Érzelmi intelligencia: a siker kulcsa?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyre többször jelenik meg hazai és külföldi szakirodalmakban, szakmai portálokon és blogokon az érzelmi intelligencia, mint az életbeli- és ezen belül a munkahelyi sikeresség kulcsa. A fogalom népszerűvé válása Daniel Goleman nevéhez köthető, akinek azonos című műve 2008-ban jelent meg magyarul. Ennél specifikusabb a szerző magyarul 2004-ben megjelent könyve, melynek címe Érzelmi intelligencia a munkahelyen.


Ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, aki a hr, a vezetés és a tanácsadás területén dolgozik, továbbá haszonnal forgathatja mindenki, aki kisebb-nagyobb munkacsoport tagja. Mitől válik mindenki számára érdekessé ez a könyv?

Goleman érdekfeszítő és közérthető módon mutatja be, mi is az érzelmi intelligencia, hogy épül fel az érzelmi kompetencia és hogyan tudnak az ilyen puhább képességek akár a szakértelemmel egyforma súllyal jelen lenni a hatékony szervezeti működésben.

Sorra veszi, hogy egyrészt a személyes kompetenciák, mint az éntudatosság, az önszabályozás és a motiváció, azaz önmagunk hatékony menedzselése pontosan mit jelent és milyen szervezeti hatásai vannak ezen képességeknek, és a hozzájuk tartozó részképességek birtoklásának.

Például a mozgatórugók esetében beszél a teljesítménymotivációról, az elköteleződésről, a kezdeményezésről és az optimizmusról – minden kompetenciacsoportról egy-egy fejezetben.

Másrészt, hiszen a szervezet emberek közössége, bemutatásra kerül az érzelmi intelligencia másik faktora, a szociális kompetencia.

A társas kapcsolataink kezelésében Goleman szerint a két kulcskompetencia az empátia és a társas készségek, mint a befolyásolás, a csapatszellem vagy az együttműködés.

Hogy a kompetenciák bemutatása könnyen érthető legyen, a szerző az akár teljesítményértékelésből megszokott magatartási szintskálát alkalmazza, azaz leírja, hogyan viselkedik az az ember, aki rendelkezik az adott részképességgel. Ily módon saját magunkat és kollégáinkat is könnyen be tudjuk akár sorolni. 

Azonban itt nem áll meg a szerző, hiszen adódik a kérdés: tudom magamról és a csoportomról, hogy hol tartunk, de hogyan léphetünk innen tovább? A könyv példákkal illusztrálja, hogy mennyire fontos fektetni mind egyéni, mind szervezeti szinten az érzelmi kompetencia fejlesztésébe, s ehhez egy kalauzt is kínál olyan gyakorlatias tanácsokkal, amelyek megvalósításába akár már holnap vagy ma is belefoghat az olvasó.

És hogy ne a saját hibánkból kelljen tanulnunk, minden esetben egy intelem és egy jó gyakorlat kerül bemutatásra. Például egy változás esetében nagyon fontos, hogy legyen egy hiteles modell, akit lehet követni, hiszen ha a vezető elvárja, hogy a dolgozók ne késsenek, miközben ő maga mindig pontatlan – vajon mennyien veszik majd komolyan a szabályt és milyen lesz az attitűdjük a szervezet felé?

2014. június 17.: Karriermenedzsment tréning

Egy szervezet sikerének elengedhetetlen feltétele a kulcsemberek, kiemelkedő tehetségek megtartása és motiválása, ezért fontos, hogy olyan perspektívát nyújtson nekik a munkáltató, mely megtartóerővel bír. Emellett nem feledkezhetünk meg a megfelelő utánpótlás biztosításáról sem. Egy hatékonyan működő rendszer egyszerre igényli az egyéni karriervágyak és a vállalati érdekek összeegyeztetését.

Jöjjön el 2014. június 17-én szakmai konferenciánkra!

Helyszín: Wolters Kluwer Kft. Előadóterme, 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 21-35.

Bővebb információk és jelentkezés itt

Számos ilyen tippet és rengeteg példát olvashatunk ebben a könyvben, ami jó, ha ott van a polcunkon. Nem ér fel a csapatépítés vagy a hatékony szervezeti kommunikáció bibliáival, de egységes keretbe rendezi azokat a tudnivalókat, amelyekben igény szerint további mélységekbe lehet merülni.


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Élénkül az ingatlanpiac

Februárban bővült a kínálat az eladó lakóingatlanok piacán havi és éves összevetésben, miközben a kereslet is jelentősen nőtt – közölte saját adatai alapján az ingatlan.com.

2024. február 29.

Egyszeri amnesztia a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlására

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.