Ismét nyertes az Auchan Magyarország Kft.


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Salva Vita Alapítvány 2010-ben hirdette meg először a Fogyatékosság-barát Munkahely pályázatot. Évről évre egyre több cég jelentkezik az elismerésre, ami azt bizonyítja, hogy az álláskereső fogyatékkal élők is hatékonyan beilleszkednek a munkaerő piacon. Az Auchan Magyarország idén másodszor nyerte el a kitüntető címet. Ebből az alkalomból Széll Hajnalkát, az Auchan Magyarország Kft. személyzeti és szociális igazgatóját, valamint a Magyar Esélyegyenlőségi Fórum elnökétkérdeztük.


Minek köszönhető a Fogyatékosság-barát Munkahely elismerés?

Az Auchan Magyarország Kft. 2010-ben nyerte el először, majd 2012-ben és idén újabb két évre megkapta a Salva Vita Alapítvány által alapított Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést. 2010 óta évről-évre folyamatosan nő a megváltozott munkaképességű munkatársak száma az áruházláncnál, amely mostanra elérte a több mint 360 főt és ez a létszáma munkavállalóink több mint 5 százalékát jelenti.

Mit nevezünk megváltozott munkaképességnek és a foglalkoztatási törvény szempontjából kit nevezünk megváltozott munkaképességű személynek?

A rehabilitációs hozzájárulás kiváltása szempontjából a megváltozott munkaképességű személyek körét a 2011.évi CXCI. törvény 22. § határozza meg, vállalatunk ennek szabályait veszi figyelembe és tartja be.

Milyen feltételeknek kell eleget tennie egy cégnek, hogy megváltozott munkaképességű személyt alkalmazhasson?

Az előbbiekben hivatkozott törvény értelmében megváltozott munkaképességű személy alkalmazásakor figyelembe kell venni, hogy a munkatársat legalább 4 órában foglalkoztassuk és az alábbi követelménynekfeleljen meg:

HR & Munkajog

Havonta megjelenő jogi szaklap, amely munkajoggal foglalkozók, munkaügyi és HR szakemberek számára nyújt segítséget.
A lap nem csak nyomon követi a gyakran változó munkajogi, foglalkoztatáspolitikai, adójogi, valamint társadalombiztosítási jogszabályok változásait, de értelmezi is azokat.

Bővebb információk és megrendelés >>

akinél a munkaképesség-csökkenés mértéke az Országos Orvos Szakértői Intézet (OOSZI), vasutas biztosítottak esetében a Magyar Államvasutak Orvos szakértői Intézetének (MOSZI) igazolása szerint legalább az 50%-ot eléri, vagy aki az összeszervezeti egészségkárosodása az Országos Rehabilitációs Szakértői Intézet (ORSZI) minősítése szerint legalább 40%-os, vagy akinek az egészsége a Rehabilitációs Hatóság komplex minősítése szerint legfeljebb 60%-os. Ide tartozhat még, aki fogyatékossági támogatásra jogosult, vagy aki vakok személyi járadékában részesül.

Milyen besorolási kategóriájú megváltozott munkaképességű személyeket tudnak alkalmazni?

Lényegében bármilyen megváltozott munkaképességgel rendelkező személyt tudunk alkalmazni, akiket a vállalat által keresett munkakörbe integrálni tudunk, és a munkavállalók számára biztosítjuk az aktuálisan betöltött és a leendő munkakörük ellátásához szükséges hatékony ismeretanyag-átadást, valamint a szakmai és egyéni kompetenciák, készségek fejlesztését.

Hogyan találják meg a megváltozott munkaképességű dolgozókat vagy saját maguk jelentkeznek?

Aktív együttműködést folytatunk a jelenlegi közel 50 megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását elősegítő alapítvánnyal, egyesülettel, szolgáltatóval és civil szervezettel egyaránt, amelyek közvetlenül áruházainknak közvetítik ki a megváltozott munkaképességű jelölteket. Emellett a megújult https://auchan.hrfelho.hu/ oldalon is várjuk a jelentkezéseket.

Célul tűztük ki, hogy minden áruházunkban foglalkoztassunk hallássérült munkavállalót. Ennek érdekében felvesszük a kapcsolatot egy hallássérülteket képző szakiskolával, ahonnan a diákok az iskola befejeztével lehetőséget kapnak az azonnali munkakezdésre. A diákoknak emellett speciális képzéseket biztosítunk majd, jelnyelvi tolmács segítségével.

Milyen pozíciókban tudják őket alkalmazni? Hány vezető beosztású megváltozott munkaképességű személy van az Auchannál?

Többségében pénztár-hostess és host, árufeltöltő, eladó vagy pék, csomagoló, illetve növénygondozó, frissességi szerződés felelős munkaköröket látnak el a megváltozott munkaképességű munkatársaink az Auchannál. Ugyanakkor lehetőséget teremtünk minden munkatársunknak, köztük a megváltozott munkaképességű kollégáknak is, hogy vezetői pozícióban dolgozzanak, akár belső karrierépítés során, vagy külső pályázat útján.

Milyen igazolásokkal kell rendelkeznie egy megváltozott munkaképességű munkaerőnek?

A vállalatunknak ügyelni kell arra, hogy megfelelő dokumentáció álljon a rendelkezésre a megváltozott munkaképesség igazolására.

Ezek a dokumentumok párhuzamosan egymás mellett érvényben lehetnek a régi (2008. előtti OOSZI) és az új (2008-2011. év közötti) szakvéleményekkel/szakhatósági állásfoglalásokkal, mint ORSZI/NRSZH, illetve a 2012-től életbe lépő NRSZH szakvéleményekkel.

Hogyan segít az Auchan a megváltozott munkaképességű dolgozók beillesztésében?

A legelső megváltozott munkaképességű munkatárs érkezése előtt tudatosan építettük fel a teljes folyamatot, kezdve a kereséstől a felvételin át, egészen a beilleszkedésig. Részünkről a nyitottság, mint vállalat megvolt, de a befogadó közeg felkészítéséhez elengedhetetlen a szakmai hozzáértés. Mivel kapcsolatban állunk több szakmai szervezettel, alapítvánnyal, akik a téma szakértői, tőlük kértünk segítséget, és több alkalommal tartottak csapatainknak érzékenyítő képzést, annak érdekében, hogy munkatársaink szemlélet formáljuk.

Hány órát dolgozhatnak naponta, mit mond a törvény? Milyen jogszabályok vonatkoznak rájuk?

A törvények a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának felső korlátját nem, viszont az alsó korlátját meghatározza (csak az a munkavállaló számítható a rehabilitációs kedvezmény szempontjából figyelembe, aki legalább 4 órában foglalkoztatott).

Természetesen figyelembe vesszük, hogy a munkavállalót a munkaviszonyra vonatkozó szabályok szerint foglalkoztassuk, továbbá a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítsuk. A munkavállalókat csak olyan munkára alkalmazzuk, amelyek az egészségi állapotukra nem jár hátrányos következményekkel.

Melyek azok a kedvezmények, amelyben az Auchan részesül megváltozott munkaképességű személy alkalmazásakor?

A rehabilitációs hozzájárulási kötelezettség megtakarításával tudunk számolni.

Jár-e, és ha igen milyen többletköltségekkel jár egy megváltozott munkaképességű személy foglalkozatása az Auchan számára?

Jellemzően nem költséges beruházások tették lehetővé, hogy megváltozott munkaképességű munkatársakat foglalkoztassunk, sokkal inkább szükség volt egy szemléletmód váltásra, egy „másképpen látásra”. Ami persze nem könnyű egy több éve működő gyakorlatot tekintve. Kétségtelen, hogy rengeteg háttérmunka áll a foglalkoztatás mögött, annak érdekében, hogy sikeresek legyenek munkatársaink, de mindenképpen megéri a megváltozott munkaképességű kollégákkal együtt dolgozni, mert dolgozóink elfogadóbbak, motiváltabbak lesznek, fokozódik a kreativitás és erősödik a társadalmi összetartás is.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 14.

KPMG: a mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd – közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken.

2024. június 13.

Megfelel a Microsoft 365 a GDPR előírásainak?

Az európai adatvédelmi biztos szerint felmerülhetnek aggályok a GDPR és az uniós adatvédelmi előírások kapcsán a Microsoft 365 szoftver használatával összefüggésben.