Egyezséggel zárja a Morgan Stanley az adatvédelmi perét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Morgan Stanley megállapodott a felperesekkel, hogy 60 millió dollárt fizet azon ügyfeleinek, akik szerint a Wall Street-i bank jogellenesen nyilvánosságra hozta személyes adataikat, amikor nem tudta megfelelően leváltani a régebbi informatikai rendszerét.

A manhattani szövetségi bíróságon péntek este nyújtottak be előzetes megegyezést a javasolt csoportos keresetről mintegy 15 millió ügyfél nevében, amelyhez Analisa Torres amerikai kerületi bíró jóváhagyása szükséges.

Az ügyfelek legalább két év csalás elleni biztosítást kapnának, és mindegyikük akár 10 000 dolláros veszteség megtérítését is kérheti.

A Morgan Stanley tagadta, hogy jogsértést követett volna el az ügyben, de az egyezségi dokumentumok szerint „jelentős” frissítéseket hajtott végre adatbiztonsági gyakorlatában.

Az ügyfelek azzal vádolták a Morgan Stanley-t, hogy 2016-ban nem helyezett üzemen kívül két vagyonkezelési adatközpontot, mielőtt a titkosítatlan berendezéseket, amelyek továbbra is tartalmaztak ügyféladatokat, jogosulatlan harmadik feleknek továbbértékesítették volna.

GDPR

Azt is elmondták, hogy néhány régebbi, ügyféladatokat tartalmazó szerver eltűnt, miután a Morgan Stanley 2019-ben átadta őket egy külső szállítónak. A bírósági papírok szerint a Morgan Stanley később visszaszerezte a szervereket.

A Morgan Stanley hétfőn egy e-mailben közölte, hogy minden érintett ügyfelet értesített, és megelégedéssel rendezte a pert.

2020 októberében a Morgan Stanley beleegyezett, hogy 60 millió dollár polgári bírságot fizet az Egyesült Államok Pénzügyi Ellenőrző Hivatala által az incidensekkel kapcsolatos vádak megoldása érdekében, beleértve azt is, hogy információbiztonsági gyakorlata nem volt biztonságos vagy megfelelő.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.