A hangmasszázs terápia


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy tökéletes világban életünk minden területére – családunkra, barátainkra, hivatásunkra, egészségünk megőrzésére stb. – elégséges időt, figyelmet és energiát szánhatnánk. Vitalitásunk kimeríthetetlen volna és felszabadultan, nagy érzelmi stabilitással végeznénk teendőinket. Képesek lennénk bármely helyzetben teljes bizonyossággal, hiba nélkül dönteni és pontosan, kapkodás nélkül időzítenénk teendőinket. Folyamatosan éreznénk az egyensúlyt önmagunkban és környezetünkben. A boldogság és a siker érzése állandósult állapot lenne bennünk és a körülöttünk élőkben egyaránt. Nem ismernénk a stressz és a betegségek fogalmát sem.


A valóság – ahogyan mindannyian jól tudjuk – sajnos egészen más. Sokkal kevesebb idő jut önmagunkra, szeretteinkre, családunkra, mint amennyit szeretnénk. A kimerültség egyre inkább elhatalmasodik sokunkon, a stressz pedig állandó útitársunkká szegődött. Cary Cooper, a BACP (British Association of Counselling and Psychotherapy) elnöke szerint például „az angol munkagyakorlat elhagyta a 9–17-ig tartó munkaidőt. Az emberek sokat dolgoznak, ami rendkívül megnöveli a stresszfaktort a férfiak életében. A stressz egy olyan állapot, amely idővel egyre súlyosabb kereteket ölt, hatására az emberek egy idő után képtelenek kikapcsolni”. A fentebbiek sajnos nem csupán a szigetország lakóira, hanem hazánk lakosaira is érvényes. Leginkább azok a férfiak és nők érintettek, akik munkája egész embert kíván és nagyobb horderejű döntések meghozataláért felelnek.

Ez különösen igaz a jogászokra, ügyvédekre, akik a megbeszélések, tárgyalások sokaságából ki sem látszanak, reggeltől estig komoly koncentrációt igénylő feladatokat végeznek, sokszor még az ebédszünet alatt, az éttermekben is dolgoznak, tehát munkájuk folyamatos koncentrációt és odafigyelést követel meg tőlük. Folyamatosan ebben a tempóban létezve elengedhetetlenül szükséges megtalálni azt, ami ellensúlyozni tudja a stressz kártékony hatásait. A hosszantartó, vagy rendszeresen ismétlődő – és főként a nem megfelelően kezelt – stresszes állapot előbb lelki kiegyensúlyozatlansághoz, idővel pedig betegségek kialakulásához vezet.

A Peter Hess-féle hangmasszázs kiváló módja a stresszes életmód ellensúlyozásának és az esetlegesen már kialakult problémák – pl. migrén, alvászavar, nyak- és vállfeszültségek, emésztési zavarok, vérnyomásproblémák, koncentráció zavar – oldásának. A masszázs lényegi elemei azok a tálak, amelyek rezgésükkel pozitívan hatnak szervezetünkre. A hangtálak hangja rövid idő alatt alfa állapotba visz, amely a mentális működéssel, nyugalommal, elengedéssel van kapcsolatban. Ugyanez a hullámhossz felel a kreativitásért, valamint segíti a gyors regenerálódást, hatékonyabbá teszi a tanulást és a munkavégzést. Az alfa állapot már önmagában is oldja a tünetek nagy részét. A hangmasszázs azonban ennél jóval többre képes. Testünk kb. 70 százaléka vízből áll, a víz pedig kiválóan továbbítja a rezgéseket. A hangrezgések az egész testen koncentrikus körökben végigáramolva újrarendezik energiaháztartásunkat, megszüntetve az energetikai blokkokat és masszázst adva testünk mintegy 100 billióra becsült sejtjének. Bizonyított tény az is, hogy a rezgések emelik a test szerotonin szintjét, amely az örömérzetért és a jó közérzetért felelős. Továbbá ez az a hormon, amelynek a kívántnál alacsonyabb szintje felel a depresszív állapotok, a függőségek kialakulásáért, sok esetben a migrénért. A hangmasszázs ebből adódóan ezen állapotok kezelésében is fontos szerepet játszhat.

Már egyetlen kezelés után is érezhető a változás, de a felfokozott életritmusban élőknek célszerű terápiaként, azaz heti 1-2 alkalommal beiktatni hangmasszázs-kezeléseket. A pihenés, ellazulás mellett a vitalitás erősödik, a stressztűrő képesség pedig megnő.

Tibetben – ahonnan ez a módszer származik – azt mondják, hogy a harmonikus hangok elűzik a rossz szellemeket. A mi világunkban ezek a szellemek például a rosszakarat, munkatúlterhelés, féltékenység, vagy éppen a stressz. A negatív hatások – amelyek kizökkentettek bennünket harmonikus és egészséges állapotunkból testi és lelki panaszokat okozva – a hangok által felülírhatók. A hangmasszázs az eredeti harmóniát állítja helyre, alkalmat kínálva a gyógyuláshoz. Hess közel 20 éves kutatómunkája során a hagyományos keleti zene emberi szervezetre gyakorolt gyógyító hatásával foglalkozott. Számos kutatóutat tett Nepálba, Tibetbe és Indiába. 1984-ben kezdett hangtálakkal dolgozni. Éveken át tartó kutatás és gyakorlat során fejlesztette ki a Hangmasszázs Terápiát. A hitelesség szempontjából a módszer kialakításának meghatározója napjainkig, hogy a nyugati kultúrkörben is a lehető legszélesebb körben alkalmazható legyen.

A Peter Hess-féle hangmasszázsról további információk a www.hangmasszazs.hu oldalon találhatóak.

Krausz Viktória


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.

2024. február 16.

Vészkorszakon innen és túl

Két-két, a maga nemében egyedülálló új játékfilm és könyv köti össze a múltat a jelennel.