Rekordszinten az uniós foglalkoztatottság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Történelmi rekordra emelkedett az Európai Unióban, az euróövezetben pedig közel nyolcéves csúcsot döntött meg a foglalkoztatottak száma az idei második negyedévben.


Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) kedden kiadott jelentése szerint az április-júniusi időszakban 232,1 millió munkavállaló dolgozott az Európai Unióban, ebből 153,3 millió az euróövezetben. Az unióban még soha nem dolgoztak ilyen sokan, minden idők rekordja megdőlt, míg az euróövezetben utoljára 2008 utolsó negyedévében volt magasabb a foglalkoztatottak száma.

Az Eurostat becslése szerint a 28 tagú unióban az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal, éves összevetésben pedig 1,5 százalékkal gyarapodott a foglalkoztatottak száma. A 19 uniós országot tömörítő euróövezetben negyedéves összehasonlításban 0,4 százalékos, éves alapon pedig 1,4 százalékos növekedést mértek.

Az első negyedévben  az előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal, a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva pedig 1,4 százalékkal emelkedett a foglalkoztatottak száma az EU-ban és az eurózónában is. 

[htmlbox Kié_a_pénzem?]

 

Az országokra bontott statisztika szerint a legjobban, 1,7 százalékkal Észtországban nőtt a foglalkoztatottak száma április-júniusban az első három hónaphoz képest, majd 1,1 százalékkal Írország és 1,0 százalékkal Litvánia következik. Csökkenést mértek Horvátországban (-0,4 százalék), Finnországban pedig stagnált a foglalkoztatottság. Magyarország a Bulgáriával, Görögországgal, Olaszországgal és Nagy-Britanniával azonos mértékű, 0,5 százalékos növekedéssel a középmezőnybe került. 

Éves összehasonlításban holtversenyben Írország és Luxembourg a listavezető, egyaránt 2,9 százalékkal, majd Málta következik 2,8 százalékkal, Magyarország és Spanyolország pedig a harmadik helyen osztozik, egyaránt 2,7 százalékos növekedéssel. Egyedül Horvátországban mértek csökkenést, 0,4 százalékosat.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 11.

Várható-e fordulat 2024-ben a cégvezetéstől eltiltott személyek számában?

A tavalyi és az idei kényszertörlési eljárások meghatározóak lesznek idén a számok alakulásában. Az elmúlt két évben indított jelentős számú felszámolási és kényszertörlési eljárások ellenére 2023-ban alig haladta meg a cégvezetéstől eltiltott személyek száma a 20 ezret. Bár csekély mértékben, de 2023-ban ismét csökkenő tendenciát mutat az újonnan eltiltott magánszemélyek száma, amiben fordulat várható 2024-ben.

2024. július 10.

Megjelentek a nyári extra adóváltozások – tette közzé a Magyar Közlöny

A Magyar Közlöny 2024. július 8-án megjelent 74. számában három kormányrendelet került kihirdetésre, amelyek az adózás rendjét, a szociális hozzájárulási adót, valamint az extraprofitadókat illetően vezetnek be változásokat, illetve újabb adókötelezettségeket. A Grant Thornton nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég szakértői a következőkben összefoglalják a három rendeletben bevezetett legfontosabb szabályokat és segítséget nyújtanak a rendeletek értelmezésében.