Jogászhallgatóknak mutatja be a közjegyzők munkáját a MOKK


Nyílt napot tart a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) jogász egyetemi hallgatóknak arról, hogyan telnek a közjegyzők mindennapjai, milyen ügyekben járnak el, valamint milyen hazai és nemzetközi lehetőségeket kínál ez az életpálya. A fiatal közjegyzők és közjegyzőhelyettesek a jogot érintő aktualitásokra is kitérnek, és a résztvevők kérdezhetnek az előadóktól.

Harmadik alkalommal szervez nyílt napot a MOKK és a Magyar Közjegyzőhelyettesek és Közjegyzőjelöltek Egyesülete (MKKE) április 10-én, elsősorban a jogi pályára készülő joghallgatóknak és végzős gimnazistáknak. A korábbi években több mint kétszáz hallgató töltötte meg a Közjegyzők Házát. Sokan azért jöttek el, mert az egyetemen nem sok szó esett a közjegyzők munkájáról, amit pedig tudtak a közjegyzőségről, gyakran városi legendákra épült.

A résztvevők azt is megtapasztalhatják, hogy a közjegyzői munka egyáltalán nem egyhangú, épp ellenkezőleg, rendkívül változatos és sok izgalmas kihívást tartogat. Mintegy 30 eljárás tartozik a közjegyzők hatáskörébe, szinte nincs is két ugyanolyan nap egy közjegyzői irodában.

Mit csinál egy közjegyző a mindennapokban?

A közjegyzők egyik legfontosabb feladata a bíróságok tehermentesítése, a hatáskörükbe tartozó eljárások nemperes eljárások, amelyek a bíróság eljárásával azonos hatályúak. A legtöbbeknek az okiratszerkesztés jut eszébe a közjegyzőkről, de nemcsak okiratot szerkesztenek, hanem hagyatéki és egyezségi eljárásokat folytatnak, különböző nyilvántartásokkal (például Végrendeletek Országos Nyilvántartása, Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartása, Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartása, Hitelbiztosítéki Nyilvántartás) kapcsolatos eljárási cselekményeket végeznek, előzetes bizonyítást rendelhetnek el, és igazságügyi szakértőt is kirendelhetnek. Ezek előnye, hogy mivel a közjegyző nem azt képviseli, aki kérelmezte az eljárást, hanem objektíven, független hatóságként jár el, ezért általában minden fél elfogadja a közjegyző eljárásának az eredményét, így rengeteg ügy el sem jut a bíróságig.

A tavalyi nyílt napon dr. Parti Tamás, a MOKK elnökhelyettese az egyre népszerűbb ChatGPT példájával élve arról is beszélt, hogy a jogi hivatásrendek gyakorlásának módja máshogy fog kinézni néhány év múlva, mire a hallgatók diplomát szereznek, más lesz a gyakorlati tudás, mint amit az egyetemen tanulnak. Kifejtette, hogy a jogi munkához szükséges keresést és adatcsoportosítást át tudják venni az algoritmusok, de az emberi felügyelet ettől még elengedhetetlen, mert egy programtól kapott szöveg információ, de nem tudás.

Az idei programról

Az idei nyílt napon a résztvevők megismerhetik a közjegyzői hivatásrend történetét, jogállását és szervezetét, két előadáson pedig a legfontosabb hatásköröket is bemutatják az előadók, akik maguk is gyakorló közjegyzők. Szó lesz a közjegyzői életpályáról és ösztöndíjprogramról, valamit a külföldi lehetőségekről és a MOKK nemzetközi kapcsolatairól. A rendezvényt egy kerekasztal-beszélgetés zárja, a résztvevők pedig egész nap kérdezhetnek a közjegyzői hivatásról.

Az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött, a férőhelyek száma limitált. Regisztrálni itt lehet április 7-én éjfélig.

Forrás: MOKK


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

Jogszabályfigyelő 2024 – 21. hét

Alábbi cikkünkben, tekintettel arra, hogy a 2024/57–58. számú Magyar Közlönyökben szakmai közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, a Bírósági Határozatok (Kúriai Döntések) 2024/5 májusi számának tartalmából válogattunk.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.