Bejegyzések a ‘személyes adatok biztonsága’ címkével ellátva

Adatvédelmi incidens egy lengyel egyetemen

Ellopták egy egyetemi alkalmazott magán laptopját, amelyen a diákok személyes adatait is tárolta, az egyetem azonban erről nem tudott.

Személyes adatok védelme a hírszerzésben

Az Európa Tanács adatvédelmi „108-as egyezmény” bizottságának elnöke, Alessandra Pierucci és az Európa Tanács adatvédelmi biztosa, Jean-Philippe Walter közös nyilatkozatában sürgette a tagállamokat, hogy garantálják a személyes adatok védelmét a hírszerző szolgálatok által végzett digitális megfigyelés során, és csatlakozzanak az Európa Tanács adatvédelmi egyezményéhez („108.+ egyezmény”) egy új nemzetközi jogi szabályozás előmozdítása érdekében, amely demokratikus és megfelelő biztosítékokat nyújt ezen a területen.

Kamerás megfigyelés a társasházban

A NAIH egy megkeresésre adott válaszában összefoglalta a kamerás megfigyelés főbb szabályait és a GDPR hatálya alóli kivételeket is ismertette.

Az adatvédelmi jog csendes forradalma

A GDPR mintaként szolgált a világ adatvédelmi szabályozásában. Cikkünkben áttekintjük, hogy mit alkotott Európa és ez milyen hatással volt a világ adatvédelmére.

Jogszerű volt a Demokratikus Koalíció megbírságolása

A mérlegelési jogkörben hozott döntés nem jogszabálysértő pusztán azon az alapon, hogy a jogszabályban meghatározott mérlegelési szempontok közül csak azokat mutatja be, amelyeket a hatóság az adott ügy szempontjából relevánsnak tartott, a jelentőséggel nem bíró, a nem értékelt, illetve nem értelmezhető elemeket nem sorolja fel.

Jogellenes adatkezelés az olasz telefonszolgáltatóknál

Az olasz adatvédelmi hatóság közel 17 millió euró bírságot szabott ki a Wind Tre SpA telefonszolgáltatóval szemben több jogellenes marketing célú adatkezelés miatt. Az olasz adatvédelmi hatóság már bizonyos adatkezelési tevékenységeket a cég számára, amely még a korábbi adatvédelmi rendelkezések hatálya alatt követett el hasonló jogsértéseket.

Hogyan használja a Google a felhasználók adatait?

Az ausztrál versenyhatóság véleménye szerint a Google tulajdonosa, az Alphabet Inc. a felhasználók megtévesztésével szerezte meg a személyes adataikat, hogy azokat célzott reklámozásra használja. A versenyhatóság több millió dolláros bírságot helyezett kilátásba és precedensként kezeli az ügyet.

Az USA nem biztosítja a személyes adatok megfelelő védelmét

Az EUB megállapította, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti adatvédelmi pajzsot jóváhagyó bizottsági határozat érvénytelen.

Adatvédelem a közösségi médiában

A NAIH tájékoztatót tett közzé a személyes adatok közösségimádiában való kezelésével kapcsolatban.

Koronavírussal kapcsolatos adatkezelési kérdések Koronavírus

Az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) 32. plenáris ülésén nyilatkozatot fogadott el a különböző koronavírus kontaktokat nyomon követő alkalmazások közötti adatmegosztásról, valamint a határok megnyitásáról kapcsolatos adatkezelések adatvédelmi aspektusairól. Az EDPB Moritz Körner EP-képvisel titkosítás és a GDPR 25. cikkének értelmezése tárgyában írt leveleire is válaszolt, illetve az Európai Könyvvizsgálói Felügyeleti Testületek Bizottságának (CEAOB) küldött levelében állást foglalt az amerikai Könyvelési Ellenőrző Bizottsággal (PCAOB) kötendő megállapodásokról.