Bejegyzések Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) címkével

2024. május 17. Szakma

Gyermek külföldre vitele: akár vissza is fordíthatnak a határon, ha nincs nálunk a megfelelő papír

Ha csak az egyik szülővel utazik egy kiskorú külföldre, akár csak néhány napra, érdemes hozzájáruló nyilatkozatot kérni a másik szülőtől is, hogy ne érje kellemetlen meglepetés az utazókat. Hosszabb külföldi tartózkodás, például munkavállalás vagy tanulmányok folytatása esetén mindenképpen szükség lesz a nyilatkozatra, de egy rövidebb kiruccanás esetén is kérhetik a hatóságok, és ennek hiányában akár meg is tagadhatják a határátlépést. Elvált szülők esetén, ha a különélő szülő viszi el a gyermeket, még büntetőügy is lehet abból, ha a külföldre utazás a gyermeket nevelő szülő hozzájáruló nyilatkozata nélkül történik.

2024. április 4. Szakma

Jogászhallgatóknak mutatja be a közjegyzők munkáját a MOKK

Nyílt napot tart a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) jogász egyetemi hallgatóknak arról, hogyan telnek a közjegyzők mindennapjai, milyen ügyekben járnak el, valamint milyen hazai és nemzetközi lehetőségeket kínál ez az életpálya. A fiatal közjegyzők és közjegyzőhelyettesek a jogot érintő aktualitásokra is kitérnek, és a résztvevők kérdezhetnek az előadóktól.

2023. november 2. Napi

Egyre gyakoribb a közös végrendelet a házaspároknál

Tovább nőtt a végrendelkezési hajlandóság Magyarországon, az év első felében 8 százalékkal többen tettek közjegyző közreműködésével végrendeletet, mint 2022 első hat hónapjában – közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) keddi közleményében.

2023. október 2. Napi

Októbertől az elektronikus ügyintézésre kötelezettek számára a cégkapura érkezik a fizetési meghagyás

Októbertől tovább egyszerűsödött a fizetési meghagyásos eljárás: az elektronikus ügyintézésre kötelezetteknek nem postán, hanem elektronikusan, a cégkapun, a tárhelyükön keresztül kapják a meghagyást és az eljáráshoz kapcsolódó iratokat is, például a hiánypótlási felhívást – közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) hétfőn.