Élesedett az európai digitális piacszabályozás


Május 2-án alkalmazandóvá vált az Európai Unió digitális piacokról szóló jogszabálya (DMA), amely a versenyjogi szabályozást kiegészítve biztosítja, hogy az óriásplatformok ne élhessenek vissza piaci helyzetükkel. Hamarosan a Gazdasági Versenyhivatal új hatáskörei is segíthetik a szabályozás magyarországi érvényesülését.

2023. május 2-án életbe léptek a digitális piacokról szóló uniós jogszabály (DMA) rendelkezései, amelyek célja, hogy a digitális világ óriásplatformjainak piaci ereje, megkerülhetetlen pozíciója minél kevésbé gátolja a szolgáltatások közötti versenyt, a felhasználók szabad választását, illetve a platformjukon zajló üzleti tevékenység tisztaságát.

A szabályozás élesedésével a meghatározott küszöbszámoknak megfelelő digitális pici szereplőknek (amelyek tőkéje meghaladja a 75 milliárd eurót, illetve legalább 45 millió havi végfelhasználóval és 10 000 üzleti felhasználóval bíró közösségi platformok vagy alkalmazások tulajdonosa) két hónapon belül be kell jelenteniük az Európai Bizottság felé az alapvető platformszolgáltatásaikat. A Bizottság legkésőbb ősz elejéig ellenőrzi a bejelentéseket, hogy azok alapján kijelölhesse a szabályozás hatálya alá tartozó szolgáltatóplatformokat, vagyis az ún. kapuőröket. A kapuőrök számára ezt követően hat hónapos határidő áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy az új szabályozáshoz igazítsák működésüket.

Bár a rendelet egyedüli és kizárólagos végrehajtója az Európai Bizottság, a tagállami versenyhatóságok is eljárásokat indíthatnak az esetleges jogsértések kivizsgálására. Így azt követően, hogy a hamarosan kijelölésre kerülő  kapuőröknek – legkésőbb 2024. március 6-ig – teljesíteniük kell a DMA elvárásait, a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálatot indíthat majd a jogszabályban foglalt kötelezettségeik betartásáról, megállapításait pedig jelezheti az Európai Bizottságnak. A GVH egyúttal közreműködik a Bizottság munkáját segítő, ún. magas szintű munkacsoportban is, melynek elsődleges feladata, hogy tanácsot és szakértelmet nyújtson az új rendelet végrehajtásával és érvényesítésével kapcsolatban.

Az új digitális piacszabályozással kapcsolatban az érvényesítéséért felelős Európai Bizottság honlapján érhetőek el további részletek.

(gvh.hu)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 8.

Értékpapírkibocsátás közösségi finanszírozási platormon: a hazai szereplők egyelőre jogi bizonytalanságokba ütköznek

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani, így szerezve forrást egy új beruházáshoz. Bár Magyarország lassan 2 éve alkalmazza az unió Crowdfunding Rendeletét, a közösségi finanszírozás még gyerekcipőben jár itthon, aminek egyik oka a hazai szabályozás hiányossága a Kapolyi Ügyvédi Iroda elemzése szerint.

2023. június 5.

Mikor érdemes igénybe venni a szülői szabadságot?

A Munka Törvénykönyve 2023. január 1-jétől hatályos rendelkezése szerint, a munkavállalót gyermeke hároméves koráig 44 munkanap szülői szabadság illeti meg. Bár e távollét időtartama vonzó lehet, a díjazása már nem az, hiszen a szülői szabadságra csak a távolléti díj 10%-a jár, amiből ráadásul le kell vonni a gyed, vagy gyes összegét. Az alábbiakban áttekintjük, a munkavállalónak mikor lehet érdemes élni ezzel az új távolléttel.