A hagyományon túl


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Juke szégyentelenül férfias. Kemény, érzéki dizájnja és dinamikus tulajdonságai révén kifejezetten azoknak való, akik még többet kívánnak autójuktól…

A Juke abban a kategóriában indul hódító útjára, amit „felső B-szegmensnek” neveznek – prémium-termékről van szó, amely valamiféle többletet nyújt a hagyományos, ferdehátú kisautókhoz képest. Növekvő szegmensről van szó, mivel a vásárlók elkezdtek a kisebb méretű autók iránt érdeklődni, miközben egyre inkább olyan autót keresnek, amely túllép a szegmens hagyományos keretein.

A Juke sem hasonlítható egyetlen korábbi modellhez sem, amit a Nissan korábban ebben a kategóriában értékesített, de különösen a Qashqai sikere jelzi, hogy a vevők ízléséhez egyre inkább közel áll a kis crossover koncepciója.

Formai szempontból nézve, a Juke karosszériájának alsó része a nagy és széles kerekekkel és kerékjáratokkal, a nagy hasmagassággal és a robusztus kiállással tisztán SUV-megjelenésű. A felső rész viszont a magas övvonallal, a keskeny, bukósisak nyílására emlékeztető oldalablakkal, és a coupészerűen hátrafelé lejtő tetővel hamisítatlan sportautó. A coupéhatást még jobban kihangsúlyozzák az ajtókeretbe rejtett kilincsű hátsó oldalajtók is.

Az autó belsejében a motorkerékpár-üzemanyagtartály formája által inspirált, és az egész belső jellegét meghatározó középkonzollal és a vezetőt központba helyező utastérrel folytatódik a sportos motívum. A magasfényű – metálpiros vagy szürke – lakkal bevont „motorkerékpártank” különleges, vidám jelleget ad az autónak. A praktikus használhatóságot biztosítja a felfelé nyíló hátsó ajtó és az átalakítható csomagtér a rejtett pakolóhelyekkel. A kis külső méretek ellenére a tágas belső tér versenyképes nagyságú férőhelyet biztosít az utastérben 5 személy részére: az elöl rendelkezésre álló fejtér és a hátsó térdhely mindegyik utas számára elegendő. Az ülések alakja a kényelmet szolgálja, de kellő megtámasztást adnak, bevonatuk anyaga jó minőségű, amely tükrözi a Juke-vevők prémium-kategóriájú ízlését.

Az 1.6 literes motor Nissan HR-motorcsaládjának új fejlesztésű változata. A könnyű, kis belső súrlódású 16 szelepes motort most egyedülálló kettős befecskendező rendszerrel szerelték fel, amely a tökéletes égés érdekében finomabban adagolja az üzemanyagsugarat a befecskendezés során, és teljesítménye 117 LE. A kétkerékhajtással szerelt tesztautóhoz ötfokozatú sebességváltó társult, amely jó társ a mindennapokban és a fogyasztás is 7 liter körül alakult vegyes használat mellett. Nagyszerű élményautó a Nissan egy kicsit raliautó, egy kicsit motorkerékpár, összességében: Juke.

Buday Dénes


Kapcsolódó cikkek

2023. január 27.

Egy asztalnál Bálint Andrással és Jordán Tamással

Mintha együtt ülnénk a Rózsavölgyi Szalon kávéházi asztalánál a két színészóriással, úgy telik el másfél óra, ahogy hallgatjuk őket a mindennapokról, a művészetről – az életről.

2023. január 25.

Mit tehetünk, ha kikerül rólunk egy nem kívánt kép a netre?

A gyakorlatban még mindig kevesen tudják, milyen következményekkel jár másokról fotót készíteni vagy megosztani azt az interneten. Általános vélemény, hogy a saját magunk által készített fotóval azt csinálunk, amit akarunk. Ez azonban nem is lehetne messzebb az igazságtól – mondja a szakértő, aki szerint a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt edukálni szükséges a fényképekhez fűződő jogaikról és kötelességeikről.