Hogyan hat a járvány az ügyvédi munka díjazására? Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cégek a koronavírus járvány nyomán esetleg kiszámíthatóbb árazásra szoríthatják az ügyvédi irodákat, de az elszámolási egység továbbra is a számlázható óra lesz, annak ellenére, hogy az ügyvédi irodák egyre több technológiát alkalmaznak, amely a munkaerőigényüket csökkenti.

Már most látszik, hogy a koronavírus járvány megváltoztatta az ügyvédi irodák és a vállalati jogi osztályok kapcsolatát, bevezetve a távoli munkavégzést, az elektronikus számlázást és a költségkeretet. De még a koronavírus által okozott gazdasági visszaesés sem képes megszüntetni a számlázható órát, mint elszámolási alapegységet.

Az ügyvédek egyre inkább támaszkodhatnak a legaltech eszközökre, hogy fedezzék a költségeiket, de az új árazási infrastruktúrára való áttéréssel kapcsolatban egyelőre túl sok a bizonytalanság.

„Úgy gondolom, hogy az utolsó recesszió megnyitotta az utat az alternatív díjmegállapodásokhoz, de a számlázható óra megmaradt és továbbra is ez az elszámolási alap a recesszió után” – mondta Kimball Parker, a SixFifty techcég elnöke.

De miért van a számlázható óráknak ilyen kiemelt szerepe? A legegyszerűbb válasz erre nyilván a szokás. Mind az ügyvédi irodák, mind a vállalati jogi osztályok a számlázható órára építették fel az infrastruktúrájuk nagy részét. A cégek például számlaellenőrző gépekbe fektettek és más mikromanagement-modelleket implementáltak annak érdekében, hogy csökkentsék a költségeiket. Eközben az ügyvédi irodák a számlázható órák alapján mérik az ügyvédek teljesítményét és termelékenységét.

A koronavírus járvány azonban olyan ​​pénzügyi nyomást gyakorolt a vállalkozásokra, amelyek arra késztethetik a jogi osztályokat, hogy fix díjas szolgáltatásokat vegyenek igénybe, így stabilizálva a kiszámíthatóvá téve a költségvetést.

„A vállalati jogi osztályok minden bizonnyal felteszik majd a kérdést a külső tanácsadóiknak, hogy hogyan tudnák hatékonyabban végezni a tevékenységüket és mit tehetnek a kockázatok fokozottabb elkerüléséért. Őszintén szólva az a szó, amelyet állandóan hallok a vállalati jogászoktól, az a „kiszámíthatóság”, mondta Brett Burney, a Burney Consultants vezetője.

A legaltech talán képes lesz felruházni a vállalati jogi osztályokat a szükséges hatalommal és  adatokkal annak érdekében, hogy előrehaladást érjenek el ezen a téren. Jason Brennan, a Luminance amerikai elnöke rámutatott, hogy az ügykezelő rendszerek és a számlázási eszközök használata egyre növekszik a vállalati jogi részlegeknél.

„Egy közös mutató alkalmazásával az emberek sokkal könnyebb megértik, hogy mi mennyibe kerül és hogy ezeket hogyan lehet feladatokra lebontani. Ha a nagyobb jogi feladatokat olyan részekre bontjuk, mint például a dokumentumok vagy a szerződések felülvizsgálata, akkor bizonyos feladatoknál valószínűleg gyorsabban térhetünk át egy dokumentum alapú vagy fixdíjas rendszerbe ”- mondta Brennan.

Nem csak a vállalati ügyfelek gyakorolnak nyomást az ügyvédi irodákra a számlázható órákkal kapcsolatban. Azok az emberek, akiket súlyosan érint a világjárvány, szintén a technológia felé fordulhatnak, hogy a koronavírus miatt felmerült jogi ügyeikben tanácsot kapjanak.


Például a SixFifty a múlt hónapban egy olyan terméket adott ki, amely kifejezetten a koronavírus által érintettek számára készült, akik nem tudják megfizetni az ügyvédi segítséget. A Hello Lender nevű ingyenes eszköz segít
a hitelfelvevőknek, hogy az USA CARES törvényére hivatkozva kérjenek hat hónapos fizetési haladékot a hitelezőktől a jelzálogkölcsönük megfizetésére. Parker beszámolója szerint ezt a szoftvert több felhasználó vette igénybe, mint a SixFifty bármely más eddigi szoftverét.

Ezek csak azok a felhasználók, akik szükségszerűségből veszik igénybe a szolgáltatásainkat, ügyvéd helyett, mert arra nincs pénzük.

Úgy vélem, hogy amint az emberek és a vállalkozások szembesülnek a költségkorlátaikkal, nyitottabbak lesznek a technológiai szolgáltatásokra, amelyek kitölthetik ezt a piaci rést ”- mondta Parker.

Ennek ellenére Parker még nem biztos abban, hogy ez elegendő lesz a számlázható órák eltörlésére. Burney egyetért ezzel, ugyanakkor rámutatott, hogy a nagy szakértelmet kívánó, összetett jogi munka továbbra is szükségessé teszi az ügyvédi iroda igénybevételét. „A számlázható óra soha nem fog teljesen eltűnni ebben a szakmában, de ez a világjárvány előtérbe helyezte a kérdést – tette hozzá.

(law.com/legaltechnews)
Kapcsolódó cikkek

2023. június 8.

Értékpapírkibocsátás közösségi finanszírozási platformon: a hazai szereplők egyelőre jogi bizonytalanságokba ütköznek

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani, így szerezve forrást egy új beruházáshoz. Bár Magyarország lassan 2 éve alkalmazza az unió Crowdfunding Rendeletét, a közösségi finanszírozás még gyerekcipőben jár itthon, aminek egyik oka a hazai szabályozás hiányossága a Kapolyi Ügyvédi Iroda elemzése szerint.

2023. június 5.

Mikor érdemes igénybe venni a szülői szabadságot?

A Munka Törvénykönyve 2023. január 1-jétől hatályos rendelkezése szerint, a munkavállalót gyermeke hároméves koráig 44 munkanap szülői szabadság illeti meg. Bár e távollét időtartama vonzó lehet, a díjazása már nem az, hiszen a szülői szabadságra csak a távolléti díj 10%-a jár, amiből ráadásul le kell vonni a gyed, vagy gyes összegét. Az alábbiakban áttekintjük, a munkavállalónak mikor lehet érdemes élni ezzel az új távolléttel.