Digitalizáció a munkahelyeken – Országos kutatás indult


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bejelentheti-e a betegszabadságát a Facebook-on? Szokta olvasni munkahelyi leveleit a szabadsága alatt a telefonján? Kényelmesebb vagy nehezebb lett az életünk, mióta a munkahelyekre is betört a digitális technika? Vegyen részt Ön is a felmérésben!


A digitális technika ma már életünk minden területén jelen van, így a munkahelyeken is. Egyre többek számára bevett munkaeszköz a számítógép, a tablet, vagy az okostelefon. Az új technológiák és eszközök révén a munkahelyek átalakulóban vannak. „A hangsúly már nem a munkaidőn vagy a munkahelyen van, hanem sokkal inkább a feladaton és annak elvégzésén. Ehhez mai virtuális világunkban elegendő egy számítógép és az internetkapcsolat, és nem az számít, hogy az előírt munkaidőben, a kijelölt munkavégzési helyen álljon rendelkezésre a munkavállaló” – mondta el Dr. Kártyás Gábor, egyetemi adjunktus, a kutatás vezetője.

Miközben egyszerűbbé válhat egyes feladatok elvégzése, kockázatos lehet, ha a munka – a modern eszközeink segítségével – beszivárog a magánéletünkbe is. Az is kérdéses, tudnak-e a munkavállalók alkalmazkodni az új munkakörnyezet elvárásaihoz, és ebben hogyan tud segíteni a munkáltató. A munkaügyi szakemberekből álló kutatócsoport célja annak vizsgálata, milyen eszközökkel érhető el, hogy a munkaerő-piacon a digitalizáció előnyei érvényesüljenek.

A kutatás része egy online kérdőív, amelyben a munkavállalókat kérdezik saját tapasztalataikról a témát érintően. A kérdőívet bárki kitöltheti, aki munkavállalóként dolgozik. Az adatfelvétel anonim, a válaszokból sem a munkavállaló, sem a munkáltató nem azonosítható.

 

Ha Ön is szeretne részt venni a felmérésben, és megosztani tapasztalatait, kérjük, kattintson a következő linkre, kattintson ide.

 

A kutatás eredményeiről 2017 elején hírt adunk oldalunkon.

A kutatás a Közösen a Jövő Munkahelyeiért Alapítvány támogatásával, a Magyar Munkajogi Tudományos Diák Egyesület szervezésében valósul meg.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 18.

Lehet-e egy cég végrendeleti örökös?

Ha öröklésről esik szó jellemzően mindenki a törvényes öröklésre gondol, ahol természetes személyek, rokonok örökölnek egymástól. A következő gyakori gondolat a végrendeleti öröklés, ahol már nem csak hozzátartozók, hanem a családon kívüli személyek is örökössé válhatnak.

2024. július 17.

Minden vállalkozás megtudhatja, hogy a NIS2 irányelv hatálya alá esik-e

Ugyan június 30-án lejárt Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvényben meghatározott első fontos határidő, a cégvezetőknek azonban még van idejük pótolni a mulasztást, és időben megkezdeni a felkészülést a támadások elhárítására – nem mellesleg az akár milliós nagyságrendű bírság elkerülésére. De vajon honnan lehet tudni, mely cégek érintettek?