Bejegyzések a ‘személyes adatok biztonsága’ címkével ellátva

Adattovábbítás a Schrems II. ítélet után

Az EDPB 41. plenáris ülésén ajánlásokat fogadott el az adattovábbításra vonatkozó eszközökkel, valamint a felügyeleti intézkedésekre vonatkozó európai alapvető garanciákkal kapcsolatosan.

Személyes adatok védelme az online oktatásban

A norvég adatvédelmi hatóság 276.000 euró (3 millió norvég korona) bírságot szabott ki Bergen város önkormányzatára, mert nem gondoskodott az iskolák és a tanulók közötti kommunikációs rendszer megfelelő biztonságáról.

Adatvédelem a digitális távoktatásban

Különös figyelmet kell fordítani a személyes adatok védelmére a digitális oktatás során. A NAIH közzétett ajánlásában ehhez nyújt segítséget.

A fedélzeti kamera nem rögzíthet folyamatosan

A NAIH egy adatkezelő kérdésére válaszul kifejtette, hogy a gépjárművekben elhelyezett menetrögzítő kamerák általi folyamatos rögzítés nem egyeztethető össze a GDPR rendelkezéseivel.

Adatvédelmi incidens egy lengyel egyetemen

Ellopták egy egyetemi alkalmazott magán laptopját, amelyen a diákok személyes adatait is tárolta, az egyetem azonban erről nem tudott.

Személyes adatok védelme a hírszerzésben

Az Európa Tanács adatvédelmi „108-as egyezmény” bizottságának elnöke, Alessandra Pierucci és az Európa Tanács adatvédelmi biztosa, Jean-Philippe Walter közös nyilatkozatában sürgette a tagállamokat, hogy garantálják a személyes adatok védelmét a hírszerző szolgálatok által végzett digitális megfigyelés során, és csatlakozzanak az Európa Tanács adatvédelmi egyezményéhez („108.+ egyezmény”) egy új nemzetközi jogi szabályozás előmozdítása érdekében, amely demokratikus és megfelelő biztosítékokat nyújt ezen a területen.

Kamerás megfigyelés a társasházban

A NAIH egy megkeresésre adott válaszában összefoglalta a kamerás megfigyelés főbb szabályait és a GDPR hatálya alóli kivételeket is ismertette.

Az adatvédelmi jog csendes forradalma

A GDPR mintaként szolgált a világ adatvédelmi szabályozásában. Cikkünkben áttekintjük, hogy mit alkotott Európa és ez milyen hatással volt a világ adatvédelmére.

Jogszerű volt a Demokratikus Koalíció megbírságolása

A mérlegelési jogkörben hozott döntés nem jogszabálysértő pusztán azon az alapon, hogy a jogszabályban meghatározott mérlegelési szempontok közül csak azokat mutatja be, amelyeket a hatóság az adott ügy szempontjából relevánsnak tartott, a jelentőséggel nem bíró, a nem értékelt, illetve nem értelmezhető elemeket nem sorolja fel.

Jogellenes adatkezelés az olasz telefonszolgáltatóknál

Az olasz adatvédelmi hatóság közel 17 millió euró bírságot szabott ki a Wind Tre SpA telefonszolgáltatóval szemben több jogellenes marketing célú adatkezelés miatt. Az olasz adatvédelmi hatóság már bizonyos adatkezelési tevékenységeket a cég számára, amely még a korábbi adatvédelmi rendelkezések hatálya alatt követett el hasonló jogsértéseket.