Bejegyzések parlamenti választás címkével

Változnak a jövő évi választásra a választási szabályok
2023. június 20. Szakma

Változnak a jövő évi választásra a választási szabályok

Ha a párt jelöltjeként indult egyéni választókerületi képviselő megbízatása idő előtt szűnik meg és az időközi választás nem tűzhető ki, a mandátumot a párt által a országos listán, illetve a kompenzációs listán szereplő jelöltek közül megnevezett jelölt, ennek hiányában a kompenzációs listán soron következő jelölt szerzi meg.

2022. július 19. Napi

A parlament módosította a választási eljárást

Varga Judit igazságügyi miniszter a törvénymódosítást az egy időben, közös eljárásban lebonyolított 2022-es országgyűlési választás és országos népszavazás során összegyűlt jogalkalmazói tapasztalatokkal indokolta.

A győzteskompenzáció
2022. március 9. Szakma

A győzteskompenzáció

A mai napig az egyik legnagyobb és legtöbb vitát kiváltó változás a mandátumok kiosztása során.

Nem vették nyilvántartásba időben a jelölteket, sérült a szabad választáshoz való jog
2019. július 23. Világjogász

Nem vették nyilvántartásba időben a jelölteket, sérült a szabad választáshoz való jog

Azerbajdzsánban a választási eljárási törvény 2008-as módosítását követően az eljárás megrövidülése matt rendszerszintű problémává vált a jelöltek megkésett regisztrációja. Jelen esetben a 2010-es parlamenti választások során három jelöltet vettek nyilvántartásba olyan későn, hogy alig maradt idejük kampányolni. A Bíróság megállapította, hogy a formális nyilvántartásba vétel nem zárja ki, hogy sérüljön a szabad választáshoz való jog. A testület értelmezése szerint a jelöltek Egyezményben foglalt jogai sérültek, mivel a megkésett nyilvántartásba vételükre a hatóságoknak felróhatóan nem került sor időben, így pedig nem tudtak élni az Egyezményben foglalt jogaikkal.