A nagy utazó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az új Seat Alhambra tökéletes társ az aktív és sportos életmódot élőknek. A spanyol márka teljesen új egyterűje több mint elegendő helyet biztosít a családi és szabadidős tevékenységekhez. Innovatív sokoldalúsága miatt legalább olyan jól illeszkedik a család elvárásaihoz, mint amennyire a hosszú üzleti utakhoz. Mivel a sportosság és a vezetés határtalan élménye minden Seat alapvető jellemzője, így a meglepően dinamikus vezethetőségnek, erőteljes hajtóművének és a legkorszerűbb berendezéseknek köszönhetően minden levezetett kilométer élvezetet jelent a sofőr számára.


Forma

Az Alhambra méretei tökéletesen illeszkednek az európai egyterű autókkal szemben támasztott követelményekhez – megnövelt méretei kiemelkedően tágas belső teret nyújtanak. A nagyszerű kilátásnak és irányíthatóságnak köszönhetően a városi forgalomban is hihetetlenül mozgékony. Számokban is kifejezve az új Alhambra 4,85 méter hosszú, így 22 centiméterrel hosszabb, valamint 9 centiméterrel szélesebb elődjénél. Még a harmadik üléssorban is elegendő hely jut a felnőttek számára, ahová a kényelmes beszállást a hatalmas elektromos tolóajtó könnyíti meg.

Variálhatóság

A fejlesztés középpontjában az intelligens és a különösen sokoldalúan variálható ülések álltak. Az új Alhambra öt-, hat- és hétülésesként is használható. Ha több helyre van szükség, a második és a harmadik üléssorokat már nem kell kivenni, hiszen az „Easy-Fold” rendszer segítségével egyszerűen a padlózatba süllyeszthetők. A középső üléssor, mely beépített gyereküléseket tartalmaz, hosszirányban elcsúsztatható. A csomagtartó térfogata több mint bőséges – az alaphelyzetben 885 literes csomagtér akár 2297 literre is bővíthető, ha a hátsó két üléssort lehajtjuk. A vezető és az utas oldali első ülésekben ülve a pazar kilátáshoz sportos komfortérzet és tökéletes kényelem társul.

Erőforrás

Vonzó külseje alatt az Alhambra minden részletében új, és a legmodernebb technológiával szerelték fel. A két literes dízelmotor 140 lóerős és 340 Nm-s forgatónyomatékkal rendelkezik. További hatékony technológiák alkalmazására került sor a szériafelszereltség részeként, ilyen a start-stop rendszer és a fékenergia-hasznosító rendszer a kinetikus energia visszanyerésére.

Ezek biztosítják a vonóerő „finomhangolása” mellett, a rendkívüli hatékonyságot is: az 5,5 literes átlagfogyasztással és csak 143 g/km CO2 kibocsátással az Alhambra ezzel a teljesítménnyel kategóriájának legjobbja.

Technológiák

Az erőforráshoz hasonlóan a DSG kettős tengelykapcsolós automata sebességváltó a sportos karakter, a komfort és a hatékonyság tökéletes egységét adja.

A legmodernebb és innovatív technológiák széles kínálata, melyek az új Alhambrában rendelhetők, természetesen ennél meglehetősen bővebbek: ilyenek például a bi-xenon fényszórók, melyek adaptív vezérléssel és országúti fényszóró asszisztenssel rendelkeznek. A szenzor érzékeli a szembejövő forgalmat és automatikusan lekapcsolja a fényszórót.

Szintén újdonság a parkoló-asszisztens, ami automatikusan kormányozza az Alhambrát a szűk parkolóhelyekre. A hátsó tolatókamera képet ad a jármű mögötti világról. Emellett háromzónás climatronic biztosítja a megfelelő hőmérsékletet az összes üléssornál.

A Seat fiatal és sportos spanyol autógyártó – egyedi, újító formatervezést, szakértelmet, modern technológiát és minőséget nyújt. Az Alhambra tökéletesen illik a többi Seat modell közé, csak valamivel nagyobb utazó, mint a család többi tagja…

Buday Dénes


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.

2024. február 16.

Vészkorszakon innen és túl

Két-két, a maga nemében egyedülálló új játékfilm és könyv köti össze a múltat a jelennel.