cikkei


Jogászvilág  |  2024. május 14. Napi

Első fokon 600 ezer forint pénzbírságra ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje ügy miatt

Bűnsegédként elkövetett kilencrendbeli különleges személyes adattal való visszaélés vétsége miatt 600 ezer forint pénzbüntetésre (a megfizetés hiánya esetén végrehajtandó fogházbüntetésre), valamint 104 ezer forint bűnügyi költség megtérítésére ítélte a Veszprémi Járásbíróság Czeglédy Csabát, a DK politikusát az ördög ügyvédje ügy miatt tudta meg a Telex a Veszprémi Törvényszéktől.

Digitalizáljunk, automatizáljunk! De mit és hogyan?
Jogászvilág  |  2024. május 14. A jövő jogásza

Digitalizáljunk, automatizáljunk! De mit és hogyan?

„Az informatika a jogász munkájának szinte egészét képes támogatni. Határt ennek leginkább csak a képzeletünk és tájékozottságunk szab.” Vallja Ungváry Botond kamarai jogtanácsos, legaltech szakértő, akivel az informatikai megoldások bevezetéséről, az új technológiákkal szembeni ellenérzésekről és a digitális önképzés fontosságáról beszélgettünk.

Jogászvilág  |  2024. május 13. Napi

Az EU szigorúbb szén-dioxid-kibocsátási előírásokat fogadott el a nehézgépjárművekre

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a nehézgépjárművekre vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási előírásokról, valamint a hatályos uniós szabályok módosításáról és szigorításáról szóló rendeletet, az immár naprakész szabályok tovább kívánják csökkenteni a közúti közlekedési ágazat szén-dioxid-kibocsátását, valamint 2030-ra, 2035-re és 2040-re vonatkozóan új célértékeket állapítanak meg – tájékoztatott az uniós tanács.

Jogászvilág  |  2024. május 13. Napi

Tudatosabbá váltak a bérlők és a bérbeadók: több szerződést kötnek közjegyző közreműködésével

Rugalmasabbá váltak a bérbeadók az ipar-kereskedelmi-szolgáltató ingatlanok piacán, a bővülő kínálat mellett a bérlők a tapasztalatok szerint könnyebben váltanak aktuális helyzetüknek jobban megfelelő bérleménybe, és egyre gyakoribbak az igények a rövid távú bérletre. Mindezt jól szemlélteti, hogy három év alatt csaknem 15 százalékkal nőtt a közjegyző közreműködésével készített bérleti szerződések száma. Jellemzően cégek kötnek közokiratba foglaltan bérleti szerződést, magánszemélyek elsősorban csak akkor, ha a bérbeadó vagy a bérlő külföldi állampolgár. A lakáspiacon jellemzőbb, hogy a bérbeadók egyoldalú kötelezettségvállalást, úgynevezett „kiköltözési” nyilatkozatot kérnek a bérlőtől, azt a bérbeadás feltételül szabják.

Nem fordítják hasznukra a saját adataikat a magyar cégek
Portfolio  |  2024. május 13. A jövő jogásza

Nem fordítják hasznukra a saját adataikat a magyar cégek

Nem állnak túl jól a magyar vállalkozások a data governence területéhez tartozó folyamatok bevezetésében és használatában, ahogy abban sem, hogy a saját adataikat pénzzé tegyék. Ahogyan a Portfolio Conferences és a Wolters Kluwer Hungary közös szervezésében megrendezett Digital Compliance by Design&Legaltech Konferencián is elhangzott, a kiberbiztonsági jogi környezet átfogó változása is rámutat arra, hogy egyre növekszik a kibertámadások kockázata, és ezek az incidensek nemcsak a nagyvállalatokat érinthetik, hanem a kibervédelemmel kevésbé foglalkozó kkv-kat is – számol be a portfolio.hu