cikkei


Jogászvilág  |  2024. április 4. Szakma

Jogászhallgatóknak mutatja be a közjegyzők munkáját a MOKK

Nyílt napot tart a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) jogász egyetemi hallgatóknak arról, hogyan telnek a közjegyzők mindennapjai, milyen ügyekben járnak el, valamint milyen hazai és nemzetközi lehetőségeket kínál ez az életpálya. A fiatal közjegyzők és közjegyzőhelyettesek a jogot érintő aktualitásokra is kitérnek, és a résztvevők kérdezhetnek az előadóktól.

Jogászvilág  |  2024. április 3. Napi

A CSED azoknak az anyáknak is jár, akik szüneteltetik egyéni vállalkozásukat a szülési szabadság alatt

Rengeteg kisgyermekes anya gazdasági helyzetét teszi kilátástalanná a Kormányhivatal azzal a jogértelmezéssel, amely szerint nem jogosultak csecsemőgondozási díjra azok, akik egyéni vállalkozásukat csak szüneteltették, nem pedig megszüntették. Az Utcajogász az egyik ügyfele ügyében a Kúriához fordult, ami kimondta: az ellátásra jogosultság szempontjából nincs különbség a szünetelő és a megszüntetett vállalkozás között.

Adó Online  |  2024. április 3. Napi

Új versenytörvény készül, a GVH szabadabb kezet kap

A szakmai szervezetek riadtan tekintenek egy készülő törvényre, amely akár a nagy cégek részvényeseinek a tulajdonjogát is érintheti. Hasonló szabályokra több országban van példa. A GVH szerint, a készülő hatáskörei csak preventív célokat szolgálnak annak érdekében, hogy az erőfölényes helyzetek ne eredményezzenek további versenytorzulásokat.