pontos érték nemcsak 4 százalékpontos emelkedést tükröz, de az eddig valaha mért legmagasabb érték is. A városban lakók esetében némi stagnálást követően ismét 2 pontos emelkedést regisztráltak, így a harmadik negyedévben már 65 pontot ért el az index. Ezzel megelőzte a korábban szinte mindig legmagasabb értékeket produkáló Budapestet, ahol jelenleg 64 ponton áll az index. Mindezzel párhuzamosan a fővárosi 2015 első negyedéves 68 pont óta folyamatos a romlás; a második negyedévben 66, a harmadikban pedig 64 pontot regisztráltak.

Iskolai végzettség szerint továbbra is a diplomások a legbizakodóbbak 71 pontos értékkel, ez egyben 3 pontos emelkedést jelent a negyedév alatt. Az érettségizettek 64 pontos értéke 1, a szakmunkás oklevéllel rendelkezők 63 pontos értéke pedig 2 pontos növekedést tükröz. Azonban továbbra is a legfeljebb 8 általánost végzettek a legkevésbé bizakodóak: az 51 pontos bizalmi index érték 2 pontos pozitív változásnak felel meg, de 20 ponttal marad el a diplomásokétól.

A magyarországi régiókat tekintve Közép-Magyarország és Kelet-Magyarország a legbizakodóbb 65 pontos értékkel, azonban míg az előbbi esetében ez negyedéves bázison stagnálást jelent, féléves alapon pedig 2 pontos csökkenést, addig keleten ez három hónap alatt 2, féléves alapon pedig 8 pontos emelkedést tükröz. Nyugat-Magyarország 61 pontos értéke negyedéven belül ugyan 3 pontos bővülést takar, de féléves alapon vizsgálva 4 pontos csökkenést.

Az ágazatokat vizsgálva az látszik, hogy mindegyikben növekedett a bizalmi index értéke; jelenleg a kereskedelem áll az élen 66 ponttal, ami 2 pontos növekedés negyedév alatt, ezután következik a közigazgatás 65 pontos értéke, ahol ugyancsak 2 ponttal emelkedett a bizalmi index. Összességében a két szektor legfrissebb értékei a valaha mért legmagasabb értékek. Azonban az ipar és építőipar 62 pontos értéke lényegében változatlanságot jelent. Bár a legnagyobb negyedéves emelkedés a mezőgazdasági szektorban következett be, a 6 százalékpontos ugrás csupán 59 pontra elég, ami jóval alacsonyabb, mint a többi szektor mutatója, éves bázison pedig 4 pontos csökkenést takar.


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Élénkül az ingatlanpiac

Februárban bővült a kínálat az eladó lakóingatlanok piacán havi és éves összevetésben, miközben a kereslet is jelentősen nőtt – közölte saját adatai alapján az ingatlan.com.

2024. február 29.

Egyszeri amnesztia a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlására

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.