Gond lesz a munkaerőhiány az ünnepi időszakban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A KDFSZ szerint az üzletek ünnepi forgalma miatt nehéz helyzetbe kerül a kiskereskedelem. 


Jelentősen nő az üzletek forgalma az ünnepi időszakban, így az átlagosnál is nehezebb helyzetet okoz a munkaerőhiány a kiskereskedelemben – mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán szerdán.

Az érdekképviselet vezetője felidézte, évek óta folyamatosan jelzik a kereskedelemben kialakult munkaerőhiányt, illetve az alacsony jövedelmeket. A KDFSZ már 2010 óta kétszámjegyű béremelést javasol – tette hozzá.

 

A kiskereskedelmi forgalom évek óta emelkedik, a dolgozók létszáma ugyanakkor nem nőtt ennek arányában, mert a béremelések csak tűzoltás-jellegűek voltak – fogalmazott.

A KDFSZ elnöke kitért arra is: előfordulhat, hogy az ünnepek alatt a munkáltatók átirányítják a dolgozókat azokba a munkakörökbe, ahol fontosabb, hogy ne legyen fennakadás.

Bubenkó Csaba hangsúlyozta, hosszú távon a bérek emelése, illetve a megfelelő munkahelyi körülmények és perspektíva  kialakítása jelenthet megoldást a létszámhiányra.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot gyanít a GVH egy kisgyermekes szülőket célzó cégnél

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Figyelem, napokon belül lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.