A hagyományon túl


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Juke szégyentelenül férfias. Kemény, érzéki dizájnja és dinamikus tulajdonságai révén kifejezetten azoknak való, akik még többet kívánnak autójuktól…


A Juke abban a kategóriában indul hódító útjára, amit „felső B-szegmensnek” neveznek – prémium-termékről van szó, amely valamiféle többletet nyújt a hagyományos, ferdehátú kisautókhoz képest. Növekvő szegmensről van szó, mivel a vásárlók elkezdtek a kisebb méretű autók iránt érdeklődni, miközben egyre inkább olyan autót keresnek, amely túllép a szegmens hagyományos keretein.

A Juke sem hasonlítható egyetlen korábbi modellhez sem, amit a Nissan korábban ebben a kategóriában értékesített, de különösen a Qashqai sikere jelzi, hogy a vevők ízléséhez egyre inkább közel áll a kis crossover koncepciója.

Formai szempontból nézve, a Juke karosszériájának alsó része a nagy és széles kerekekkel és kerékjáratokkal, a nagy hasmagassággal és a robusztus kiállással tisztán SUV-megjelenésű. A felső rész viszont a magas övvonallal, a keskeny, bukósisak nyílására emlékeztető oldalablakkal, és a coupészerűen hátrafelé lejtő tetővel hamisítatlan sportautó. A coupéhatást még jobban kihangsúlyozzák az ajtókeretbe rejtett kilincsű hátsó oldalajtók is.

Az autó belsejében a motorkerékpár-üzemanyagtartály formája által inspirált, és az egész belső jellegét meghatározó középkonzollal és a vezetőt központba helyező utastérrel folytatódik a sportos motívum. A magasfényű – metálpiros vagy szürke – lakkal bevont „motorkerékpártank” különleges, vidám jelleget ad az autónak. A praktikus használhatóságot biztosítja a felfelé nyíló hátsó ajtó és az átalakítható csomagtér a rejtett pakolóhelyekkel. A kis külső méretek ellenére a tágas belső tér versenyképes nagyságú férőhelyet biztosít az utastérben 5 személy részére: az elöl rendelkezésre álló fejtér és a hátsó térdhely mindegyik utas számára elegendő. Az ülések alakja a kényelmet szolgálja, de kellő megtámasztást adnak, bevonatuk anyaga jó minőségű, amely tükrözi a Juke-vevők prémium-kategóriájú ízlését.

Az 1.6 literes motor Nissan HR-motorcsaládjának új fejlesztésű változata. A könnyű, kis belső súrlódású 16 szelepes motort most egyedülálló kettős befecskendező rendszerrel szerelték fel, amely a tökéletes égés érdekében finomabban adagolja az üzemanyagsugarat a befecskendezés során, és teljesítménye 117 LE. A kétkerékhajtással szerelt tesztautóhoz ötfokozatú sebességváltó társult, amely jó társ a mindennapokban és a fogyasztás is 7 liter körül alakult vegyes használat mellett. Nagyszerű élményautó a Nissan egy kicsit raliautó, egy kicsit motorkerékpár, összességében: Juke.

Buday Dénes


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Nem csak a húszéveseké az online világ

Növekvő ütemben terjed az internethasználat az idősebbek körében, bár a szépkorúak továbbra is lemaradásban vannak a fiatalabbakhoz képest. Egyebek közt ezt állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss felmérése, amely az életkoron túl a nem, az iskolázottság, valamint a munkavégzési és a háztartásbeli körülmények internethasználatra gyakorolt hatását is vizsgálta.

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.