Bejegyzések kivitelezési szerződés címkével

2024. január 22. Napi

Az előreláthatóság jelentősége és sajátos szabályai az állami építési beruházások körében

Az építőipari kivitelezési tevékenység végzése során a megfelelő kellékekkel felszerelt, érvényes kivitelezési szerződés központi szerepét az a tény is kiemeli, hogy az írásbeli alak követelménye mellett a kötelező tartalmi elemek hosszú katalógusát is jogszabály rögzíti. Az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény hatálya alá tartozó kivitelezési szerződések esetén ez a katalógus bővül, amellyel összefüggésben az előre nem látható körülményekkel kapcsolatos rendelkezésekre hívjuk fel a figyelmet cikkünkben.

Zöldmezős építési beruházások projektmenedzsmentje a szerződések szemszögéből
2022. november 21. Szakma

Zöldmezős építési beruházások projektmenedzsmentje a szerződések szemszögéből

A zöldmezős beruházás során olyan új üzem, gyár, egyéb ipari létesítmény kerül megvalósításra, amely mezőgazdasági művelés alatt álló földterületen jön létre, a mezőgazdasági művelés alatt álló földterület művelés alól történő kivonásával, ipari felhasználásba vételével. Az itt megvalósuló ipari létesítmény ezáltal egy teljesen új beruházás, új infrastruktúra és új épületek létrehozásával. Cikkünkből megtudhatja, hogy mire érdemes figyelni a zöldmezős beruházási projekt jogi feladatainak és költségeinek tervezése során.

Az építőipari boom jogi kihívásai: a kivitelezési szerződések
2019. június 13. Napi

Az építőipari boom jogi kihívásai: a kivitelezési szerződések

A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett legfrissebb adatok szerint 2019 márciusában 67,6%-kal nőtt a hazai építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az utóbbi időben tapasztalt rekordszintű növekedés az ágazatot sújtó munkaerőhiány és az elérhető kivitelezői kapacitások szűkülése mellett egyre szorosabb versenyt eredményez a fejlesztők között.