Magyar digitális kormányzati szolgáltatások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kiterjesztik a biztonságos elektronikus azonosítási és hitelesítési szolgáltatásokat.


A NISZ Zrt., a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), az IdomSoft Informatikai Zrt., valamint a KOPINT-DATORG Informatikai és Vagyonkezelő Kft. alkotta konzorcium 3,719 milliárd forint vissza nem térítendő EU-támogatást nyert a kormányzati hitelesítésszolgáltatás keretében nyújtott biztonságos elektronikus azonosítási és hitelesítési szolgáltatások fejlesztésére, kiterjesztésére – és ezzel párhuzamosan – a szolgáltatási képesség bővítésére. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló, KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2015-00004 azonosító számú, „Kormányzati hitelesítés szolgáltatás (Gov CA) kiterjesztése” elnevezésű projekt célja a közigazgatási folyamatok elektronizálásán keresztül az adminisztratív terhek csökkentése és az ügyfelek által közvetlenül használt elektronikus szolgáltatások minél szélesebb körű elterjesztése. A projekt előrehaladásáról és a fejlesztések eddig megvalósult eredményeiről tartott sajtótájékoztatót 2021. október 28-án, Budapesten a projektkonzorcium vezetője, a NISZ Zrt.

A lakosság, az államigazgatás és a vállalkozások által használt magas szintű, minőségi elektronikus ügyintézési megoldások bevezetésének alappillérei az ügyintézésben résztvevők biztonságos azonosítása, illetve a hiteles elektronikus jognyilatkozat-készítési lehetőség biztosítása a résztvevők számára. A „Kormányzati hitelesítés szolgáltatás (Gov CA) kiterjesztése” elnevezésű projekt keretében elvégzendő fejlesztések átfogó célja, hogy a kormányzati hitelesítés-szolgáltatás illeszkedjen az új jogszabályokhoz.

Az interoperabilitási szempontok figyelembevételével továbbfejlesztésre kerültek a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) szolgáltatásai. Kialakításra került a magyar eIDAS csomópont, mely biztosítja a határokon átnyúló nemzeti és más tagállamokban felállított e-azonosítási infrastruktúra összekapcsolását bilaterális integrációs tesztek előkészítését és végrehajtását. (HPEPS).

A felhasználói kör kiterjesztésének és a szolgáltatás hosszú távú, biztonságos üzemeltetésének alapfeltétele a szolgáltatást támogató informatikai folyamatok és infrastruktúra fejlesztése, megerősítése, ennek érdekében a hitelesítés-szolgáltatáshoz kapcsolódó infrastruktúra bővítéséhez és felkészítéséhez elsősorban eszközök és szoftverek beszerzésére és implementálásra volt szükség, ami egyúttal a teljes Gov CA architektúra megújítását is jelenti.

Folyamatban van az elektronikus személyazonosító igazolványhoz igényelhető minősített elektronikus aláírás szolgáltatáshoz kapcsolt, szerepkört igazoló szolgáltatás megteremtése.

Az elektronikus dokumentumhitelesítési lehetőségek bővítése folyamatos, a kialakításra kerülő, szakrendszerek által elérhető központi dokumentumhitelesítési szolgáltatás (KDÜ), valamint a mobil eszközökkel használható dokumentumhitelesítési szolgáltatások révén. Megoldódik a nem természetes személyek elektronikus dokumentumhitelesítésének problematikája is.

A projekt a tervek szerint várhatóan 2022. június 30-án zárul.

A projektről bővebb információt a www.nisz.hu/projektek oldalon olvashatnak.

(hirlevel.egov.hu)

(nisz.hu)
Kapcsolódó cikkek

2023. március 17.

Nagy volt a drágulás, de régiós viszonyításban még mindig nem drágák a budapesti ingatlanok

2022 harmadik negyedévében 21 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak Magyarországon. Budapesten egy téglalakás átlagos négyzetméterára már eléri az egymillió forintot, mellyel a második helyet foglaljuk el az Európai Unióban az ingatlanárak növekedését tekintve. A kontinens országai közül egyedül Észtország előzi meg hazánkat, derült ki az Otthon Centrum elemzéséből.

2023. március 15.

Újabb leépítéssel a Metánál

A Meta további 10 000 embert bocsát el, és további befagyasztásokat eszközöl a „hatékonyság évének” nevezett terv keretében – jelentette be Mark Zuckerberg vezérigazgató keddi Facebook-bejegyzésében.