Idén 20 ezer cég szűnhet meg


Idén év végére a felszámolási eljárások száma elérheti a 20 eret, ami aggasztóan magas szám; az érintettek csaknem fele 3-5 éves cég – derül ki az OPTEN közleményéből.

Tavaly decemberhez képest már 10 ezerrel kevesebb cég működik hazánkban; a megszűnt cégek fele két nemzetgazdasági ághoz köthető – szakmai, tudományos, műszaki tevékenység; információ, kommunikáció; a trend leginkább a kata szabályozásának megváltoztatásával magyarázható.

Fontos tendencia, hogy a júliusban alapított cégek száma 20 százalékkal alacsonyabb, mint az elmúlt hét év júliusi átlaga; az adat a romló gazdasági környezet hatásával magyarázható – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN Kft. céginformációs szakértője.

Bár a felszámolási eljárások száma hónapról-hónapra csökken, az idén regisztrált közel 13 000 eset az elmúlt hat év csúcsát jelenti, és az év végére akár 20 000 eljárás is beindulhat. A felszámolási eljárásban érintett cégek 44 százaléka 3-5 éves, és még mindig több mint 75 százalékban azok a cégek uralják az új felszámolási eljárásokat, amelyek adószámának törlése 365 nappal ezelőtt megkezdődött. Ez arra enged következtetni, hogy a felszámolási eljárás alá eső cégek többsége még érintett a járvány miatti moratórium hatásával, így a mostani gazdasági helyzet hatása a céges trendekre nem látható pontosan – mondta Alföldi Csaba.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 18.

DLA Piper: a szállodaipar az ingatlanfejlesztések nyertese

Az ingatlanpiac egyes szegmenseiben lassú javulás várható, miközben az ESG szempontok egyre hangsúlyosabbak – derül ki a DLA Piper Hungary Real Estate Intelligence Report 2024 kiadványából. Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási és ingatlanjogi csoportvezetője és Balogh Tamás a DLA Piper Hungary vezető ügyvédje, Real Estate Service Stream Leader ismertetik a hazai ingatlanpiacot meghatározó legfontosabb trendeket.

2024. június 18.

A kulcs te vagy – Szervezetten a kibercsalások ellen

A magyarországi Kiberpajzs Program bemutatása is szerepelt az idei, immár a VII. Alternatív Vitarendezési Konferencián, melynek részleteit dr. Fülöp Katalin, a Magyar Nemzeti Bank vezető compliance szakértője ismertette.