A darts az iskolásokra is jó hatással van


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A darts sportként ma már komoly üzlet, sőt befektetésnek sem rossz. A világ jelenlegi legjobbja, Phil Taylor 16-szoros világbajnok, tavaly majdnem kétmillió fontot keresett. A darts szabályai A táblától 237 cm-re kell állnia a dobónak, a tábla középpontja a talajtól 173 cm-re van. Az eldobott nyilat akkor sem lehet újra dobni, ha az nem érte el a táblát. Steel játékban a táblából a játékos által kivett nyilak pontértéke számít, softnál a gép értékelése a mérvadó. A céltábla manapság szizálkender erősen…

A darts sportként ma már komoly üzlet, sőt befektetésnek sem rossz. A világ jelenlegi legjobbja, Phil Taylor 16-szoros világbajnok, tavaly majdnem kétmillió fontot keresett.

A darts szabályai
A táblától 237 cm-re kell állnia a dobónak, a tábla középpontja a talajtól 173 cm-re van. Az eldobott nyilat akkor sem lehet újra dobni, ha az nem érte el a táblát. Steel játékban a táblából a játékos által kivett nyilak pontértéke számít, softnál a gép értékelése a mérvadó. A céltábla manapság szizálkender erősen összepréselt rostjaiból készül, 20 cikkelyből áll, egy duplázó és egy triplázó körgyűrűt tartalmaz. A nyíl szára általában műanyagból készül, a tollnak négy lapja van, anyaga legtöbbször műanyag vagy alumínium fólia. A szár, a toll és a hegy fogyóeszköz.

A magyar darts sport fontosabb eredményei a teljesség igénye nélkül
Bezzeg Nándor a londoni Alexandra Palace színpadán a 2009. évi Világbajnokságon első magyarként szerepelt, Tax Tibor 2007-ben, az Ifjúsági Világbajnoknak járó serleggel gazdagodott, Meszes Norbert 2004-ben nyerte meg eddigi egyetlen férfi egyéni VB címünket, a női csapat pedig Európa élmezőnyébe tartozik hat EB-címmel.

A legendák szerint az angolok az 1500-as években már játszották téli estéken, ügyességük fejlesztéséért. Manapság pedig Hollandiában már több igazolt dartsjátékos van, mint footballista és a dartsversenyek közvetítésének is nagyobb a nézettsége, mint egy focimeccsnek. S ennek megfelelően hazánkban is egyre nagyobb a népszerűsége.

– Az első angol szövetség 1924-ben alakult, a World Darts Federation 1976-ban, a Magyar Darts Szövetség pedig 1991. december 16-a óta létezik – mondja Vereczkey Lajos főtitkár. – Hazánkban is jelen van mindkét szakág a soft és a steel is. Az elnevezések a műanyag, illetve az acél hegyű nyilakra utalnak. Az előbbi a népszerűbb a hobbi játékosok körében, hiszen a szórakozóhelyeken a gépek jelenléte dominál. Szakmailag viszont a steel az előnyösebb, mert nem állhat fenn az automata vezérlés tévedése, tehát igazságosabb. Ahová az acél nyíl hegye ér, az a pont számít. A nemzetközi szövetségen belül 67 tagország a tagja a steel szakágnak.

A Magyar Darts Szövetség 17 megyében van jelen, 52 tagszervezettel és ezer regisztrált versenyzővel büszkélkedhet. Ennél persze jóval többen űzik a sportot hobbi szinten. Léteznek egyetemi bajnokságok és amatőr ligák is, például a sopronin és a győrin 200-300-an szoktak indulni. De a Vasas SC-nek már külön darts szakosztálya is van. A magyar női csapat hatszoros EB-győztes, a férfiak pedig 2002-ben nyertek EB-t. A legjobb magyar férfi játékos Bezzeg Nándor, ő az első magyar profi dartsos, tavaly megnyerte a PDC (Professional Darts Corporation) kelet-európai kvalifikációs versenyét és ezzel bekerült a világ legjobb 64 dartsosa közé, e mellett Európa kupa ranglista győztes. Fiúgyermeke szintén ezt a sportot űzi.

– 13 éve próbáltam ki először a dartsot, mert a szokásos helyünkön éppen nem volt szabad a biliárd asztal. Megtetszett és barátaimmal létrehoztam egy darts klubot, majd egyszer csak a Szövetségbe kerültem – meséli Vereczkey, aki egyéni Budapest bajnok a steel szakágban, de országos csapatbajnoki címe is van. – Az igazoltak 10 százaléka nő, ám a versenyen játszók körében ennél jóval nagyobb az arányuk. A férfiak jobban játszanak, talán mert a mentális megterhelést jobban bírják, jobb az erőléti állapotuk és könnyebben összpontosítanak akár 12 órán keresztül is egyetlen dologra. A profik mezőnyében is egy orosz hölgy ugyan meg tudja szorítani a férfiakat, de legyőzni még nem sikerült neki sem. Tévhit, hogy a darts alkalmas az agresszivitás levezetésére. Hideg fejjel és tökéletes mentális felkészültséggel szabad a pályára állni. Tilos az alkoholfogyasztás, ezt ellenőrzik is, a világversenyeken pedig csak vizet fogyaszthatnak a versenyzők. A darts azért is remek sport, mert kortalan, van 60 éves profi is. A legnagyobb sikereket általában 40 év körül lehet elérni. Az egyoldalú terhelés miatt kiegészítő sport szükséges, a gerincnek és az ízületnek másfajta mozgás is kell. Az úszás, a futás és a labdajátékok megfelelőek, mert javítják a célzást is.

Ziegenham Medárd az utánpótlásért dolgozik társadalmi munkában másfél éve. Számos iskolában tart darts foglalkozásokat és a tanárok örömmel tapasztalják, hogy a legzabolátlanabb diák is sokkal jobban teljesít és kevesebb a magatartásprobléma azok között, akik rendszeresen dartsoznak. – Egy székesfehérvári sportiskolában például 150 gyerekkel foglalkozom, az aulában négy tábla van felállítva és a hatévesek is türelmesen sorban állnak. Köztük több a lány, mint a felnőtt játékosok között, vannak ígéretes tehetségek is. A matematikai készséget is fejleszti, hiszen a négy alapművelet szükséges a pontozásnál. Javultak a diákok jegyei és a problémás gyerekekre is jó hatással van a sport, jutalomnak veszik, ha játszhatnak. Éveken belül ötszörösére nőhet a most játszó gyermekek száma. Vámos László az utánpótlás vezetője is tart budapesti iskolákban darts foglalkozásokat, s már alakulóban van a Magyar Utánpótlás Darts Szövetség. Évente szerveznek diákolimpiát, ahol hat versenyszámban indulhatnak a fiatalok.

– Mentális felkészültség, állóképesség, kombináció, taktikai érzék és rengeteg gyakorlás kell a dartshoz. A lövészet és a sakk kombinációja ez – véli a játékos és edző, Ziegenham Medárd, aki az utóbbi években kedvesét, Kiss Viktóriát, az első magyar női EB-bajnokot készítette fel versenyekre. – A darts javítja az életminőséget, önismeretre sarkall, kiegyensúlyozottá tesz, hiszen kénytelen vagy szembe nézni magaddal ahhoz, hogy jó versenyző legyél. Az eredményed, a játékod egy tükörkép is. Ugyanakkor olcsó sport: 15 ezer forintból kijön a tábla, a nyílkészlet és a megfelelő világítás is. Ráadásul otthon, egyedül is gyakorolható. És díszítésnek sem rossz: 6-8 tábla szépen egymás mellé helyezve jól mutat a falon.

További részletek és a klubok nyilvántartása a www.magyardarts.hu-n.

Krausz Viktória


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.

2024. február 16.

Vészkorszakon innen és túl

Két-két, a maga nemében egyedülálló új játékfilm és könyv köti össze a múltat a jelennel.