Nagy változás jöhet jövőre a közmunkában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Legfeljebb egy évig lehetne közfoglalkoztatotti státuszban maradni és a 25 év alatti fiatalokat kivennék a programból. 


A kormány jövőre teljesen átalakíthatja a közfoglalkoztatási programot, erről Simon Attila a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára beszélt a Világgazdaságnak – írja a Portfolio. 

A helyettes államtitkár a lapnak azt mondta, hogy a közfoglalkoztatási program kiterjesztése alkalmas volt arra, hogy a munkaerőpiacról leszakadókat visszaterelje a munkába. Ma már ugyanakkor sok közfoglalkoztató úgy gondolja, hogy a program önmagáért létezik és az sem motiválja a közfoglalkoztatottakat a versenyszférában való elhelyezkedése, hogy kicsi a minimálbér és a közfoglalkoztatotti bér közötti különbség. 

 

Ezért az NGM többek között azt javasolja, hogy legfeljebb 12 hónapog lehessen közfoglalkoztatotti státuszban maradni. Az is cél, hogy a szakképzett munkavállalókat nem pazarolják el a közfoglalkoztatásra. A tervek szerint ezek a munkavállalók csak akkor lehetnek majd közfoglalkoztatottak, hogy három hónapon belül nem ajánlanak nekik a végzettségükhöz megfelelő munkahelyet, vagy három munkáltató visszautasítja őket. 

Simon Attila a Világgazdaságnak azt is elmondta, hogy szeretnék a 25 év alatti fiatalokat kivezetni a közfoglalkoztatásból, azért, hogy a fiatalok ne parkolópályán kezdjék életüket. 

A helyettes államtitkár szerint a 250 ezer fős közfoglalkoztatotti létszámból 100-150 ezer főt lehet elhelyezni a versenyszférában. A tárca javasaltairól januárban tárgyal a kormány és ha elfogadják a tervezetet, márciusban indulhat az új közmunka-rendszer – írja a Portfolio


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot gyanít a GVH egy kisgyermekes szülőket célzó cégnél

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Figyelem, napokon belül lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.