A megújuló energiaforrások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Úgy tűnik, hogy igaza van Vonnegutnak, amikor azt írja, hogy „mára, alig kétszáz év alatt, szinte teljesen elpusztítottuk ennek az egykor egészséges bolygónak a létfenntartó rendszerét – főleg azzal, hogy termodinamikai dáridót rendeztünk az ásványi energiahordozókkal. (…) Mindnyájan függők vagyunk az ásványi energiahordozóktól, méghozzá a tagadás fázisában lévő függők. És mint oly sok függő, akinek nemsokára szembesülnie kell a kegyetlen igazsággal, a vezetőink erőszakos bűncselekményeket követnek el, hogy megszerezzék azt a keveset, ami még függőségünk tárgyából megmaradt. (…) Úgy tékozoltuk bolygónk természeti kincseit, a levegőt és a vizet, mintha nem lenne holnap, s így már nem is lesz. (…) Egyetlen évszázadnyi közlekedési őrjöngéssel halálos sebet ejtettünk ezen a kedves, életadó bolygón – az egyetlenen az egész Tejúton. A kormány hadat visel a drogok ellen, nem igaz? Akkor menjen neki a kőolajnak is. Beszéljen arról, milyen káros a kőolaj bódulata! Ez aztán a káros bódulat! (…) Az ásványi energiahordozók könnyen lángra lobbannak! Igen, és mi majdhogynem az utolsó darabkákat és cseppeket használjuk el belőlük. Minden fény ki fog hunyni. Nem lesz több áram. Minden közlekedési forma meg fog szűnni, és a Föld nevű bolygót hamarosan csontvázak és működésképtelen gépek alkotta kéreg fogja borítani.”


Reméljük, hogy nem lesz igaza Vonnegutnak, és ez a káros folyamat még időben visszafordítható. Ezért is olyan fontos, hogy megismerjük a megújuló energiaforrásokat, és azokat a saját háztartásunkban is hasznosítani tudjuk. Ehhez nyújthat segítséget a Dunakeszin működő Wagner Solar Hungária Kft. Beszélgetőpartnerünket, Beleznai Nándort, a cég ügyvezető igazgatóját most arról kérdezzük, hogy mit tudna nekünk ajánlani a megújuló energiaforrások közül, ha úgy döntenénk, hogy környezettudatosan fogunk élni a jövőben.

„Nekem úgy tűnik, mintha mindenki úgy élne, mint a Névtelen Alkoholisták: egyik napról a másikra. És mintha mindenkinek elég lenne még néhány nap. Nagyon kevés olyan embert ismerek, aki az unokái világáról álmodozik.”
Kurt Vonnegut: A hazátlan ember

Beleznai Nándor: Nemcsak nálunk, hanem az egész világon keresik a megoldásokat a mai fenntarthatatlan energiahasznosítás kiváltására. Az üvegházhatást okozó gáz kimutathatóan a fosszilis energiahordozó felhasználásából ered, ugyanakkor ez az energiakészlet nem csupán importfüggő, de kezd ki is merülni, így már csak ezért is alternatív megoldásokon kell törnünk a fejünket. Ráadásul egyre jobban emelkednek az energiaárak, és a jövőben még ennél is magasabbak lesznek.

A megújuló energiaforrások néven ismertté vált környezetbarát energiahordozók valóban egy tisztább, egy biztonságosabb és megbízhatóbb jövőt ígérnek. És itt nem csak a hőszivattyúkra gondolunk, hanem számos más eszköze lehet az átállásnak.

Milyen megújuló energiaforrások közül választhatunk, ha úgy döntünk, hogy kicseréljük otthon a fűtés- és melegvízrendszerünket?

Áttérhetünk napenergiára, az említett hőszivattyús rendszerre, és vásárolhatunk pellet kazánt.

A szolártermikus berendezések alkalmazásával nemcsak pénzt takaríthatunk meg, hanem nagymértékben hozzájárulunk környezetünk védelméhez is. Egy átlagos családi ház CO2 kibocsátásának jelentős részét a használati meleg víz és a fűtési energia előállítása teszi ki. Ez akár 30–40%-kal is csökkenthető napkollektorok alkalmazásával! A napenergiának ezen kívül pozitív üzenete is van: a tiszta energia használatával innovatív és előretekintő gondolkodást közvetítünk. Egy napkollektoros rendszer telepítésével nemcsak ingatlanunk értékét növeljük, hanem egy tiszta, megbízható és zajmentes rendszer tulajdonosává válunk. Azzal pedig, hogy az energiát saját magunk állítjuk elő, csökkentjük az energiaszolgáltatóktól való függőségünket is.

A hőszivattyú is energiatakarékos, ezért költséghatékony eszköze háztartásunknak, nem beszélve arról, hogy a jövőben is biztos és környezetkímélő. Fűtésnél, hűtésnél és meleg víz előállításához is használhatjuk. A rendszer nagyon egyszerű: A hőszivattyú kihasználja a környezet hőjét. Ez a természetes hőforrásokban, úgymint a levegőben, a vízben és a földhőben tárolódik.

A pellet 100%-ig természetes alapanyagokból készülő granulátum. Fűrészporból és faforgácsokból préselik össze nagy nyomáson, kötőanyagként a fában megtalálható lignin szolgál. Az égése során mindössze annyi szén-dioxidot bocsát ki, amennyit a fa élete során beszívott (szén-dioxid semleges), így globálisan nem növeli a levegőben található káros anyagokat, valamint nem segíti elő az üvegházhatást. Megújuló energiaforrásként nem fenyeget az a veszély, hogy esetleg elfogy, szemben a fosszilis energiaforrásokkal. További előnye, hogy hazai termék, ellátottsága nem függ a külföldi poli-
tikától.

Az említett alternatív megoldásoknál az ön cége, a Wagner Solar Hungária Kft. hogyan tudja segíteni azokat, akik át akarnak térni a megújuló energiára?

Cégünk minden igényre a megfelelő megoldást kínálja. A Wagner Solar Hungária Kft. több évtizedes tapasztalat birtokában a leghatékonyabb energiaköltség megtakarítást tűzte ki célul, s ezen felül kiváló minőséget és hosszú távú biztonságot is nyújtunk ügyfeleinknek. A tervezéstől a kivitelezésig minden feladatot elvégzünk, akár magánszemélyeknek, akár cégeknek. Biztos technikai háttérrel rendelkezünk. Nagyon fontos számunkra, hogy munkatársaink képzettek legyenek. Bevezettük az ISO 9001 minőségbiztosítási rendszert. A beépített termékeket közvetlenül a német gyártótól szerezzük be, és ezekhez a prémium kategóriás termékekhez igényes szolgáltatás is társul.

Mit jelent pontosan, hogy a tervezéstől a kivitelezésig végeznek el minden feladatot?

Amit kínálunk, az a teljes folyamatot felöleli, a szaktanácsadástól és a díjmentes ajánlatkészítéstől kezdve a helyszíni felmérésen és tervezésen keresztül a teljes körű kivitelezésen át a beüzemelésig, de a karbantartást és a szervizelést is magában foglalja.

A tervezés pontosan mit fog át?

A rendszertervezést és szimulációs számítások végzését, valamint a teljes épületgépészeti tervezést.

Mi a cég erőssége?

Környezetbarát termékeink kombinációjával teljesen ki tudjuk váltani a gázt, miközben a mindennapi komfortos életről nem kell lemondania senkinek. És mindezt egy kézből kapják az ügyfeleink.

Nem jelent gondot, hogy a cég Dunakeszin van?

Nem, mivel az ügyfél igényeinek megfelelően a teljes körű szolgáltatásban az is benne van, hogy kimegyünk a helyszínre, és ott tárgyalunk.

Engem meggyőzött, de nem nagyon drága áttérni a megújuló energiára? Főleg a nem újépítésű házakra gondolok.

Mindenki azt hiszi, hogy az általunk ajánlott termékeket csak nagyon drágán lehet beszerezni, de ez nem igaz. Látogassanak el a honlapunkra (www.wagnersolar.hu), és ott minden kérdésükre választ kapnak, vagy hívjanak fel minket (06 27 548-440), és mint említettem, mi nemcsak tanácsot adunk, hanem díjmentesen elkészítjük Önöknek a személyre szabott ajánlatot. És még azt is el szeretném mondani, hogy az EU által hirdetett Környezet és Energia Operatív Program keretében sok-sok milliárd forint uniós forrás áll a rendelkezésre ahhoz, hogy akik szeretnének áttérni a megújuló energiára, pályázhatnak, és a pályázat elkészítésében mi segítséget nyújtunk.

Dr. Kiss Anna

 

Magyarország geotermikus nagyhatalom I.

Magyarország geotermikus nagyhatalom II.

Mire ügyeljünk hőszivattyús rendszerek telepítésénél?

Egy eddig kevésbé elterjedt megújuló energiaforrást hasznosító készülék: A hőszivattyú

Épületgépészeti megoldások, avagy a megújuló energiaforrások felhasználása passzívházaknál


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Élmény + Utazás + Kiállítás

A magyarok körében középpontban áll az utazás, az élményszerzés, s kialakulóban vannak új trendek is.

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.