Lehallgat a házam?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vajon az intelligens hűtőszekrény vagy az intelligens hangszóró veszélyt jelenthet az ügyvédi titoktartásra? Ez a kérdés napjainkban egyre többször merül fel.


Az ügyvédek szerint az okoseszközök biztonsági problémát jelenthetnek, mivel a jelenlegi helyzetben egyre több jogász dolgozik, illetve folytat megbeszéléseket otthonról az ügyfelekkel, és a hackerek ehhez igazítják a támadásaikat is.

A legtöbben nincsenek tisztában annak valószínűségével, hogy a hackerek lehallgatják  az ügyféllel folytatott telefonbeszélgetéseket az okoseszközön keresztül. A Dickinson Wright tagja, Sara H. Jodka azonban kijelentette, hogy az ügyvédek kötelesek megvédeni az ügyfeleik titkait.

“Mivel nem tudom garantálni az ügyfelek titkainak védelmét, ezért nem használom ezeket az eszközöket akkor, amikor szenzitív információkról egyeztetek az ügyfeleinkkel telefonon.” – tette hozzá.

Az biztos, hogy az okoseszközök hallgatóznak. Múlt nyáron derült fény arra, hogy a Facebook, az Apple és a Google lehetővé tette az alvállalkozójának, hogy távolról hozzáférjen az  okoseszközök által rögzített felvételekhez. Az okoseszközök nem védettek megfelelően a hackertámadások ellen. Év elején azért indítottak közérdekű pert az Amazon ellen, mert az internetre csatlakozó Ring fantázianevű otthoni megfigyelő rendszerét meghackelték.

Mindi Giftos, IT-re szakosodott ügyvéd és az iroda vezető partnere, Madison, Wisconsin, úgy értékelte, hogy „nagy különbség van aközött, ha valaki azért hallgatja a felvételeket, hogy marketing célú adatokat szerezzen vagy teszteket végezzen, illetve aközött, ha valaki ártó szándékkal akarja felhasználni a felvételeket. ”

Giftos elmondta, hogy irodájuk belső anyagokat és nyilvános cikkeket is közzétett, amelyek rávilágítanak az okoseszközök lehetséges kiberbiztonsági és adatvédelmi hibáira. Azt is megjegyezte, hogy az ügyfélhívások indításakor kikapcsolja minden okoseszközét és a Siri-t.

“Nem tudom, hogy ez túlzott óvatosság-e vagy sem” – tette hozzá. “Úgy gondolom, érdemes odafigyelni arra, hogy milyen ezközzel hallgathatnak le, ezeket ki kell kapcsolni vagy el kell távolítani, ha szenzitív információkról beszélünk az ügyféllel.”

Nem irreális, illetve a kockázatokat is mindenképpen csökkenti, ha kikapcsoljuk az okoseszközeinket, ha ügyfélhívást kezdeményezünk. – mondta Neeraj Rajpal adatvédelmi tisztviselő.

Néhány nappal ezelőtt e-mailt küldtünk az ügyfeleinknek, amelyben megkértük őket, hogy kapcsolják ki az Amazon Alexa, vagy a Google Home szolgáltatást, vagy helyezze át őket egy másik helyiségbe, amikor otthonról dolgoznak. Vagy még jobb, ha egyszerűen kikapcsolják őket – mondta Neeraj Rajpal.

Az okoseszközök által jelentett fenyegetés nem új keletű. Mivel jelenleg is sokan, illetve egyre többen dolgoznak otthonról egy új munkakörnyezetben, amellyel a hackerek célpontjává válhatnak Rajpal szerint.

Sőt, ha elhagyjuk az ügyvédi iroda és annak informatikai csapata ellenőrzött környezetét, akkor az otthonunk körül üzemelő okoseszközök fokozott veszélyt jelenthetnek informatikai biztonsági szempontból. – tette hozzá a Connell Foley kiberbiztonsági és adatvédelmi szakértő.

De akkor az ügyvédeknek és az alkalmazottaknak ki kell húzniuk az okoshűtőt a konnektorból, mielőtt az ügyfeleiket hívnák? Azt azért talán mégsem – mondta Rajpal.

“Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a praktikus és a biztonságos között. Csak kicsit jobban oda kell figyelnünk és óvatosabbnak kell lennünk a mindennapokban.” – zárta mondandóját Rajpal.

(law.com/legaltechnews)
Kapcsolódó cikkek

2022. január 13.

A létesítő okirat hatályosításának különös esetei

Előfordul, amikor a cégnyilvántartási adatok módosítása nem a jogi képviselő által kezdeményezett változásbejegyzési eljárás révén, hanem egyéb módon történik meg: ilyen esetben a létesítő okirat hatályosításának kötelezettsége szintén fennáll, a szerzők ezeket a feltételeket veszik sorra.