Örömfoci sok csillogó éremmel


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A European Lawyers Football Cup 2009 (ELF CUP) idén Budapesten zajlott, május 27. és június 2. között. A már Világ- és Európa-bajnok magyar ügyvéd válogatott ezúttal bronzérmes lett, s bár szerették volna megnyerni a kupát, még sincsenek elkeseredve. 2003-ban övék volt az ELF CUP aranyérme. Az EB-t kétévente rendezik, a mostani volt az ötödik. Minden esetben a szervezők, a német cégek döntik el, melyik országban legyen a több napos megmérettetés, ami azért nem csak a sportról szól. Az ügyvéd futballválogatott…

A European Lawyers Football Cup 2009 (ELF CUP) idén Budapesten zajlott, május 27. és június 2. között. A már Világ- és Európa-bajnok magyar ügyvéd válogatott ezúttal bronzérmes lett, s bár szerették volna megnyerni a kupát, még sincsenek elkeseredve. 2003-ban övék volt az ELF CUP aranyérme. Az EB-t kétévente rendezik, a mostani volt az ötödik. Minden esetben a szervezők, a német cégek döntik el, melyik országban legyen a több napos megmérettetés, ami azért nem csak a sportról szól.

Az ügyvéd futballválogatott tagjai:
Bérczes Róbert, Farkas Béla, Balogh Ákos, Hergenrőder Tamás (Pécs), Fekete Sándor, Rácsai Lajos (Debrecen), Füzi Ákos, Gábor László, Gyalog Balázs, Horváth Gábor, Kovács Ferenc, Kőrösi Tibor, Lóránth József, Miháldi Ferenc, Mucsányi Márton, Nagy Tamás, Nagy Zsolt, Pfeifer Tamás, Polgár Károly, Birinyi István, D. Horváth László, Néder Zoltán, Bajáky Tamás, Várady Gábor (Pécs), Balázs Péter, Túri Attila (Pécs), Erdős Dániel, Nemes Iván, Fehér Zsolt, Jancsik Zoltán (Pécs), Fonnyadt Benedek (Sopron), Kiss Attila, Kecskés Krisztián.

– Az ilyen alkalmak ismerkedésre, kapcsolatépítésre és szakmai konzultációkra is remekül alkalmasak és közben még sportolunk is, jól érezzük magunkat – foglalja össze a lényeget dr. Horváth Gábor, a Budapest néven szereplő magyar ügyvédválogatott csapatkapitánya. A népligeti pályán zajlottak a meccsek, naponta egy, 14 csapat részvételével, akik 8–9 különböző országból érkeztek. Kamaránként lehet nevezni, megyei és tartományi kamarák vannak a résztvevő országokban. – Nálunk debreceni és pécsi ügyvédek is futballoznak. A londoni kamara csapata lett az első, a második a Róma, a negyedik helyen pedig a Valencia végzett. Jellemző, hogy a jó futballjukról híres országok ügyvédválogatottjai is sikeresen szerepelnek. Az argentinok, az angolok, az olaszok és a spanyolok ügyvédcsapatai mindig kiemelkedően szerepelnek, éppen ezért értékesek a magyarok által elért helyezések.

A VB-n – amin legutóbb hetven csapat indult – 1992 óta vesz részt Magyarország. – Egyszer megnyertük és már háromszor voltunk másodikak – büszkélkedik Horváth Gábor. Ezt is kétévente rendezik, a párosakban, míg az EB a páratlan években zajlik. Ez utóbbin egyszer nyertünk aranyérmet, egyszer pedig bronzot.

Az ügyvéd válogatott a ’70-es évek elején alakult, alapítói között vannak azóta híressé vált ügyvédek, mint például Bánáti János, Bérczes Róbert, Farkas Béla, Török Ferenc és Gábor László. Hamar kialakult a sportkapcsolat a környező országokkal. A foci és az utazás minden résztvevőnek tetszett, jól érezték magukat a csapatok. Mondhatni baráti társaságok alkalomszerűen fociztak és utaztak, majd amikor rájuk került sor, hasonló lelkesedéssel látták vendégül a külföldi, de már jól ismert csapatokat.

– A mai csapatban több volt NB1-es labdarúgó is játszik, például Birinyi István, Kőszegi Géza, de volt válogatott játékosok is megtiszteltek minket játékukkal: Füzi Ákost és Izsó Ignácot nem kell bemutatni a sportszerető ügyvédtársadalomnak. Ebből is látszik, hogy ha valamelyik profi futballista tanulásra adja a fejét, akár még az ügyvédválogatottba is bekerülhet. Ugyanakkor már az „Alapító Atyák” gyermekei is szerepet vállalnak, így játszik a csapatban évek óta például ifj. Gábor László.

1992 tavaszán kerültem a csapatba, akkor először vettünk részt Tunéziában a Mundiavocat elnevezésre hallgató Világbajnokságon. Bár néha nehéz a szervezőmunka, azért megéri a fáradságot, ha az ember látja a csapattársa örömét, sikerét – bújik elő a kapitányból a játékos. – Május–június táján vannak a nagy versenyek, azokra szoktunk külön készülni. Amúgy az edzések időpontjait nehéz összehozni, mert mindenki elfoglalt, de a kondíció garantált, ugyanis a többség gyakran focizik valamelyik öregfiúk csapatban vagy kispályás bajnokságban. 2000-ben elindultunk a Budapest Bajnokság másodosztályában az egyszerűbben megjegyezhető Vis Maior néven, mert klubunk hivatalos elnevezésének – Budapesti Ügyvédek Sport- és Kulturális Egyesülete – feltüntetéséhez nem elég a mérkőzésjegyzőkönyvek rubrikája. A bajnoki meccseket egyébként pénteken vagy szombaton játsszuk. Három-négy fordulóval ezelőtt még úgy nézett ki, hogy akár meg is nyerhetjük a bajnokságot, de elsősorban a sok sérülés miatt az idén lecsúsztunk a dobogóról. A vérfrissítés sosem árt, ezért minden fiatal, focizni szerető ügyvédet örömmel várunk a csapatba – teszi hozzá mosolyogva dr. Horváth Gábor.

Krausz Viktória


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.