Egyezséggel zárja a Morgan Stanley az adatvédelmi perét


A Morgan Stanley megállapodott a felperesekkel, hogy 60 millió dollárt fizet azon ügyfeleinek, akik szerint a Wall Street-i bank jogellenesen nyilvánosságra hozta személyes adataikat, amikor nem tudta megfelelően leváltani a régebbi informatikai rendszerét.


A manhattani szövetségi bíróságon péntek este nyújtottak be előzetes megegyezést a javasolt csoportos keresetről mintegy 15 millió ügyfél nevében, amelyhez Analisa Torres amerikai kerületi bíró jóváhagyása szükséges.

Az ügyfelek legalább két év csalás elleni biztosítást kapnának, és mindegyikük akár 10 000 dolláros veszteség megtérítését is kérheti.

A Morgan Stanley tagadta, hogy jogsértést követett volna el az ügyben, de az egyezségi dokumentumok szerint „jelentős” frissítéseket hajtott végre adatbiztonsági gyakorlatában.

Az ügyfelek azzal vádolták a Morgan Stanley-t, hogy 2016-ban nem helyezett üzemen kívül két vagyonkezelési adatközpontot, mielőtt a titkosítatlan berendezéseket, amelyek továbbra is tartalmaztak ügyféladatokat, jogosulatlan harmadik feleknek továbbértékesítették volna.

GDPR

Azt is elmondták, hogy néhány régebbi, ügyféladatokat tartalmazó szerver eltűnt, miután a Morgan Stanley 2019-ben átadta őket egy külső szállítónak. A bírósági papírok szerint a Morgan Stanley később visszaszerezte a szervereket.

A Morgan Stanley hétfőn egy e-mailben közölte, hogy minden érintett ügyfelet értesített, és megelégedéssel rendezte a pert.

2020 októberében a Morgan Stanley beleegyezett, hogy 60 millió dollár polgári bírságot fizet az Egyesült Államok Pénzügyi Ellenőrző Hivatala által az incidensekkel kapcsolatos vádak megoldása érdekében, beleértve azt is, hogy információbiztonsági gyakorlata nem volt biztonságos vagy megfelelő.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. január 24.

Új szabályokkal tartaná kordában az EU a digitális óriásplatformokat

A tervek szerint a változásokkal a felhasználók beleszólhatnak majd, abba, hogy az internetes óriáscégek milyen módszerekkel érik el őket. És könnyebb lesz az illegális tartalmak eltávolítása is. Azonban sokak szerint veszélyezteti a szólásszabadságot a tervezet.