A Dr. Orosz Balázs perbeszédverseny II. helyezettje


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dr. Szombati Róbert 1983-ban született Debrecenben. 2007-ben a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Karán cum laude minősítéssel diplomázott. Ügyvédjelölti időszakát a Buda Ügyvédi Irodában kezdte, majd átkerült a Vám- és Pénzügyőrség Közép-magyarországi Regionális Nyomozó Hivatalába, mint pénzügyi-gazdasági nyomozó. 2006-ban a DEÁJK Tudományos Diákköri Konferencia Polgári eljárásjogi szekcióban I. helyezést, Munkajogi Perbeszédversenyen II. helyezést ért el. A miskolci III. Országos Munkajogi Perbeszédversenyen kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Az egyetemi hallgatói időszak alatt nyújtott kiemelkedő tudományos tevékenység elismeréseként 2007-ben Domokos Lajos Díjban részesült és a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Polgári eljárásjogi tagozatában I. helyezést ért el. 2007-ben a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Tudományos Diákköri Konferencia Munkajogi szekcióban I. helyezést ért el. 2008 óta a Sziklai & Andrejszki Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltje, adójogi szakjogásza. 2010-ben az ELTE Jogi Továbbképző Intézetben adójogi szakjogász diplomát szerzett. Angolul, németül beszél. Többéves tapasztalattal rendelkezik adójogi projektek, adótervezés és adóhatósági vizsgálatok területén. Szabadidejében sportol, focizik, olvas, régi filmek nagy kedvelője és a debreceni focicsapat drukkere.


Principálisa Dr. Sziklai Péter a Sziklai és Andrejszki Ügyvédi Iroda irodavezető ügyvédje, kereskedelmi jogi és adójogi szakjogász azt nyilatkozta Önnel kapcsolatban, hogy annak idején, amikor az ügyvédjelölti posztra felvételiztette, elsődlegesen a talpraesettségét figyelte, hogy gyakorlatilag képes-e reálisan gondolkodni egy jogeset megoldásnál vagy csak inkább a jogszabályokra hagyatkozik és azon felülkerekedve látja a végeredményt. A perbeszédversennyel kapcsolatban meg azt tanácsolta, hogy figyeljen a perbeszédnek a jó strukturáltságára, a saját felépítési metodikájára, a komplex összetételére, a sajátos retorikára, hogy szakmailag helyesen tudja értékelni a büntetőjogi tényállást, másrészt ki tudja belőle venni azokat az elemeket, amelyek a védencének az érdekeit és a büntetésének az enyhítését szolgálják. Nagyon büszke arra, hogy kollegája részt vett a versenyen és kiváló eredményt ért el. Több perbeszédversenyen indult és szerzett előkelő helyezést. Miért tartja fontosnak a részvételt?

Azt tapasztalom, hogy az ügyvédjelöltek és az ügyvédek sokszor nem tudnak, vagy nem mernek beszélni ügyvéd kollégák előtt, a szakmai tudásuk nem elégséges és egy ilyen perbeszédverseny pontosan arra tökéletes, hogy megtanulják azt a jelöltek, hogy hogyan is kell egy olyan bizottság előtt szakmai dolgokról beszélni, akik sokkal képzettebbek és azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó lehetőség és fejlődés volt számomra.

Inkább egy perbeszédversenyen hibázzak, mint mondjuk a bíróságon vagy az életben.

Sajnálom, hogy a rengeteg ügyvédjelölt közül kevesen vállalták a megmérettetést. Problémának látom az egyetemi oktatásban, hogy kevesen vesznek részt a különböző szakmai versenyeken. Az egyetemi évek alatt is rendeznek perbeszédversenyeket és még jobb lenne a jogászi szakmának, ha minél többen részt vennének az ilyen jellegű, a gyakorlati tudás megszerzését szolgáló eseményeken.

A verseny nagyon jó hangulatban zajlott, jó volt a társaság is. Megkaptunk egy jogesetet és 2 óra állt a rendelkezésünkre, hogy ezt egyénileg megoldjuk. Nem volt egy közös megbeszélés, a jogszabályok felkutatása után mindenki elkészítette a perbeszéde felépítését.

Próbáltam olyan beszédet összeállítani, mely tartalmaz retorikai elemeket, figyeltem arra, hogy legyen bevezetés és ne a tényállással kezdjem, hanem ténylegesen felkeltsem a hallgatóság, jelen esetben a szakmai zsűri, a bíróság figyelmét. Miután mindenki megoldotta a jogesetét, akkor az előre megbeszélt sorrendben kiállt a zsűri elé. Az előttünk lévők nem hallgathatták meg egymást, hanem csak az utánunk következőket. A jelentkezők közül vegyes arányban voltak fiúk, lányok, de a férfiak voltak most inkább karakánabbak, ami természetes, mert végül is a büntetőjog az ő habitusához áll közelebb.

Az ügyvédjelölti oktatásban azt gondolom, hogy nem az elméleti részt kellene hangsúlyozni, hanem inkább a gyakorlati részt és örömmel konstatáltam, hogy voltak olyan előadók az ügyvédjelölti oktatáson, akik abszolút a gyakorlatra mentek rá, ami sokkal hasznosabbnak tűnt és kamatoztatni tudtam a perbeszédversenyen is.

Büntetőjogi perbeszédversenyen most először indultam, de az egyetemi évek alatt részt vettem munkajogi perbeszédversenyen, ahol első helyezést, majd az országos döntőn csapatversenyben kiemelkedő eredményt értem el.

A 2007-es XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) polgári perrendtartás szekcióban I. helyezést értem el. Folyamatosan részt vettem a tudományos munkában a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán a Polgári eljárásjogi tanszék demonstrátoraként és nemrég az országos perbeszédversenyen a III.-dik helyezést értem el. Rendkívüli megtiszteltetés volt számomra, hogy a III. Magyar Ügyvédnap keretében vehettem át a III. helyezésért járó díjat, mely azt gondolom, hogy nem sok ügyvéd, ügyvédjelölt számára adatik meg.

Jelenleg az ügyvédi szakvizsgára készülök és ezt követően szeretnék a jelenlegi munkahelyemen társként tovább dolgozni, amennyiben azonban erre nem lesz lehetőségem, úgy egyéni ügyvédként képzelem el a jövőmet.

Adójogi szakjogászként nagy terhet veszek le az iroda válláról és teljesen önállóan kezelem az ügyfeleket, az adójogi eljárásokban egyedül járok el, mind a stratégiát, mind a kivitelezést tekintve és az utóbbi időben kezdtem kacérkodni a gazdasági büntetőjoggal is.

Dr. Pál Edith


Kapcsolódó cikkek